Prajitura cu jeleu de caise si crema de mascarpone

de Lavinia in Prajituri, 6 Iul 2014 | 5073 vizualizari

 

Eu ador aroma caiselor si imi place foarte mult sa le folosesc in deserturi :) Prajitura de mai jos este o combinatie foarte buna intre jeleul aromat de caise,crema fina de vanilie si mascarpone si glazura de ciocolata.

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 6 oua
  • 200 g zahar
  • 200 g faina
  • 3 linguri de apa
  • 6 linguri de ulei
  • 1 plic praf de copt
  • vanilie
  • Jeleul de caise:
  • 350 g caise fara samburi
  • 5 linguri de zahar
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 3 linguri amidon
  • 60 ml apa
  • Crema de vanilie si mascarpone:
  • 400 ml lapte
  • 120 g zahar
  • 1/2 pastaie de vanilie
  • 4 linguri amidon
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml frisca lichida
  • Glazura neagra:
  • 250 g ciocolata amaruie/cu lapte
  • 100 ml frisca lichida
  • Glazura alba:
  • 90 g ciocolata alba
  • 2-3 linguri frisca lichida
  • Decor:
  • frisca
  • bucati de caise
Portii: 15
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu jeleu de caise si crema de mascarpone:

Blat :


Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare si apa.Am adaugat treptat zaharul mixand bine pana am obtinut o bezea tare si lucioasa. Peste albusuri am adaugat uleiul,galbenusurile si vanilia si am mai mixat cateva secunde la viteza mica. Am amestecat faina cu praful de copt si am adaugat-o si pe ea albusurilor,in 3-4 transe,amestecand usor cu o spatula. Am tapetat o tava cu hartie de copt si am copt blatul in cuptorul preincalzit pentru 25-30 de minute.(testul scobitorii). Blatul racit l-am taiat in 2.


Jeleu:


Am taiat caisele in bucati mai mici si le-am pus la fiert cu zaharul si zeama de lamaie timp de 8-10 minute . Le-am pasat apoi cu ajutorul unui blender si le-am pus din nou pe foc. Amidonul l-am dizolvat in apa rece si l-am pus peste piureul de caise amestecand continuu pana s-a ingrosat. Am lasat jeleul la racit pana a ajuns la temperatura camerei.


Am uns primul blat cu jeleul de caise apoi l-am dat la rece pana s-a intarit usor jeleul iar intre timp am pregatit crema .


Crema:


Am pus laptele la fiert cu semintele de la pastaia de vanilie. Amidonul l-am amestecat cu zaharul apoi am adaugat laptele fierbinte,in fir subtire,amestecand energic pentru a nu se forma cocoloase. Am pus amestecul pe foc mic amestecand continuu cu un tel pana s-a ingrosat. Am lasat crema de lapte la racit.


Separat am mixat mascarponele cu frisca pana s-a intarit bine. Am adaugat lingura cu lingura frisca peste crema de lapte mixand usor pana am incorporat toata frisca.


Am pus crema peste jeleul de caise si am acoperit cu al doilea blat pe care l-am insiropat usor cu putin sirop de caise. Am dat prajitura la rece pentru minim 3-4 ore. Cu ajutorul unui cutit bine ascutit am portionat prajitura in bucati potrivite.


Am topit ciocolata cu frisca si am glasat fiecare bucata. Le-am dat la rece pana s-a intarit complet glazura neagra.


Ciocolata alba am topit-o si pe ea cu frisca lichida apoi am pus cate o lingurita de glazura peste fiecare jumatate de prajiturica.(pe diagonala)


Am decorat prajiturile cu un mot de frisca si bucatele de caise.


 

TIPS-URI

1

Am folosit o tava de 35/25 cm.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu jeleu de caise si crema de mascarpone" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (20)

reisnaor_2006 1

06.07.2014, 20:30

Delicios!

Lavinia 1

07.07.2014, 10:22

Va multumesc

MIUTA 1

07.07.2014, 13:51

Doamne ce bine arata !!!!Pun reteta la favorite,sunt sigura ca e de vis !!!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

8490 puncte

Constelatialeu

7650 puncte

RODIMUR

7180 puncte

mirela0911

6460 puncte

Rocsi

5000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Placinta cu dovlecei si urda

de Rocsi 9

ieri la 22:07

Covrigi de casa

ieri la 14:30

RETETA RECOMANDATA
Prajitura " Deliciu cu visine"