Paine/clatita berbera Bouchiar

de Catalina L in Piine, 11 Iun 2017 | 2352 vizualizari

 


Bouchiar, Chiar este o "paine" fina si moale sau o "clatita groasa", un preparat la jumătatea distanței dintre clătitele Msemen (Melloui) și pâinea Batbout marocana. Este facuta cu un amestec de faina si de semolina (gris extra fin).
Originea ei este controversata, dar ce este sigur este ca e o reteta berbera.
Se spune ca vine din regiunea Chaouia din Maroc, o regiune agricola cunoscuta pentru varietatile de paine coapta  direct la tigaie. Numele ei vine din cuvantul  berber chaoui -  "oier".
Chaouia se traduce deci ca "tara oierilor".
Este de asemenea o reteta algeriana foarte cunoscuta din regiunea  Aures unde se vorbeste limba berbera chaoui.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/06/bouchiar-paineclatita-berbera.html

 

INGREDIENTE

  • 200 g semolina (gris extra fin)
  • 300 g de faina
  • 1 ou
  • 1 lingura de drojdie uscata
  • 1 lingura de praf de copt
  • 1 lingura de zahar
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingurita de sare
  • 300 ml de apa calduta (aproximativ, in functie de incorporarea fainei si a grisului))

Pentru coacere:

  • un pic de gris
  • ulei

Pentru a degusta:

  • miere, unt topit
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine/clatita berbera Bouchiar:

Dizolvati drojdia uscata intr-un pic de apa calduta si lasati sa-si dubleze volumul.

In bolul robotului sau intr-un castron adanc, puneti faina, praful de copt, sarea, zaharul  si grisul si amestecati incet.

Adaugati oul, amestecati, puneti drojdia si framantati adaugati treptat apa calda pana obtineti un aluat moale si lipicios (8 minute la robot). Adaugati uleiul si framantati din nou (5 minute la robot).

Acoperiti cu un prosop proaspat si lasati aluatul sa-si dubleze volumul timp de 1h-2h.

 Degazati aluatul si formati  6 bile, le-am facut mari, puteti face si mai mici, daca doriti. Puneti-le pe o farfurie/plat intins uns cu un pic de ulei.

Ungeti suprafata de lucru cu un pic de ulei si presarati gris deasupra.

Aplatizati fiecare bila cu palma mâinii și intindeti-o în forma rotunda- grosime de 1/2 cm.

Incalziti o tigaie antiadeziva si ungeti-o cu ulei.

Puneti clatita de aluat si coaceti la foc potrivit.

Cand este bine umflata, puneti cateva picaturi de ulei, intoarceti-o si rumeniti pe cealalta parte. Procedati la fel cu tot aluatul.

Serviti-le caldute cu unt topit, miere si un bun ceai din menta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine/clatita berbera Bouchiar" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de budinca de paste la cuptor

pe 25.09 la 17:37

Sos de rosii pentru pizza sau friptura

pe 20.09 la 17:35

Reteta de placinta cu branza de capra, oaie si smantana

pe 17.09 la 19:53

Reteta de tigaie cu arome si emotii de toamna

pe 17.09 la 19:37

Reteta de sapun de casa cu menta si lavanda

pe 16.09 la 22:15

TOP
utilizatori

Constelatialeu

1481 puncte

Rocsi

1376 puncte

MotanLaOale

1214 puncte

oanapl

1044 puncte

Ina

Ina 6

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Chifle hamburgher