Peltea de gutui

de elucubratiiculinare in Dulceata / Gem, 12 Sep 2012 | 2606 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg gutui,
  • 1 kg mere rosii
  • 1 kg zahar,
  • 1 l zeama in care au fiert gutuile si merele
  • zahar vanilat.
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Peltea de gutui:

Pelteaua de gutui se poate face din gutui intregi sau numai din cojile si mijlocul lor care au ramas de la dulceata de gutui.  Gutuile  se sterg de praful de pe ele, se spala si se taie in felii impreuna cu coaja si simburii,  la fel si merele rosii. Se fierb impreuna intr-o oala cu apa rece (care sa depaseasca nivelul lor cu 5 cm) si se lasa pina cind se inmoaie. Nu  se amesteca, ca sa nu se tulbure zeama. Se pun intr-o strecuratoare pe care s-a asezat un servet dublu din tifon. Lichidul rezultat se cintareste.La 1 l lichid se pune 1 kg zahar. Sucul si zaharul se amesteca si se lasa sa fiarba pina cind se leaga ca pentru serbet. Se poate firbe in 2 zile la fel ca piftia. Dupa ce este gata, pelteaua se pune fierbinte in borcane. Se lasa sa se raceasca, dupa care se inchid borcanele. Se va gelifica in borcan in functie de cat de tare s-a fiert. Se poate face si mai putin legata  ca la  dulceata .

Aceasta peltea se foloseste la tarte, budinci, gris sau orez cu lapte.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Peltea de gutui" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (15)

mirela0911 1

13.09.2012, 15:23

Ce buna o fi!

adry88 1

13.09.2012, 17:02

delicios

gaby_gabytza 1

16.09.2012, 23:30

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

10850 puncte

Rux

Rux 9

10120 puncte

mirela0911

5400 puncte

Constelatialeu

4600 puncte

diaconta

4210 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!