Pastrama din piept de pui

de Lia_ in Mezel de casa, 25 Aug 2013 | 20398 vizualizari

 

Dupa ce am descoperit aceasta reteta si mi-am propus sa o incerc, am cercetat in arhiva bucataras.ro si am mai vazut 3 astfel de propuneri dar pentru ca erau diferite ca ingrediente, consider ca aduc ceva nou.
La mine este o necesitate ca sa o prepar deoarece nu cumparam salamuri mai mult de 3 ori pe an (doar pastrama am luat din comert).
Imi trebuie pentru salata "Musafirii fericiti" :), pt. micul dejun de la Bunica, in varianta calda asa cum o sa o mancam azi si desigur pachetelul pentru scoala (o voi repeta cand va incepe) sau serviciu
Se feliaza frumos si calda si rece.
Fiind un preparat natural fara E-uri si chestii neintelese scrise pe etichetele produselor din magazin, merita incercat.
Gustul nu este chiar asa de savuros ca al celei afumate din comert dar e ok.
Eu am preparat-o in varianta originala dar va modific ingredientele in felul urmator: de pus musai o capatana de usturoi in prima marinada, am redus mierea de la 2 la 1.5 lingura,de asemenea zaharul de la 2 la 1.5 lingura si sosul de soia de la 1 lingura la 1/2 lingura.
Le-am redus pt. ca mi s-a parut usor dulceag invelisul iar soia avea aroma prea pregnanta.

Am inteles ca se poate prepara si din piept de curcan, cotlet de porc, etc.
Nu dureaza deloc mult timp prepararea doar ca trebuie sa stea la macerat.

 

INGREDIENTE

  • Piept de pui 3 jumatati de piept de pui dezosate si fara piele- le alegeti sa fie cat mai mari
  • Sare 2 linguri
  • Frunza de dafin 2 buc
  • Zahar 1.5 linguri
  • Ienibahar boabe 1 lingurite daca nu aveti ienibahar puneti piper negru simplu
  • O capatana usturoi.
  • Apa 2 pahare sau cat sa acopere carnea
  • Miere 1.5 linguri
  • Ulei de masline 2 linguri
  • Sos de soia 1/2 linguri
  • Boia ardei dulce 1 linguri (cine vrea poate combina si cu iute, n-am incercat)
  • Piper negru boabe 1 lingurita (boabe intregi, nu sparte)
  • piper negru macinat dupa gust
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pastrama din piept de pui:

1.Carnea se va macera in 2 pasi - facem acum prima marinada:



- intr-un bol se pun: 1.5 linguri zahar+2 linguri sare+1 capatana usturoi zdrobit+2 foi de dafin+1 lingurita ienibahar.



Adaugati 2 (+1/2) pahare apa, amestecati bine pana se dizolva sarea si zaharul.



Pieptul de pui fara piele sau os se spala bine - se pune int-o cratita sau casoleta cu capac.

Turnati marinada, aveti grija sa acopere complet carnea, puneti capacul si lasati la frigider pentru 24 de ore.



2.Dupa acest timp carnea se scoate din marinada, se spala bine si se usuca cu un prosop de hartie.



3.Acum se prepara a 2-a marinada/glazura - se amesteca in casoleta de marinare 1.5 linguri miere+1/2 lingura sos de soia+2 linguri ulei+1 lingurita piper boabe+putin piper macinat+1 lingura boia dulce (si un pic iute pt. cine vrea) de ardei rosu.

Ungeti bine pieptul de pui cu amestecul de mai sus si lasati alte 24 ore (minim 5 ore) la frigider.



4.Dupa ce ati curatat bine toate boabele de piper lipite de carne, legati cu ata mai grosuta de bumbac fiecare piept de pui infasurat bine pe toata lungimea.



5.Puneti pieptul pe o folie de aluminiu intr-o tava - si dati la cuptor, cam la 180 de grade pentru 60-70 de minute.

Spre final se cam arde sosul, mai puteti reduce focul dar trebuie lasata cat trebuie caci altfel va fi gretoasa sa ramana rozalie la interior.

La inceput sa fie semi-protejata cu folie deasupra dar sa rasufle totusi.



Dupa aproximativ 20-30 de minute scoateti tava din cuptor si cu o lingura ungeti bine carnea cu sucul pe care-l lasa.

Descoperiti complet carnea de folie.

Dupa alte 10 minute mai ungeti iar cu sos.

Puneti la loc in cuptor pana se rumeneste frumos.



6.Dupa acest timp scoateti carnea din cuptor si lasati putin sa se racoreasca - minim 10 minute.



7.Apoi scoateti atele si o taiati cum va place atat cat mancati imediat.



Savurati cu placere!

 

TIPS-URI

1

Eu am facut o prostioara ca in ultimele minute am vrut sa o rumenesc la grill dar in 3 minute deja incepuse sa se innegresca (am mai pus-o si pe raftul de sus ca desteapta). E cam prea bruneta pe alocuri dar voi veti avea grija sa n-o ardeti.

2

Am pus un pahar greutate cand carnea era in prima saramura ca sa stea scufundata. Se ridica la suprafata.

3

Nu puneti boape de piper zdrobite, alegeti-le intregi altfel vor ramane prinse fragmente si copiii vor protesta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pastrama din piept de pui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (55)

Krystyan Trendy 1

30.10.2013, 08:51

foarte interesanta reteta

Anett 1

01.01.2015, 11:25

monik80 1

19.03.2015, 15:35

foarte buna,mai ales ca e facuta in casa,nu cu toate porcariile in ea din comert

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Valurile Dunarii (Donauwellen)
  • 14

    J

  • 15

    V

  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Muschiulet file - mezel