Prajitura cu struguri

de merisor in Prajituri, 27 Noi 2014 | 2275 vizualizari

 

In general foloseam struguri doar la tortul diplomat, dar de data aceasta am zis sa incerc si o altfel de prajitura.
A iesit tare buna, ne-a placut la toti, cu mentiunea ca Dan a inlaturat strugurii de pe portiile lui :))))
Eu am folosit struguri din compotul pe care l-am facut toamna aceasta.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat (forma rotunda 23 cm):
  • 6 albusuri
  • 7 linguri zahar
  • 4 linguri apa
  • 50 gr nuca de cocos
  • 4 linguri faina
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 varf cutit sare
  • Pentru crema:
  • 500 gr mascarpone
  • 200 ml frisca lichida(de la Lidl)
  • 125 gr ciocolata alba(de la Lidl)
  • 1 varf lingurita sare
  • In plus:
  • 9 piscoturi Savoiardi
  • 1 borcan de 1 L cu compot de struguri
  • Sirop din:
  • 3 linguri zahar
  • 250 ml apa
  • 25 ml Amaretto
  • Optional:
  • 1/2 plic tort gelee
Portii: 9
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu struguri:

Mi-am adus aminte ca aveam in carnetelul de demult, niste retete in care opaream bezeaua cu diverse siropuri si am zis sa incerc cu sirop de zahar ars.


Foarte bun a iesit blatul cu acest sirop de zahar ars, dar nu a crescut cat mi-as fi dorit, cu toate ca am adaugat si 1/2 plic praf de copt.


Pentru blat, mixam albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam cele trei linguri de zahar si mixam energic in continuare.


Lasam vasul deoparte si punem la caramelizat 4 linguri de zahar.


In alt vas punem apa la fiert.


Cand zaharul s-a diluat, punem apa fiarta peste el si mai lasam vasul la foc moale pana la diluarea completa a zaharului care se mai intareste la contactul cu apa, chiar daca e ea fiarta.


Apoi turnam in fir subtire, siropul fierbinte peste albusurile batute spuma si mixam energic pana obtinem o pufosenie.


Scoatem mixerul si introducem o spatula de lemn cu care vom amesteca incet si de jos in sus compozitia peste care presaram nuca de cocos si treptat faina amestecata cu praful de copt.


Ungem forma de copt cu putin ulei si intindem compozitia in ea, apoi o dam la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade, sau pana trece testul cu scobitoarea.


Intre timp pregatim si crema.


Rupem ciocolata in bucati si o punem intr-un vas impreuna cu frisca lichida si putina sare.


Punem vasul la foc incet si mestecam in el pana la topirea ciocolatei, apoi dam vasul la rece.


Cand se raceste complet, introducem mixerul in crema si mixam pana devine spumoasa, apoi incepem sa adaugam putin cate putin si mascarponele.


Nu am mai adaugat esenta pentru ca mi-a placut gustul ciocolatei, dar se poate adauga, dupa preferinte.


Pentru sirop, punem cele trei linguri de zahar la caramelizat, apoi le diluam cu apa fierbinte si lasam vasul pe foc pana la topirea caramelului intarit.


Cand se raceste siropul, adaugam amaretto.


Rasturnam compotul de struguri intr-o sita, iar cu zeama insiropam blatul.


Peste blat intindem 1/2 din crema, asezam piscoturile trecute usor prin sirop si intindem peste ele restul de crema.


Deasupra punem boabele de struguri si culminam cu tort-gelee, preparat conform instructiunilor de pe plic.


Dam prajitura la rece cateva ore, apoi o portionam.

 

TIPS-URI

1

Pentru iubitorii de cafea, siropurile de zahar ars, pot fi inlocuite cu cafea fiarta mai tare sau mai slaba, dupa cum se doreste aroma de puternica.

2

Se pot pune mai multe piscoturi, astfel incat sa fie imbracata toata suprafata prajiturii, eu doar atatea am avut ramase, de la alta prajitura.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu struguri" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 10 %
299.99 lei
269.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (36)

merisor 1

28.11.2014, 16:33

roxana_simona 1

28.11.2014, 18:00

Sidy 1

29.11.2014, 09:00

Vreau si eu o feliuta !!!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Dovlecei la borcan pentru iarna
  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Paste cu branza la cuptor

de oanapl 5

ieri la 23:06

Inghetata din avocado si fistic

de Lau 9

ieri la 21:41

Inghetata cu pepene galben si  mascarpone

de katty 5

ieri la 21:40

Gem de caise cu portocale si migdale

de oanapl 5

ieri la 21:38

RETETA RECOMANDATA
Prajitura fina