Prajitura cu mere si ciocolata

de laviniaticu in Prajituri, 9 Oct 2011 | 7928 vizualizari

 

INGREDIENTE

Aluat

  • 4 oua,
  • ¼ lingurita sare,
  • 9 linguri de zahar,
  • 9 linguri de ulei,
  • 9 linguri de lapte,
  • 14 grame de amoniac,
  • 2 lingurite zeama de lamaie,
  • 1 kg de faina

 Crema de mere:

  • 3 kg mere,
  • 50 gr unt,
  • 250 gr zahar,
  • o lingurita scortisoara

 Glazura de ciocolata:

  • 250 gr. Ciocolata cu lapte,
  • 3 linguri de cacao,
  • 2 linguri zahar pudra,
  • 5 lingurite smantana,
  • o lingura de miere
Portii: 42
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu mere si ciocolata:



Prepararea aluatului:



Se bat cele 4 oua cu sarea foarte bine, apoi se adauga zaharul si se bate compozitia pana capata o consistenta spumoasa si o culoare alba, iar zaharul s-a topit de tot



Mai apoi se adauga uleiul, se bate din nou, apoi laptele si amoniacul stins in zeama de lamaie. Dupa ce se bate totul foarte bine, se adauga incet incet faina, apoi cand deja telul nu mai face fata, il scoatem si bagam mana. Se framanta foarte bine compozitia, pana iese un aluat tare. Se baga la frigider pentru cel putin o ora, timp in care ne ocupam de crema de mere.



Crema de mere:



Spalam merele, le curatam lasand cotorul, dupa care le dam pe razatoare, pe partea cu ochiuri mari. Intr-un ceaun (deoarece este mai gros, si spre deosebire de o cratita obisnuita marul nu se prinde) punem untul la incins, apoi adaugam merele, amestecam, apoi punem zaharul si lasam pe foc mic amestecand din cand in cand. Unii prefera doar sa caleasca marul. Eu l-am lasat la copt pe foc mic, si asa va recomand si voua, deoarece marul nu trebuie doar inmuiat, ci trebuie facuta o crema, cu o consistenta putin gelatinoasa, caramelizata. Lasam suficient (cam 30-40 min.) cat sa prinda consistenta, apoi oprim si dam deoparte. Dupa 10 minute, adaugam scortisoara si amestecam. Astfel, aroma va fi naturala.



Coacerea foilor:



Se incinge cuptorul aragazului la temperatura maxima. Aluatul se scoate din frigider, se ruleaza si se imparte in 4 parti egale.



Pe un fund suficient de mare pe care il ungem cu putin ulei incepem sa intindem foi, una cate una .



Luam o tava de la aragaz, o intoarcem invers si ungem fundul tavii cu ulei. Luam incet foaia si o transferam pe fundul tavii, dupa care o bagam in cuptor cam 7-8 minute , in spatiul din mijloc. Cand incepe sa se rumeneasca pe margini, o scoatem repede , o desprindem si o punem pe un alt fund. Imediat punem si cea de-a doua foaie, iar intre timp punem 1/3 din crema peste prima foaie. Cand scoatem a doua foaie din cuptor, o punem asa fierbinte direct peste prima care e unsa deja, si tot asa pana la ultima, lasand partea de deasupra neunsa. Mare grija, caci foile sunt foarte fragede, si trebuie lucrat foarte usor cu ele, deoarece risca sa se rupa, insa in acelasi timp trebuie sa ne sincronizam foarte bine cu umplerea si coacerea.



Urmeaza partea de presare, care dureaza cam 12 ore. Se pune hartie de copt peste prajitura, ca sa nu se prinda, dupa care se pune un alt fund si deasupra ceva greu, ca sa se preseze. Rolul presarii este ca prajitura sa se insiropeze suficient de la crema, si sa ia o forma perfecta. Dupa cele 12 ore, urmeaza glazurarea.



Glazura de ciocolata:



Se pune ciocolata (200 de grame) intr-un castron intr-un vas cu apa, pe foc, impreuna cu cacao, zaharul pudra (cernut) si 3 lingurite de smantana. In timp ce ciocolata se topeste se amesteca foarte foarte bine, sa nu ramana cocoloase. Dupa ce a prins o consistenta cremoasa, dam castronul deoparte si mai adaugam doua lingurite de smantana si mierea, apoi amestecam din nou. Daca vi se pare tare, mai adaugati o lingurita de unt, sau smantana. Eu prefer sa pun ciocolata cu lapte+cacao, deoarece capata un gust mai bun decat ciocolata amaruie cumparata din comert, iar mierea o pun pentru a capata un aspect mai frumos. De asemenea, smantana ajuta ca ciocolata sa NU se intareasca dupa glazurare, si sa ramana cremoasa. Se toarna crema de ciocolata peste prajitura si se niveleaza foarte bine. Din ciocolata ramasa, se rad cu cutitul fasii foarte subtiri, pe care le presuram deasupra pentru ornament.

Pofta buna!





 
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mere si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Storcator citrice

- 25 %
199.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (38)

Krystyan Trendy 1

17.11.2013, 13:05

arata superb

Tuxedo 1

10.12.2013, 13:22

minunata, deja imi lasa gura apa!

Aurelia 07_07 1

18.12.2013, 23:18

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Lau

Lau 9

13340 puncte

oanapl

9380 puncte

Rocsi

5980 puncte

vasimur

4160 puncte

mirela0911

4100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Prajitura (placinta) cu mere si ciocolata