Peltea de gutui

de Constelatialeu in Dulceata / Gem, 21 Oct 2015 | 881 vizualizari

 

Gutuie dulce amaruie cu aroma de Toamna,bine-ai poposit la mine-n camara.....

 

INGREDIENTE

  • gutui cca 3 kg
  • din care am obtinut 2,5 l de zeama
  • 2,5 kg zahar
  • felii de gutuie,cca 10
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Peltea de gutui:

Sa incepem cu inceputul. Adica gutuia, simbol al Toamnei,nume latinesc Cydonia Oblonga......avem gutui,bun pana aici....sa ne apucam de treaba...Pentru peltea avem nevoie de coaja si cotorul gutuii, dar nu sughita nici gutuia intreaga. Dar cum noi suntem gospodine bune, facem din rahat bici ca sa trosneasca. Asa si eu, am facut dulceata,cojile,cotoarele si gutuile mai mici le-am pus la fiert intr-o oala de 10 l, am fiert pana fructul a fost patruns. Apoi am strecurat zeama obtinuta, am masurat-o, 2,5 l, apoi am pus-o intr-o oala, am adaugat 2,5 kg zahar,am lasat sa dea un clocot,am adaugat feliile de gutuie crude si-am lasat sa fiarba pana au fost patrunse feliile. Le-am scos din zeama si am lasat sa fiarba mai departe, pana a scazut suficient cat sa se lege bine.Am facut testul, punand intr-o farfurioara un pic de zeama si bagand-o la congelator,ca sa-i incerc consistenta. Cand a scazut suficient, o turnam fierbinte in borcane, in fiecare borcan punem cateva felioare de gutuie. Invelim borcanele intr-o patura si le lasam sa se raceasca pana a doua zi,cand le depozitam in camara. Pelteaua se serveste intr-un pahar inalt cu apa rece, cel putin eu asa am pomenit acasa la bunica mea, chestie ce ma duce cu gandul la schitele lui Caragiale. Urmeaza reteta de marmelada, obtinuta din cojile si pulpa de gutuie , dupa ce au fost fierte ca sa obtinem zeama pentru peltea.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Peltea de gutui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 20 %
249.99 lei
199.99 lei

COMENTARII (26)

anca_rm 1

22.10.2015, 08:56

ce buna este asta , ia trimite si la mine un borcanel

Oana 1

22.10.2015, 11:59

Si la mine, Cleme...pai mie nu-mi dai? Cred ca e foarte aromata, nici eu nu am mancat....si imi plac rau gutuile

Catalina L 1

22.10.2015, 20:46

trimite-mi si mie prin posta

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

RODIMUR

11000 puncte

nico15

8250 puncte

Camelya

7870 puncte

Constelatialeu

7840 puncte

Valclaudia

6910 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert - Clafoutis cu cirese
  • 19

    V

  • 20

    S

  • 21

    D

  • 22

    L

  • 23

    MA

  • 24

    MI

  • 25

    J

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Peltea de gutui