Prajitura cu mere si ciocolata

de laviniaticu in Prajituri, 9 Oct 2011 | 11994 vizualizari

 

INGREDIENTE

Aluat

  • 4 oua,
  • ¼ lingurita sare,
  • 9 linguri de zahar,
  • 9 linguri de ulei,
  • 9 linguri de lapte,
  • 14 grame de amoniac,
  • 2 lingurite zeama de lamaie,
  • 1 kg de faina

 Crema de mere:

  • 3 kg mere,
  • 50 gr unt,
  • 250 gr zahar,
  • o lingurita scortisoara

 Glazura de ciocolata:

  • 250 gr. Ciocolata cu lapte,
  • 3 linguri de cacao,
  • 2 linguri zahar pudra,
  • 5 lingurite smantana,
  • o lingura de miere
Portii: 42
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu mere si ciocolata:


Prepararea aluatului:

Se bat cele 4 oua cu sarea foarte bine, apoi se adauga zaharul si se bate compozitia pana capata o consistenta spumoasa si o culoare alba, iar zaharul s-a topit de tot

Mai apoi se adauga uleiul, se bate din nou, apoi laptele si amoniacul stins in zeama de lamaie. Dupa ce se bate totul foarte bine, se adauga incet incet faina, apoi cand deja telul nu mai face fata, il scoatem si bagam mana. Se framanta foarte bine compozitia, pana iese un aluat tare. Se baga la frigider pentru cel putin o ora, timp in care ne ocupam de crema de mere.

Crema de mere:

Spalam merele, le curatam lasand cotorul, dupa care le dam pe razatoare, pe partea cu ochiuri mari. Intr-un ceaun (deoarece este mai gros, si spre deosebire de o cratita obisnuita marul nu se prinde) punem untul la incins, apoi adaugam merele, amestecam, apoi punem zaharul si lasam pe foc mic amestecand din cand in cand. Unii prefera doar sa caleasca marul. Eu l-am lasat la copt pe foc mic, si asa va recomand si voua, deoarece marul nu trebuie doar inmuiat, ci trebuie facuta o crema, cu o consistenta putin gelatinoasa, caramelizata. Lasam suficient (cam 30-40 min.) cat sa prinda consistenta, apoi oprim si dam deoparte. Dupa 10 minute, adaugam scortisoara si amestecam. Astfel, aroma va fi naturala.

Coacerea foilor:

Se incinge cuptorul aragazului la temperatura maxima. Aluatul se scoate din frigider, se ruleaza si se imparte in 4 parti egale.

Pe un fund suficient de mare pe care il ungem cu putin ulei incepem sa intindem  foi, una cate una .

Luam o tava de la aragaz, o intoarcem invers si ungem fundul tavii cu ulei. Luam incet foaia si o transferam pe fundul tavii, dupa care o bagam in cuptor cam 7-8 minute , in spatiul din mijloc. Cand incepe sa se rumeneasca pe margini, o scoatem repede , o desprindem si o punem pe un alt fund. Imediat punem si cea de-a doua foaie, iar intre timp punem 1/3 din crema peste prima foaie. Cand scoatem a doua foaie din cuptor, o punem asa fierbinte direct peste prima care e unsa deja, si tot asa pana la ultima, lasand partea de deasupra neunsa.  Mare grija, caci foile sunt foarte fragede, si trebuie lucrat foarte usor cu ele, deoarece risca sa se rupa, insa in acelasi timp trebuie sa ne sincronizam foarte bine cu umplerea si coacerea.

Urmeaza partea de presare, care dureaza cam 12 ore. Se pune hartie de copt peste prajitura, ca sa nu se prinda, dupa care se pune un alt fund si deasupra ceva greu, ca sa se preseze.  Rolul presarii este ca prajitura sa se insiropeze suficient de la crema, si sa ia o forma perfecta. Dupa cele 12 ore, urmeaza glazurarea.

 Glazura de ciocolata:

Se pune ciocolata (200 de grame) intr-un castron intr-un vas cu apa, pe foc, impreuna cu cacao, zaharul pudra (cernut) si 3 lingurite de smantana. In timp ce ciocolata se topeste se amesteca foarte foarte bine, sa nu ramana cocoloase. Dupa ce a prins o consistenta cremoasa, dam castronul deoparte si mai adaugam doua lingurite de smantana si mierea, apoi amestecam din nou. Daca vi se pare tare, mai adaugati o lingurita de unt, sau smantana. Eu prefer sa pun ciocolata cu lapte+cacao, deoarece capata un gust mai bun decat ciocolata amaruie cumparata din comert, iar mierea o pun pentru a capata un aspect mai frumos. De asemenea, smantana ajuta ca ciocolata sa NU se intareasca dupa glazurare, si sa ramana cremoasa. Se toarna crema de ciocolata peste prajitura si se niveleaza foarte bine. Din ciocolata ramasa, se rad cu cutitul fasii foarte subtiri, pe care le presuram deasupra pentru ornament.
Pofta buna!


Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mere si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (38)

Krystyan Trendy 1

17.11.2013, 13:05

arata superb

Tuxedo 1

10.12.2013, 13:22

minunata, deja imi lasa gura apa!

Aurelia 07_07 1

18.12.2013, 23:18

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Prajitura (placinta) cu mere si ciocolata