Pozsonyi kifli - Cornuri Bratislava (reteta de la Bunica mea)

de MOKUSKA in Prajituri, 21 Iun 2014 | 6550 vizualizari

 

O reteta pe care o facea Bunica mea de Craciun.
Unii spun ca prima data a fost preparata in Bratislava in urma cu sute de ani, altii ca reteta este originara de pe teritoriul Austro- Ungar. Indiferent de origine, este o reteta fantastica.
De asemenea puteti inlocui umplutura de nuca cu cea de mac macinat (cu aceleasi ingrediente).
Sa va inarmati cu rabdare si mult timp liber, altfel nu va ies perfecte, dar merita tot efortul depus!

Pofta buna!

P.S. daca aveti intrebari sau nelamuriri va raspund cu mare drag, este putin greu sa redactezi pas cu pas fiecare miscare :)!

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 1 kg faina
  • 400 unt (2 pachete cu 80% grasime, nimic special)
  • 5 linguri zahar pudra
  • 2 plicuri drojdie uscata
  • 2 galbenusuri
  • aproximativ 300 ml lapte
  • 1/4 lingurita sare
  • 2 oua pentru uns
  • Umplutura:
  • 600 g nuci macinate
  • 350 stafide
  • 3 lingurite coaja de lamaie
  • 8 linguri zahar pudra
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 200 ml lapte
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pozsonyi kifli - Cornuri Bratislava (reteta de la Bunica mea):

Faina se amesteca cu drojdia si zaharul, dupa care framantam cu untul nu foarte moale pana capatam o consistenta ca grisul.


Galbenusurile batute cu 200 ml lapte rece si 1/4 lingurita de sare incorporam in faina. Framantam pana capatam un aluat nu foarte tare, daca mai este nevoie adaugam si restul de lapte rece (eu am folosit 300 ml). Dupa ce am incorporat toate ingredientele si aluatul a devenit fin, mai framantam 15-20 de minute.


Acoperim cu folie de plastic si lasam la frigider aprox. 40 minute.


Aluatul rece se imparte in parti egale si il formam pe masa de lucru in forme de cilindru (incercati sa fie egale toate bucatile).


Cu ajutorul unui cutit formele de cilindru le taiem bucati egale (mie mi-au iesit 50 bucati).


Din fiecare bucatica de aluat formam cate o biluta (1-2 minute am format fiecare biluta in parte).


Bilutele se acopera cu folie de plastic si se lasa la loc racoros 30 minute minimum.


Intre timp am pregatit umputura: macinam nucile, le amestecam cu stafidele scurse (pe care le lasam la inmuiat in apa calduta min 1 ora), cu coaja de lamaie si vanilia. Aceasta umlutura se opareste cu laptele dat in clocot (initial folosim 150 ml lapte fiert, ulterior mai adaugam daca este nevoie).


Amestecam foarte bine nucile oparite si verificam in palma consistenta umpluturii. (umplutura este perfecta daca putem sa formam din ea cilindri intre palme). Formam 50 de cilindri micute din umplutura obtinuta.


Luam o biluta si cu palma o presam pana obtinem un cerc, dupa care cu ajutorul sucitorului vom obtine o forma ovala (am intins de 2-3 ori). Punem o bucatica de umputura pe margine (punem in lung peste aluatul oval cilindrul de nuca) si o rulam, dupa care o sucim de cateva ori pana obtinem o forma de trabuc.


Marginile le sucim mai subtiri (aici nu este umplutura) si le indoim in interior.


(Dupa fiecare biluta luata din tava restul biletelor se acopera la loc cu folia).


Dupa ce am umplut o tava cu cornuri (sa nu fie foarte aproape bucatile) le ungem cu galbenus de ou si lasam sa se usuce aprox 30 minute intr-un loc racoros (nu in frigider).


Intre timp pregatim celalalte cornulete.


Dupa ce s-a uscat galbenusul pe cornuri, le ungem cu albus de ou si le lasam in frigider min 30 minute.


Intre timp dam drumul la cuptor. Inainte sa dau tava la cuptor, l-am scos din frigider si l-am lasat 2 minute in bucatarie.


Cornurile se coc in cca 40 minute la foc mic spre mediu,pana se rumenesc. La fel procedam cu fiecate tava in parte.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Pozsonyi kifli - Cornuri Bratislava (reteta de la Bunica mea)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 40 %
389.99 lei
233.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (31)

kukibella 1

24.06.2014, 10:17

Xandrinne 1

24.06.2014, 13:29

MOKUSKA 1

25.06.2014, 10:59

Multumesc fetele

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Fasole batuta
  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

  • 24

    V

  • 25

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Placinta cu ton, ardei și masline

de oanapl 6

ieri la 23:43

Negresa de post cu nuci

ieri la 17:52

Cartofi la grill, cu spanac și usturoi

de RODIMUR 5

ieri la 17:43

Placinta impletita cu branza, pere și mere

de oanapl 6

ieri la 16:16

Salată de cartofi, cu ton și măsline

de RODIMUR 5

ieri la 15:47

RETETA RECOMANDATA
Cornuri pufoase cu marmelada