Pui prajit

de Sylvia in Pui, 25 Mai 2014 | 16562 vizualizari

 

Cred ca nu exista cineva care sa nu fi facut un pui prajit la cuptor :) condimentat in zeci de feluri , prajit la rotisor, pe sticla, in tava sau in cine stie ce combinatii si ustensile puiul este magic, se face singur, aduma oamenii la un loc si imprastie o aroma de vis cand este pus pe masa. Daca pielea lui straluceste si ausim fosnet de crengi rupte atunci cand il taiem si daca carnea este perfect alba si suculenta stim ca avem de a face cu un pui perfect :). E complicat ? nu tocmai ....dar are cateva mici secrete ....Despre cum se fac fripturile perfecte la cuptor am citit in mai multe carti, am invatat cate ceva de la cativa chefi de renume din Franta , din cartile lui Martha Stewart si combinand ideile si informatile am ajuns la acest rezultat.

 

INGREDIENTE

  • pui de calitate( eu am folosit pui fermier)
  • 20 grame de unt ( sau ulei masline)
  • verdeturi aromate( busuioc, salvie, menta, patrunjel)
  • sare de mare
  • fulgi de ardei iute
  • 50 ml vin alb
  • 200 ml supa de legume
  • un suport gen grilaj pentru pus in tava
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pui prajit:

Se pregateste bine puiul, se parleste apoi se spala si se sterge bine cu hartie absorbanta. 

Separat intr-un bol se pregateste un amestec sau din unlei sau din 20 grame de unt cu sare de mare grunjoasa, piper si amestec de ierburi aromate : eu am pus putin patrunjel; 2 frunze de salvie, putina menta verde si busuioc) . 

Se dezlipeste cu grija pielea puiului de pe piept si pulpe, trecand cu degetul cu grija la interior , cu o miscare cursiva ca sa nu rupem pielea. Carnea de pui este seaca in special cea de pe piept asa ca daca nu "fragezim " carnea cu ceva nu vom avea la final un pui care se topeste in gura. Peste tot sub piele se introduce amestecul de unt/ulei cu sare de mare si verdeturi.  Aripioarele se indoiesc si se baga sub pui ca sa nu se arda si sa avem un pui bine asezat. Se face o incizie la baza pulpei si se petrece capatul infeior al pulpei pe acolo ca sa stea in pozitie corecta si sa nu se arda capetele ( in felul acesta nu aveti nevoie de ata ca sa legati puiul ) .  Puiul se asezoneaza si la interior si la exterior cu sare de mare si verdeturi si cativa fulgi de ardei iute . 

Un element foarte important la orice friptura la cuptor este grijajul pe care trebuie asezat puiul la cuptor, acesta nu trebuie pus niciodata direct in tava, cu ulei si apa pentru ca partea de jos nu se fa prajii ci se va fierbe si caldura nu circula rotativ pe langa pui. Este necesar sa aveti sau un grilaj mic ( pe care il gasiti la magazinul de ustensile de bucatarie) care se adapteaza la orice tava sau de o tava speciala cu grilaj  sau daca nu asa cum faceam adesea sa puneti 2-3 tulpini de telina si morcov intreg pe care sa asezati puiul. 

In felul acesta caldura se va "invarti" pe langa pui, aburii si sucul din  tava vor umple puiul de arome dar pielea lui va fi uniform crocanta. 

Se aseaza puiul in tava pe grilaj  si se adauga in tava 50 ml de vin alb si 200 ml de supa de legume ci verdeturi care vor face un abur aromat ce va impregna puiul. Toata grasimea scursa din pui se va adauga la acest fond si ii va da o aroma si mai buna. Se pune la cuptorul preincalzit la 200 de grade si se lasa pret de o ora pana la o ora si jumate in functie de marimea puiului. Dupa 30 minute reducem  temperatura la 180-190 de grade . Din cand in cand la 15 minute  se stropeste puiul uniform cu sucul care se aduna in tava , ca sa il pastram lucios si sa nu fie sec. 

Daca aveti termometru pentru fripturi, puiul este gata atunci cand avem 75 de grade in pulpa in profunzime dar nu este absolut necesar pentru ca puiul prajit se vede cand este gata dupa culoarea pe care o ia la final. 

   Va pun si o poza cu o alta friptura de porc pe care am asezat-o pe tije de telina ca sa circule aerul cald pe sub ea si sa nu fiarba in grasime ca sa vedeti si celalalt procedeu . 

Veti avea un pui stralucitor, extrem de fraged si cu niste arome de vis date de amestecul de ierburi ...eu va doresc pofta buna si sa savurati alaturi de cei dragi acest pui prajit perfect :) . 

TIPS-URI

1

O sa gasiti mai multe teorii privind pragatirea puiul crud, unii spun ca nu se spala ci se gateste direct pt a evita posibile infectii daca avem de a face cu un pui infestat ...cel mai corect este sa il parjoliti putin inainte si spoi sa il spalati si uscati cu hartie absorbanta. Se porneste oricum de la ideea ca un pui cumparat si testat nu are cum sa fie infestat si nu este igienic sa fie consumat fara sa se spele .

2

Din puiul ramas puteti sa faci o supa delicioasa cu multe legume .Se strecoara apoi si se dauga taietei chinezsti, cateva ciuperci si ceapa verde , putin ghimbir si ustruroi si avem o supa chinezeasca .

3

carnea care ramane de la puiul prajit se poate prepara sub forma unui orez spaniol prajit cu multe legume, chorizo, sofran si pui prajit desfacut pe fasii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pui prajit" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (32)

simonacallas 1

30.05.2014, 06:47

Sylvia 1

03.06.2014, 20:09

sper sa il faceti si sa va placa

Panacris 1

18.12.2014, 07:43

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Pui delicios cu garnitura de cartofi la cuptor