Placinta mediteraneana

de simona72 in Ton, 6 Mar 2019 | 5091 vizualizari

 

Chiar dacă marea este mai saraca decât în trecut, fructele de mare şi pestele raman printre ingredientele preferate în bucataria mediteraneana.  Multe reţete încep cu ulei de masline , apoi continua cu ceapă, usturoi şi roşii, apoi se mai pot adauga cartofi, vinete, dovlecei, ardei, dar si alte legume. Pentru un plus de aroma se adaugă verdeţuri: menta, patrunjel, rozmarin, busuioc, mărar, fenicul şi oregano.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 150 gr faina
  • 70 gr unt rece
  • 1 galbenus
  • 2 linguri apa rece
  • 1 praf de sare
  • 1 praf de amestec condimente
  • Pentru umplutura:
  • 3 cartofi rosii
  • 2 linguri ulei
  • 1 felie bacon
  • 1 ceapa rosie
  • 3 catei de usturoi
  • 1 legatura patrunjel
  • Un pumn de masline fara samburi
  • Coaja si sucul de la jumatate de lamaie
  • 100 ml smantana pentru gatit
  • Sare si piper dupa gust
  • 1 conserva de ton in ulei vegetal Eva-Podravka
  • In plus:
  • Unt pentru uns tava
  • 1 galbenus+1 lingura lapte
  • Seminte de negrilica
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinta mediteraneana:

Pentru aluat: asa cum v-am obisnuit, simplu, la robotul de bucatarie. Se pune faina, untul taiat cubulete si sarea in bolul robotului. Se mixeaza cateva secunde pana obtinem un aluat nisipos. Se adauga condimentele, galbenusul, apa si se mixeaza alte cateva secunde. Cand aluatul incepe sa se desprinda de pe pereti, este gata. Daca acest lucru nu se intampla, mai adaugati cate 1 lingura de apa rece. Se pune aluatul in folie alimentara si se da la frigider pana e gata umplutura.

Pentru umplutura: cartofii intregi, cu tot cu coaja se spala si se pun la fiert. Cand furculita intra cu usurinta inseamna ca sunt gata. Se pun sub jet de apa rece si se curata de coaja. Se taie cartofii in cubulete de marime potrivita. Intr-o tigaie se pune uleiul la incins. Se taie ceapa marunt si se caleste. Se adauga baconul taiat feliute, se prajeste pana devine usor crocant, se pune si usturoiul, smantana, coaja si sucul de lamaie, sare si piper proaspat rasnit. In acest sos se pun cartofii, patrunjelul tocat fin, maslinele taiate feliute. Se amesteca si se lasa sa se raceasca.

Aluatul rece se taie in doua. Se ia o bucata si se intinde cu sucitorul pe masa usor infainata. Se pune prima foaie intr-un vas pentru cuptor uns cu unt. Avem grija sa ridicam aluatul si peste margini. Punem umplutura, deasupra punem si bucatele de ton, stropim pestele cu zeama de lamaie si aducem marginile aluatului peste compozitie. Intindem si cealalta foaie de aluat si o punem deasupra. Avem grija sa sigilam marginile, ungem cu galbenus de ou, presaram seminte de negrilica(pentru decor) si cu varful unui cutit facem o gaura in mijlocul aluatului. Dam la frigider vasul cu placinta pentru o ora.

Coacem placinta in cuptorul incins la 160 grade C, pentru o ora. Se serveste calda sau rece, cu salata si lamaie.

Sa va fie de folos!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta mediteraneana" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

RuxyRux 1

07.03.2019, 20:10

Excelenta reteta si gustoasa placinta!

Rocsi 1

09.03.2019, 21:06

Faina este si gustoasa, pentru consumatorii de peste!

dantes 1

07.04.2019, 07:16

Super!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Conopida cu ton la cuptor