Risotto cu mere si ciocolata alba

de Cristi Roman in Dulciuri, 27 Feb 2012 | 2419 vizualizari

 

Aveam de mult in minte intiparita aceasta mica aventura in bucatarie: realizarea unui risotto dulce pe baza de mar. Acum cateva zile, dupa alte cateva zile de adunat&definitivat idei de inlocuire a ingredientelor unui risotto clasic, m-am apucat de treaba, iar rezultatul cred ca este unul decent spre foarte bun.

Dupa ce am ales variantele finale de inlocuire am ajuns la urmatorul rezultat:

1. uleiul de masline devine miere;

2. ceapa devine mar;

3. supa de pui&legume devine suc de mere;

4. parmezanul devine ciocolata alba.

Tineti minte acest careu de asi :) . Fiindca este un desert, recomand o cantitate de orez mai scazuta per fiecare portie. Si recomand curaj in realizarea retetei: va va iesi 100% ;) .

 

INGREDIENTE

  • 100 grame orez Arborio
  • un mar (ca inlocuitor pentru ceapa in reteta clasica);
  • 25 grame miere (ca inlocuitor pentru uleiul de masline);
  • un litru de suc natural de mere – dar era mai bine sa fi avut 1,5 l (ca inlocuitor pentru supa de legume sau de pui);
  • unt;
  • o lingurita de extract de vanilie;
  • o lingurita de zahar brun;
  • 3-4 cubulete de ciocolata alba de calitate (ca inlocuitor pentru parmezan).
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Risotto cu mere si ciocolata alba:

Am curatat de coaja un mar (am folosit Royal Gala, un tip de mar mai dulce, asa ca recomand un mar mai dulce pentru aceasta reteta) si apoi l-am taiat in cubulete. Cu aceasta ocazie admirati si noul meu cutit japonez Global , adica, din punctul meu de vedere, cel mai adecvat pentru lumea profesionala.


Am pus la incalzit/mentinut cald sucul de mere, precum punem supa de pui sau de legume sau de vita sau de peste pentru un risotto clasic.


Si apoi am inceput munca propriu-zisa: am inceput sa sotez marul taiat cubulete mici in miere, apoi am adaugat orezul, amestecand pana cand fiecare bob a devenit sticlos.


Apoi, putin cate putin, am adaugat peste orezul mieros (tare frumos suna ) cate un polonic de suc cald de mere. Aici am o observatie de facut: as vrea sa folositi 1,5 litri de suc de mere pentru 100 de grame de orez, am observat ca bobul de orez are nevoie de mai mult suc de mere decat de supa de pui&etc pentru a se fierbe.


A urmat apoi adaugarea unei lingurite de extract de vanilie, dar si a uneia de zahar brun.


Cand am ajuns la final, adica orezul aproape fiert (98%), am adaugat cubuletele de ciocolata alba (precum am pune parmezanul la final), untul, am mai amestecat putin, am pus capacul, am mai asteptat cam 80-90 secunde si minunea s-a intamplat: ciocolata alba a legat si mai bine cremozitatea sosului.


Am servit la final alaturi de cateva feliute de mar si am ras si putina ciocolata alba pe deasupra.


Consider ca experimentul a fost unul reusit: gustul de dulce a fost dat in principal de zaharul brun si de ciocolata alba, dar si zaharul natural din mar, iar marul a dat ca gust principal acrisorul. Iar cremozitatea creata de ciocolata alba m-a dat pe spate, pur si simplu.


Incercati aceasta reteta pentru un desert fin, dulce-acrisor din plin, inedit, curajos si castigator . Si sper si sunt curios sa vad cat mai multe replici pe bucataras.ro ale acestui preparat, fiindca am verificat: nu exista risotto cu mar pe site, si sa tot fie cateva zeci de mii de retete publicate :)).


Va doresc numai bine!

 

TIPS-URI

1

atentie la sucul de mere, trebuie o cantitate mai mare decat ati folosi supa de pui

2

tipul de mar folosit trebuie sa fie mai dulce, nu acrisor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Risotto cu mere si ciocolata alba" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 24 %
249.99 lei
189.99 lei

Mixer compact cu bol

- 27 %
499.99 lei
364.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (28)

Cristi Roman 1

28.02.2012, 15:48

Va multumesc . Pai atunci....incercati .

Aurelia 07_07 1

28.02.2012, 19:09

Prezentarea este minunata cred ca tot atit de buna este vreau si eu sa incerc

Bya Ralu 1

21.07.2012, 21:38

super!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
RETETA RECOMANDATA
Tort cu mere si crema de zahar ars