Prajitura cu gem de prune si aluat razuit

de merisor in Prajituri, 29 Noi 2016 | 2064 vizualizari

 

Prăjitura cu gem de prune și aluat răzuit, este una din prăjiturile copilăriei pe care ne-o prepara mama, cu gem de prune, iar aluatul din: ouă, untură, făină și lapte prins (iaurt natural, preparat în casă).
Era o prăjitură tare apreciată la vremea aceea, cu aluat sfărâmicios, gem de prune sau chiar magiun, iar aluatul răzuit de deasupra prăjiturii, ușor crocant și aspectuos.
Eu nu am avut nici untură, nici lapte prins, dar tot a ieșit o bunătate de prăjitură.
 

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 4 gălbenușuri de ou (medii)
  • 4 linguri smântână
  • 250 g unt (82%)
  • 150 g zahăr
  • 25 g zahăr vanilat
  • coaja rasă de la o lămâie
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 1 plic praf de copt
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • un praf sare
  • 800 g făină (+ 2 linguri)
  • Pentru bezea:
  • 4 albușuri de ou
  • 3 linguri zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • un praf sare
  • În plus:
  • 300 g gem de prune
  • 150 g miez de nucă
  • 25-30 g zahăr pudră
  • 1 linguriță scorțișoară
Portii: 30
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu gem de prune si aluat razuit:

Pentru aluat, frecăm untul moale (ținut 15-20 de minute la temperatura camerei), cu zahărul și zahărul vanilat, până devine ușor spumos.


Gălbenușurile le frecăm cu un praf de sare, pentru a li se intensifica culoarea, apoi le adăugăm peste unt și omogenizăm compoziția.


Adăugăm, pe rând, omogenizând după fiecare adaos: smântâna, coaja rasă de lâmâie și zeama de lămâie în care dizolvăm bicarbonatul, apoi încorporăm treptat făina, în care amestecăm și praful de copt.


Frământăm un aluat nu foarte tare, din care dăm deoparte cât o minge de ping pong.


Restul de aluat, îl intindem în tava tapetată cu hârtie de copt și îl lasăm să se odihnească, la rece, până pregătim restul ingredientelor.


În aluatul cât mingea de ping pong, mai adăugăm 2 linguri de făină, îl punem într-o folie alimentară și îl dăm la congelator pentru 15-20 de minute.


Peste aluatul din tavă, întindem gemul de prune și presărăm jumătate din miezul de nucă tăiat grosier.


Mixăm albușurile spumă, presărate cu sare, apoi adăugăm, treptat, zahărul, respectiv zahărul vanilat și zeama de lămâie și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă pe care o întindem peste gemul din tavă.


Deasupra, răzuim coca de la congelator și presărăm miezul de nucă ramas, apoi coacem prăjitura pentru 35-40 de minute la 180 de grade sau până când aluatul se rumenește bine la suprafață și pe marginile prăjiturii.


Lăsăm prăjitura cu gem de prune și aluat răzuit să se răcească, apoi o putem porționa și pudra cu zahăr pudră, amestecat cu scorțișoară sau simplu, după preferințe.


Este foarte bună, eu o numesc țărănească sau rustică, după aspect și gust, și mai ales, este mult mai bună a doua zi, când devine și mai fragedă, efectiv se topește în gură.


Sper să vă placă rețeta mea de prăjitura cu gem de prune și aluat răzuit și să vă fie de folos!


Smântâna poate fi înlocuită cu un iaurt mai cremos, iar untul cu untură, pentru cine folosește și dispune de așa ceva.


 
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu gem de prune si aluat razuit" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (30)

miki_a 1

04.08.2017, 10:57

Delicioasă!

kytz 1

04.08.2017, 13:04

Ce prăjitură bună!

dantes 1

04.08.2017, 13:57

Delicioasa!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

8490 puncte

Constelatialeu

7650 puncte

RODIMUR

7180 puncte

mirela0911

6460 puncte

Rocsi

5000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert prajitura cu visine si urda
  • 13

    D

  • 14

    L

  • 15

    MA

  • 16

    MI

  • 17

    J

  • 18

    V

  • 19

    S

RETETA RECOMANDATA
Piersici