Racituri (piftii)

de burdulea56 in Porc, 6 Ian 2011 | 8973 vizualizari

 

In Ardeal, de Boboteaza se pregatesc racituri. Sa nu stric traditia, am facut si eu racituri.

Noi le mancam cu ineluse de ceapa rosie, stropite cu otet balsamic, dar asta nu mai e traditie, bunicii nu aveau otet balsamic si era poate mai bine.

 

INGREDIENTE

  • 6 labute de porc,
  • 1 ciolan porc (proaspete),
  • 2 frunze dafin,
  • 1 lingurita boabe piper,
  • sare,
  • 1 capatana usturoi,
  • 1 ceapa alba. 
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Racituri (piftii):

Labutele si ciolanul le-am parlit la aragaz dupa care le-am curatat f. bine apoi le-am lasat in apa cu sare vreo 2 ore, ca sa iasa sangele din carnita si sa obtinem un preparat limpede. Punem carnea la fiert intr-o oala mare la foc potrivit. Intotdeauna apa sa treaca peste carne cu vreo 3 degete. Cand incepe sa fiarba, pazim oala si spumam. Dupa ce nu mai rezulta spuma, fierbem raciturile la foc moale. Adaugam foile de dafin, piperul si ceapa intreaga cu putina codita sa nu se imprastie in oala. Potrivim de sare, dar atentie nu prea multa, pt ca fiertura se mai sareaza si cu mujdeiul pe care il adaugam la momentul potrivit. Fierbem carnea pana se desprinde usor de pe oase. Facem un test cu putina zeama, pe care o punem in frigider cateva minute(intr-o cescuta punem o lingura de zeama) si daca zeama se incheaga procesul de fierbere e incheiat.

Intre timp curatam usturoiul si pregatim un mujdei gros pe care il adaugam in oala cu cateva minute inainte de a stinge focul, cand suntem atenti si la gustul de sare. Se scoate carnea si se aseaza in farfuriile pregatite deja pe masa (oasele ce se desprind nu le asezam in farfurii). Zeama se strecoara printr-o sita in alta oala curata si apoi cu polonicul se toarna in fiecare farfurie peste carne. Se pun farfuriile in loc racoros sa se inchege piftia. Se servesc cu boia rosie sau putin piper, alaturi de ceapa rosie si un pahar de vin bun.

TIPS-URI

1

Intotdeauna parlesc ciolanul si labutele.

Daca ti-a placut reteta noastra "Racituri (piftii)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (23)

burdulea56 1

08.01.2011, 22:32

Kamy, te invit!

burdulea56 1

08.01.2011, 22:34

Bunica, cred ca sunt bune, nu am mancat niciodata cu sfecla, dar incerc.

adry88 1

20.05.2011, 10:41

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Snitel de porc