Prajitura "Buturuga" din biscuiti

de Lia_ in Prajituri, 22 Sep 2014 | 9812 vizualizari

 

Usor de facut si cu o sectiune simpatica. Aici am folosit biscuiti fara gluten, dar puteti face din orice fel de biscuiti dulci rotunzi.

 

INGREDIENTE

  • 16 biscuiti (cca. 5cm diam.)
  • CREMA
  • 60 ml lapte (1/4 cana)
  • 80g zahar tos (1/4 cana)
  • 2 linguri cu lapte
  • 2 linguri cu faina "Mix Pattiserie" / Dr. Schär
  • 1 pachet unt tare la temperatura camerei
  • 2,5 linguri mari cu cacao (dupa gust si concentratia pudrei de cacao)
  • GLAZURA
  • 70g ciocolata alba de buna calitate
  • 15-20g unt
  • 2 lingurite lapte
  • BALOTARE
  • 70g nuci
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura "Buturuga" din biscuiti:

1. Dupa ce s-a racit crema, eu am pus cam 60% din crema intr-un pos cu orificiul de vreo 1.5-2cm.  Aplici central crema pe cate un biscuit (ca in poza) si o intinzi cu dosul unei lingurite. Trebuie sa obtii straturi egale de crema si biscuit.

2. Taie generos o folie alimentara si cu mare grija, iei turnuletul si il culci de-a lungul foliei cetral. Aduci o latura peste sul si sigilezi cu cealalta parte, apoi aduni extremitatile, il impachetezi ca pe salam. Il rulezi pe masa ca sa fie uniform. Nu-i nimic daca mai iese din crema dintre biscuiti, oricum vei imbraca turnuletul. Il pui in congelator pt 20-30minute ca sa stea in forma asta. 

3. Dupa acest timp, scoti folia si imbraci sulul din biscuiti cu restul de crema rece, cu o spatula. 

4. Din nou repeti operatiunea cu folia si dupa impachetare rulezi de masa ca sa se uniformizeze suprafata, si apesi usor intre palme capetele. Din nou pui sulul la congelator pentru minim 30 minute, sa se intareasca crema iar.

5. Intre timp, prajeste nucile. Corect ar fi pt vreo 10 minute in cuptorul incins, in tava cu hartie de copt, astfel nu se vor arde. Pe flacara, focul va fi mediu si vei amesteca nucile in tigaia tip gratar (fara ulei, desigur) pana se rumenesc fara sa se arda. Le scoti in farfurie ca sa nu continue prajirea si le lasi sa se racoreasca. Apoi le pui intr-o punga groasa cu zip / legata la gura si le zdrobesti cu facaletul, granulatie medie.

6. Cu 5 minute inainte de a o scoate din congelator prajitura, razi ciocolata si infierbanti pana la clocot apa intr-un ibric mai mare sau vas mic pt bain-marie. Intr-o cana de tabla / alt ibric mai mic sau ce ai, pune untul, laptele si ciocolata rasa. Opresti focul la apa si scufunzi vasul cu ciocolata. Imediat se va topi, amesteci mereu cu o lingura (eu am un tel micut para, sau spatula din silicon) pana se dizolva. Lasi 5-10 minute sa se mai intareasca dar tot un fluid gros sa fie. 

7. Scoti buturuga din congelator, indepartezi folia, asezi buturuga pe platou si o glazurezi doar la partea superioara. Lingura cu lingura pui de-a lungul coamei si ea va imbraca restul. Daca optezi sa nu o glazurezi, ea va avea textura ca de scoarta de copac, datorita impachetarii in folie.

8. Cat e glazura moale, presari nuca pisata mare si presezi foarte delicat cu degetele ca sa adere. 

9. Se lasa peste noapte la rece (minim 6 ore) si a doua zi se va felia corect si straturile se vor citi curate. 

Sa va fie de folos!

TIPS-URI

1

Trebuie taiata cu un cutit cu lama foarte-foarte ingusta si care sa taie f. bine. Eu folosesc un cutter de bucatarie cu lama lata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura "Buturuga" din biscuiti" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura "Noapte venetiana"