Prajitura Albinita

de simona72 in Prajituri, 24 Apr 2014 | 5009 vizualizari

 

Prajitura copilarei mele, redescoperita aici pe site, vazuta la Merisor si pusa in practica pentru sarbatorile Pascale. A placut in primul rand fiului meu, care a mancat-o pentru prima oara, eu nu am mai facut-o de foarte multi ani. O stiam o prajitura dificila, mai ales ca nu-mi place sa fac si sa coc foi...dar, spre surprinderea mea totul a mers repede si usor. Multumesc Meri!>:D

 

INGREDIENTE

  • pt foi:
  • 200 ml lapte
  • 200 gr unt
  • 3 linguri miere
  • 2 linguri indulcitor pulbere
  • 3 oua
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 700 gr faina
  • pt crema:
  • 1 litru lapte
  • coaja si sucul de la 1 portocala
  • 3 galbenusuri
  • 2 linguri indulcitor pulbere
  • 250 gr gris
  • 1 lingura extract de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 200 gr unt
  • 1 borcan gem de mure: http://www.bucataras.ro/retete/gem-de-mure-49570.html
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Albinita:

Pt foi: pregatim tava mare a aragazului si o ungem cu un strat subtire de unt. Pentru pregatirea aluatului am folosit pentru prima oara mixerul planetar cu accesoriu carlig. Am pus in bolul mixerului faina, bicarbonatul si ouale si le-am amestecat putin, cat sa se desfaca ouale. Separat, intr-o craticioara sau ibric, am pus laptele, untul, sarea si indulcitorul. Am pus pe foc si am amestecat mereu, pana s-a dizolvat untul complet. Daca este fierbinte tare o dam la frigider sa se raceasca, iar cand este doar calduta adaugam mierea si amestecam pana la dizolvarea completa. Pornim mixerul la viteza mica si prin gaura de la sistemul de protectie adaugam cate putin din amestecul din ibric. Lasam mixerul sa-si faca treaba aproximativ 10 minute pana aluatul este gata. Eu am mai folosit in plus 2 linguri de faina..ouale au fost mari si din cauza asta a necesitat un surplus de faina. Impartim aluatul in 4 parti, luam fiecare bucata in parte, o intindem cu sucitorul cam cat marimea tavii, o punem pe dosul tavii unsa cu putin unt si mai intindem cu mainile pana se aseaza perfect pe fundul tavii. Dam la cuptorul incins la 180 grade pentru 4 maxim 5 minute. Procedam la fel si cu restul foilor.


Pt crema:jumatate din lapte il punem la fiert intr-o cratita cu fund dublu (eu am folosit vasul zepter pt prepararea cremei fierte) Restul de lapte il amestecam cu restul ingredientelor, mai putin untul si gemul. Cand laptele da in fiert adaugam amestecul de lapte rece cu celelalte ingrediente, amestecam mereu si lasam pe foc pana da din nou in clocot. Am oprit focul, am pus capacul si am lasat crema pana s-a racit complet(dureaza cateva ore). Untul se mixeaza spuma, se adauga treptat cate o lingura din crema fiarta si racita.


Pt asamblare: punem prima foaie in tava mare a aragazului, cea pe fundul careia am copt foile. Punem jumatate din crema si intindem, asezam alta foaie, punem gemul, alta foaie, restul de crema si ultima foaie. Am acoperit cu folie alimentara, am pus deasupra o alta tava cu ceva greutate in ea, am dat la frigider pana a doua zi.


Sa va fie de folos!

 

TIPS-URI

1

in reteta originala se foloseste gemul de caise, eu nu am avut si am folosit gemul din dotare, care este fin si nu are samburi

2

indulcitorul se poate inlocui cu zahar

3

cel mai usor se lucreaza cu foile imediat ce le-ati terminat de framantat, cat sunt putin caldute

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Albinita" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (28)

Pushaa 1

25.04.2014, 13:19

ce buna e!

Lavinia 1

25.04.2014, 14:21

ador prajiturile astea cu creme de gris si dulceata

Lia_ 1

25.04.2014, 19:36

suer. o voi face si eu candva

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

TOP
utilizatori

mirela0911

7940 puncte

RODIMUR

7480 puncte

mihaelar63

7360 puncte

Rocsi

7200 puncte

Rahela Velicu

6510 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Negresa de post cu nuci
  • 05

    MI

  • 06

    J

  • 07

    V

  • 08

    S

  • 09

    D

  • 10

    L

  • 11

    MA

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu miere