Prajitura cu foi si crema de gris

de mirela0911 in Prajituri, 5 Apr 2015 | 10015 vizualizari

 

Delicioasa!

 

INGREDIENTE

Pt. foi:

  • 5 oua
  • 7 lg zahar
  • 7 lg ulei
  • 1 lgt amoniac stins cu otet
  • faina cat cuprinde

Pt. umplutura:

  • 1.5 l lapte
  • un praf de sare
  • 10 lg zahar
  • 200 g gris
  • 1 plic zahar vanilat Bourbon
  • esenta de vanilie
  • 1 lgt coaja rasa de portocale (optional)
  • 200 g unt/margarina
  • 1 borcanel mic cu gem de capsuni
  • apa, zahar, esenta de vanilie pt uns foile

Pt.glazura:

  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 2-3 lg frisca lichida
Portii: 28
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu foi si crema de gris:

Foile: Se bat ouale bine cu zaharul, se adauga uleiul, amoniacul si faina cat cuprinde pentru a putea framanta si a se obtine un aluat elastic si nelipicios. Se imparte in 5 parti si se coc 5 foi pe dosul unei tavi cu dimensiunea de 22x32 cm (dosul tavii), timp de 12-15 minute la 180 de grade.


Crema: Se pune 1,5 l lapte la foc impreuna cu praful de sare si zaharul. Cand incepe sa clocoteasca, se face focul incet si se toarna in ploaie grisul, amestecand continuu cu un tel pentru a nu face cocoloase. Se lasa sa fiarba pana se ingroasa, se stinge focul si se pune untul. Se amesteca pana ce acesta se topeste si se incorporeaza in crema. Se lasa la racit. Se adauga zaharul vanilat si esenta de vanilie pentru o aroma mai puternica si coaja de portocale daca se doreste.


Intr-o cana se prepara un sirop din apa, zahar si esenta de vanilie. Cu acest sirop se ung foile cu ajutorul unei pensule pe masura ce se asambleaza prajitura.


Pe un platou se aseaza o foaie, se unge deasupra cu sirop, apoi cu un strat de crema de gris. Se ia a doua foaie, se unge pe ambele parti cu sirop, se aseaza peste crema de gris si se unge cu gem de capsuni. Se repeta operatiunea, alternand umpluturile. Dupa ce s-a asamblat prajitura, se acopera cu folie alimentara si se pune o greutate peste ea pana a doua zi pentru a se lipi bine foile intre ele.


Intr-o craticioara se rupe ciocolata bucati, se pune frisca lichida si se da la foc mic pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza. Asa calduta se toarna peste prajitura, se intinde uniform dupa care se lasa cateva minute pentru a se intari ciocolata si se portioneaza pentru a fi servita.


Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Se poate folosi orice fel de gem preferati.

2

Cand se intind foile, vor fi subtiri dar la coacere mai cresc.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu foi si crema de gris" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (45)

mihaelar63 1

07.04.2015, 17:11

Imi place mult pentru ca nu-mi pare prea ,, onctuasa ''

mirela0911 1

08.04.2015, 08:12

Mulțumesc mult!

Valclaudia 1

13.04.2015, 08:03

am trecut-o la favorite! Arata super!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Evantai cu legume
  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Piept de pui umplut cu legume

de oanapl 5

ieri la 23:26

Somon la cuptor cu 4 garnituri

de Oana 8

ieri la 18:24

Snitele din muschi de porc in crusta de cascavea cu mustar si pesmet

pe 21.09 la 21:46

Soft French Bread Rolls

de Rocsi 9

pe 21.09 la 19:42

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mere