Prajitura Brates

de Brindusa in Prajituri, 22 Mar 2012 | 16507 vizualizari

 

De vreo doua saptamani sotul meu ma bate la cap sa-i fac parjitura Brates, asa cum si-o amintea el din cofetariile copilariei lui. Am cautat-o pe net si prin carti, dar n-am gasit retta. Prin urmare am facut-o conform povestirilor sotului si, spre mirarea mea, chiar a iesit bine. Sunt buna, nu? :)))))))

 

INGREDIENTE

  • Blatul (pandispan) pentru tava de aprox. 40 cm x 40 cm
  • 7 oua, separate
  • 150 g faina, cernuta
  • 150 g zahar tos
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • Crema (bavareza)
  • 3 oua, separate
  • 45 g zahar
  • 1 baton de vanilie, taiat pe lungime cu semintele scoase
  • 300 ml lapte
  • 150 g ciocolata amaruie, taiata marunt
  • 450 g smantana, facuta frisca (sau lasata asa daca e foarte grasa si sta teapana)
  • 10 g gelatina (un pliculet), inmuiata in 5 linguri lapte
  • Siropul
  • 250 g zahar tos
  • 300 ml apa
  • 50 ml rom
  • Pentru ornat
  • frisca batuta
  • cacao
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Brates:

Blatul: Incalzeste cuptorul la 180 C. Pe fundul tavii pune foaie de copt. Unge peretii formei cu putin unt. Bate albusurile bine, pana ce devin tari. Adauga zaharul si lamaia si bate bine din nou pana ce zaharul s-a topit si albusul e tare si are o textura cremoasa. Mie mi-au trebuit cam 7 minute, la viteza turbo. Adauga toate galbenusurile si cu mixerul pe pulse incorporeaza-le rapid. Nu amesteca prea mult. Pune toata faina peste oua si, cu o spatula incorporeaz-o amestecand de jos in sus (nu circular), ca sa nu se piarda prea mult din volum. Toarna compozitia in forma si niveleaz-o. Coace blatul 20 de minute, sau pana ce trece testul scobitorii.

Inchide caldura in cuptor si lasa blatul sa se raceasca in cuptorul lasat cu usa intredeschisa. (asta ca sa nu se lase blatul dupa racire) Cand s-a mai racorit, scoata blatul pe un gratar, indeparteaza folia de copt si lasa-l sa se raceasca bine. Pune blatul la loc in tava.

Siropul: Zaharul se pune la fiert cu apa cam 5- 6 minute. Se lasa la racit si se amesteca romul. Se insiropeaza blatul bine cu acest sirop

Crema: Bate galbenusurile cu zaharul, pana se fac ca o spuma.  Incalzeste laptele bine cu batonul de vanilie. Lasa-l sa se racoreasca putin, scoate batonul, si toarna-l in fir subtire in amestecul de galbenusuri, amestecand incontinuu cu un tel sau cu mixerul.

Da focul foarte mic si, amestecand mereu, lasa pana ce amestecul se ingroasa putin. Ai grija sa nu se branzeasca. Ia crema de pe foc si pune ciocolata inauntru. Lasa putin, apoi amesteca sa omogenizezi amestecul.

Dizolva gelatina in lapte. Pune-o in crema de ciocolata calduta si amesteca bine. 

Lasa crema pana ajunge la temperatura corpului. Bate bine albusurile. Cu ajutorul unei spatule amesteca in crema de ciocolata frisca, apoi albusurile batute, cu grija sa nu se lase crema. Pune crema la rece pana ce se intareste putin. 

Toarna crema peste blat si pune tava la rece peste noapte (pana ce crema s-a intarit bine)

Ca sa tai  prajitura in bucati frumoase trebuie sa folosesti un cutit cu lama mare, ascutit. Inaczeste-i lama in apa fierbinte, sterge-l de apa si taie. Dupa fiecare taietura spala cutitul cu apa fierbinte si sterge-l.

Fiecare bucata se orneaza cu frisca si se pudreaza cu cacao.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Brates" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

Brindusa 1

23.03.2012, 19:51

Multumesc pentru comentarii si ma bucur mult ca v-a placut prajiturica

AnyCostescu 1

13.02.2013, 09:46

Delicioasa si de probat

babi5 1

31.08.2013, 08:04

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Fudge de ciocolata cu sirop de artar