Peltea de gutui

de Retete cu Margareta Cismasiu in Dulceata / Gem, 15 Oct 2014 | 951 vizualizari

 

Pelteaua ma duce cu gandul la copilarie,la vremea cand gemurile si dulceturile facute de mama erau adevarate delicatese.Si ce miros si arome se raspandeau prin casa cand mama le pregatea...Imi placea sa o ajut si ma lasa sa cred ca nu s-ar fi descurcat fara ajutorul meu.Si ma simteam atat de bine,desi ajutorul meu era la mancat si gustat ,mai mult.
Acum pregatesc eu gemurile si dulceturile.Aceleasi arome se raspandesc prin casa,doar ca rolurile s-au schimbat.

 

INGREDIENTE

  • 1l zeama in care au fiert gutuile,
  • 1kg zahar.
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Peltea de gutui:

Se aleg gutui frumoase si sanatoase,galbene,fara pete.Se spala bine puful de pe ele si se taie in patru.Nu se curata de coaja,nu se scoate casuta cu seminte.Se pun intr-o cratita cu apa,socotind 2l apa la 1kg gutui.Se lasa sa fiarba o ora la foc mic ,pana cand gutuile se inmoaie bine.In timpul fiertului nu se amesteca in gutui,sa nu se sfarame.Dupa ce au fiert,se toarna totul intr-o sita fina sau un tifon si se lasa sa se scurga bine,30 min.


Se masoara cantitatea de zeama rezultata si se pune iar la fiert,cu zaharul,respectand proportia de 1kg zahar la 1l zeama.Se lasa sa firba la foc mic pana se topeste zaharul,apoi se mareste focul.Se ia spuma de cate ori este nevoie.Se fierbe pana pelteaua e destul de legata.


Cand e gata,se ia de pe foc si,fierbinte,se pune in borcane care se inchid ermetic.

 

TIPS-URI

1

Cine doreste,pentru un plus de savoare,inainte de a lua pelteaua de pe foc,poate sa adauge in ea cativa samburi de nuca,prajiti.

2

Fructele fierte ramase dupa ce se strecoara zeama se pot folosi pentru marmelada.

3

Intarirea peltelei nu depinde numai de cantitatea de zahar sau de timpul de fierbere,ci si de felul fructelor folosite.Merele,perele,gutuile,coacazele contin o cantitate mare de pectina,substanta ce ajuta la intarirea peltelei.E recomandat sa se evite fructele fainoase,care se sfarama usor la fiert pentru ca dau o zeama tulbure.Cu cat zeama e mai limpede,cu atat pelteaua e mai aspectuasa.Pentru o peltea deschisa la culoare trebuie sa se fiarba pelteaua la foc iute.Daca dorim o peltea mai rosiatica,se fierbe la foc mic.

Daca ti-a placut reteta noastra "Peltea de gutui" nu uita sa-i faci un review.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (7)

Retete cu Margareta Cismasiu 1

16.10.2014, 23:17

Da,Rocsi,e delicioasa.

reisnaor_2006 1

17.10.2014, 10:19

un deliciu

Retete cu Margareta Cismasiu 1

18.10.2014, 23:55

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Zacusca cu ciuperci
  • 15

    V

  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Aperitive festive

de ancutsa 5

ieri la 18:17

Gem de piersici

de ancutsa 5

ieri la 18:09

Gem de prune

de ancutsa 5

ieri la 18:06

RETETA RECOMANDATA
Peltea de gutui