Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara

de Zamfira in Dulciuri, 31 Oct 2015 | 528 vizualizari

 

Vă aduc o reţetă cu tradiţie, din zona Transilvaniei, Hetiur de Sighişoara. Este o plăcintă pe care o savuram foarte des la bunica, ehhee ce vremuri, ce viaţă fără griji…au rămas doar amintirile, reţeta şi aroma unică a plăcintei. Din povestirile bunicii, am înţeles că această plăcintă se făcea în zile de sărbătoare, la vatră, în tăvi imense. Nici nu mă mir, erau multe guri de hrănit, bunici, părinţi, copii, rude şi vecini. Se adunau toţi, cu bucurie, cu veselie, la o vorba, două, la gura sobei. Savurau o felie de plăcintă cu prune şi smântână, un păhărel de pălincă şi apoi mergeaua la odihnă. Frumos, pe mine şi acum mă emoţionează amintirile din copilărie.

Vă recomand reţeta de plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoare, sper să fie pe gustul vostru.

În lipsa prunelor proaspete putem folosi prune din compot.

 

INGREDIENTE

  • 500 g făină
  • 2 gălbenuşuri de ouă
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 50 g unt
  •  400 ml lapte călduţ
  •  pentru drojdie-zahăr, făină, lapte călduţ · sare
  • Deasupra plăcintei
  • 1 kg prune
  •  1 lingură pesmet
  • 4 linguri zahăr
  • 3 linguri scorţişoara
  •  550-600 ml smântână
  • 1 gălbenuş
Portii: 36
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara:

Amestecăm drojdia cu o lingurită de zahăr, una de făină şi puţin lapte călduţ şi timp de 10 minute îl lăsăm la crescut . Adăugăm maiaua crescută peste făină, cele două gălbenuşuri, puţina sare, untul topit şi laptele călduţ. Frământăm aluatul câteva minute. Dacă aluatul e prea tare, rigid, se poate adăuga lapte călduţ. Lăsăm aluatul la dospit pentru 20-25 minute.


Spălăm prunele, ştergem de apă şi le tăiem în două, scoatem sâmburii.


Întindem aluatul cu sucitorul, pudrăm cu foarte puţină făină planşa de lucru. Punem aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie pentru copt.


Presărăm peste aluat puţin pesmet. Aşezăm jumătăţile de prune, cu interiorul în jos.


Presărăm deasupra 2 linguri de zahăr sau mai mult, şi 2 linguri de scorţişoara. Punem tava în cuptorul preîncălzit pentru 10 minute.


Amestecăm smântâna cu un gălbenuş de ou, o lingură de scorţişoara şi 2 linguri de zahăr.


Distribuim uniform crema de smântână deasupra plăcintei şi-l dăm la cuptor pentru încă 35-40 de minute, pănă când crema începe să se întărească puţin.


Atenţie la intensitatea focului, căldura trebuie să vină mai mult de deasupra plăcintei pentru a coace crema de smântână şi de a nu arde partea de jos.


Plăcinta se taie abia când s-a răcit.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (17)

Zamfira 1

01.11.2015, 07:52

Camelya

Gherca Daniela 1

01.11.2015, 10:41

Zamfira 1

01.11.2015, 11:32

Daniel

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Lau

Lau 9

13340 puncte

oanapl

9380 puncte

Rocsi

5980 puncte

vasimur

4160 puncte

mirela0911

4100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert guguluf cu mere
  • 12

    D

  • 13

    L

  • 14

    MA

  • 15

    MI

  • 16

    J

  • 17

    V

  • 18

    S

Black Friday Oster Romania
RETETA RECOMANDATA
Cornuri de Bratislava