Prajitura Brates

de Brindusa in Prajituri, 22 Mar 2012 | 9593 vizualizari

 

De vreo doua saptamani sotul meu ma bate la cap sa-i fac parjitura Brates, asa cum si-o amintea el din cofetariile copilariei lui. Am cautat-o pe net si prin carti, dar n-am gasit retta. Prin urmare am facut-o conform povestirilor sotului si, spre mirarea mea, chiar a iesit bine. Sunt buna, nu? :)))))))

 

INGREDIENTE

  • Blatul (pandispan) pentru tava de aprox. 40 cm x 40 cm
  • 7 oua, separate
  • 150 g faina, cernuta
  • 150 g zahar tos
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • Crema (bavareza)
  • 3 oua, separate
  • 45 g zahar
  • 1 baton de vanilie, taiat pe lungime cu semintele scoase
  • 300 ml lapte
  • 150 g ciocolata amaruie, taiata marunt
  • 450 g smantana, facuta frisca (sau lasata asa daca e foarte grasa si sta teapana)
  • 10 g gelatina (un pliculet), inmuiata in 5 linguri lapte
  • Siropul
  • 250 g zahar tos
  • 300 ml apa
  • 50 ml rom
  • Pentru ornat
  • frisca batuta
  • cacao
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Brates:

Blatul: Incalzeste cuptorul la 180 C. Pe fundul tavii pune foaie de copt. Unge peretii formei cu putin unt. Bate albusurile bine, pana ce devin tari. Adauga zaharul si lamaia si bate bine din nou pana ce zaharul s-a topit si albusul e tare si are o textura cremoasa. Mie mi-au trebuit cam 7 minute, la viteza turbo. Adauga toate galbenusurile si cu mixerul pe pulse incorporeaza-le rapid. Nu amesteca prea mult. Pune toata faina peste oua si, cu o spatula incorporeaz-o amestecand de jos in sus (nu circular), ca sa nu se piarda prea mult din volum. Toarna compozitia in forma si niveleaz-o. Coace blatul 20 de minute, sau pana ce trece testul scobitorii.


Inchide caldura in cuptor si lasa blatul sa se raceasca in cuptorul lasat cu usa intredeschisa. (asta ca sa nu se lase blatul dupa racire) Cand s-a mai racorit, scoata blatul pe un gratar, indeparteaza folia de copt si lasa-l sa se raceasca bine. Pune blatul la loc in tava.


Siropul: Zaharul se pune la fiert cu apa cam 5- 6 minute. Se lasa la racit si se amesteca romul. Se insiropeaza blatul bine cu acest sirop


Crema: Bate galbenusurile cu zaharul, pana se fac ca o spuma. Incalzeste laptele bine cu batonul de vanilie. Lasa-l sa se racoreasca putin, scoate batonul, si toarna-l in fir subtire in amestecul de galbenusuri, amestecand incontinuu cu un tel sau cu mixerul.


Da focul foarte mic si, amestecand mereu, lasa pana ce amestecul se ingroasa putin. Ai grija sa nu se branzeasca. Ia crema de pe foc si pune ciocolata inauntru. Lasa putin, apoi amesteca sa omogenizezi amestecul.


Dizolva gelatina in lapte. Pune-o in crema de ciocolata calduta si amesteca bine.


Lasa crema pana ajunge la temperatura corpului. Bate bine albusurile. Cu ajutorul unei spatule amesteca in crema de ciocolata frisca, apoi albusurile batute, cu grija sa nu se lase crema. Pune crema la rece pana ce se intareste putin.


Toarna crema peste blat si pune tava la rece peste noapte (pana ce crema s-a intarit bine)


Ca sa tai prajitura in bucati frumoase trebuie sa folosesti un cutit cu lama mare, ascutit. Inaczeste-i lama in apa fierbinte, sterge-l de apa si taie. Dupa fiecare taietura spala cutitul cu apa fierbinte si sterge-l.


Fiecare bucata se orneaza cu frisca si se pudreaza cu cacao.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Brates" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei

COMENTARII (26)

Brindusa 1

23.03.2012, 19:51

Multumesc pentru comentarii si ma bucur mult ca v-a placut prajiturica

AnyCostescu 1

13.02.2013, 09:46

Delicioasa si de probat

babi5 1

31.08.2013, 08:04

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mirela0911

9780 puncte

oanapl

8920 puncte

RODIMUR

8820 puncte

Rocsi

7100 puncte

Valclaudia

5880 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cartofi pufosi preparati la cuptor
  • 17

    MI

  • 18

    J

  • 19

    V

  • 20

    S

  • 21

    D

  • 22

    L

  • 23

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu ciocolata