Placinta cu mere

de merisor in Prajituri, 2 Apr 2015 | 5515 vizualizari

 

Ne place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des.
Mie imi place sa ma joc cu aluaturile, asa ca incerc sa le fac din cand in cand si altfel decat la reteta de baza, adica reteta mamei soacre.
De data aceasta am folosit ca grasime ulei+untura.
Uleiul ajuta aluatul sa fie mai elastic, iar untura are rol de fragezire.
A iesit tare buna!

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 2 galbenusuri
  • 100 gr zahar
  • 100 ml ulei
  • 1 lingura untura solida(cat se ia in lingura)
  • 1 varf cutit sare
  • 1 plic praf de copt
  • 200 ml iaurt
  • 500 gr faina
  • 2 lingurite esenta de lamaie
  • Pentru umplutura:
  • 1 kg mere Ionatan
  • 4 linguri zahar
  • 3 plicuri zahar cu scortisoara(de la Dr Oetker)
  • 1 lingura gris
  • Decor:
  • zahar pudra
Portii: 24
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinta cu mere:

Incepem cu prepararea merelor, pe care le dam pe razatoarea mare, cu coaja cu tot, doar inlaturam cotoarele.


Coaja are dulceata ei aparte si e pacat sa o inlaturam daca merele arata bine la exterior.


Punem merele razuite intr-un vas, pe foc, impreuna cu zaharul, zaharul cu scortisoara si le lasam pana cand se formeaza sirop, apoi le lasam la racit.


Exista si varianta sa se adauge merele, nesupuse tratamentului termic, dar eu prefer intotdeauna aceasta varianta, pe care o prezint aici.


Cat timp merele se racesc ne ocupam de aluat.


Punem intr-un vas, galbenusurile, zaharul, uleiul, esenta si putina sare si le mixam energic pana se omogenizeaza, apoi adaugam untura si iaurtul in care am diluat praful de copt.


Omogenizam din nou compozitia si incepem sa incorporam treptat faina.


Ne oprim din a adauga faina, cand obtinem un aluat nelipicios si usor moale.


Il framantam putin pe masa infainata si il lasam la odihnit 20 de minute, acoperit, pentru a nu prinde crusta la exterior.


Impartim aluatul in doua parti pe care le intindem cu ajutorul sucitorului, cat dimensiunea tavii.


Tava mea a avut dimensiunea de 23/36 cm.


Asezam prima foaie de aluat in tava tapetata cu hartie de copt, intindem merele peste ea si le acoperim cu cea de-a doua foaie.


Dam tava la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade, sau pana cand foaia de deasupra se rumeneste bine.


Lasam placinta sa se raceasca usor apoi o portionam si o pudram cu zahar.


Este foarte buna, iar scortisoara ii accentueaza simtitor gustul!


Spor si pofta buna!

 

TIPS-URI

1

In functie de siropul rezultat in urma prepararii merelor, adaugam, sau nu, gris. La mine nu a fost cazul sa adaug decat o lingura, dar daca se formeaza mai mult sirop se va mari cantitatea de gris, altfel acest sirop va umezi foaia de aluat, de jos si se va intari in timpul coacerii.

2

Pentru cine nu agreeaza untura, o poate inlocui cu 100 gr unt cu peste 80 % grasime.

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta cu mere" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei

COMENTARII (40)

mirela0911 1

03.04.2015, 13:45

Cat e de buna placinta cu mere!

MonaMimi 1

04.04.2015, 12:57

foarte buna am sa o pregatesc si eu astazi

Ligia Bxl 1

07.04.2015, 18:47

tare buna mai e plcinta asta

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

10630 puncte

Valclaudia

7220 puncte

Constelatialeu

6780 puncte

Bya Ralu

6210 puncte

mirela0911

5240 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!