Sapca de cazac

de babi5 in Prajituri, 27 Sep 2013 | 11779 vizualizari

 

Aceasta reteta de prajitura o am de la vecina surorii mele,nu am facut-o tare de mult si nu mai tineam minte dimensiunea tavii pentru ca sa pot sti cita materie prima trebuie sa folosesc,asa ca am mers la "bijbiiala", vorba vine fiindca tava mea este mare 45./35 . Am mers pe reteta originala si la final trebuia sa mai coc un blat,fiindca reteta este pentru tava mica.Este o prajitura delicioasa . Denumirea cred ca vine de la faptul ca atunci cind prajitura este buna pentru taiat ,zice in reteta ca trebuie taiata cu o forma rotunda . Eu am ramas la varianta clasica de patrat sau dreptunghi pentru ca prima data cind am facut-o am respectat intru totul reteta si taind-o cu o forma rotunda am pierdut mult din prajitura (adica au ramas multe coturi ca de mincat s-a mincat si asa )

 

INGREDIENTE

  • 4 oua
  • 500 gr zahar
  • 250 gr faina
  • 10 linguri apa
  • 1 praf de copt
  • 2 zahar vaniliat
  • 100 gr nuca cocos
  • 250 gr (un cub) rama
  • 600 ml lapte
  • 2 budinci de vanilie
  • 1 lingura cacao
Portii: 22
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sapca de cazac:

Se separa ouale alulbusul de galbenus, punem albusul intr-un castron cu cele 10 linguri de apa si un virf de cutit de sare si mixam bine pina albusurile devin spuma tare.


Apoi adaugam galbenusurile


Se mai mixeaza un picut pina se incorporeaza bine ,apoi adaugam 300 gr. zahar treptat si zaharul vaniliat si mixam in continuare pina devine o compozitie cremoasa albicioasa.


Faina o amestecam cu praful de copt si lingura de cacao si o incorporam in compozitie mestecind usor cu o lingura de lemn de jos in sus Intr-o tava 24/20(mica) unsa si tapetata cu hirtie de copt punem compozitia si dam la cuptorul incins in prealabil la180 grade.


Lasam pina marginile prajiturii se dezlipesc de tava si trece testul scobitorii.


Lasam sa se racceasca si intre timp ne apucm sa preparam CREMA


Se pune laptele la fiert cu 200 gr zahar si un plic zahar vaniliat.


Intr-un castronel desfacem praful de budinca si-l incorporam cu 100 ml de lapte rece.


Cind laptele clocoteste se pune budinca si se lasa sa dea un clocot.


Luam la o parte lasind-o sa se raceasca putin mestecind din cind in cind, ca sa nu prinda scoarta deasupra.


Cind este doar putin calduta (nu trebuie sa se raceasca de tot ) adaugam cubul de rama si mixam foarte bine pina devine spumos.


Taiem blatul in doua si punem crema, lasind o cantitate mica sa punem deasupra prajiturii,peste care punem nuca de cocos sau nuca macinata, cum doriti sau chiar ciocolata rasa (originalul este cu nuca de cocos ).


Lasam 5-6 ore sa se inmoaie (sau chiar putem lasa pina a doua zi ).


Apoi o taiem dupa preferinta si fiecare bucata de prajitura o tavalim (lateralele) prin cocos.


Este super buna.


Pofta mare :)

 

TIPS-URI

1

Eu am facut intr-o tava mare asa ca am dublat cantitate

2

Sa nu va speriati caci blatul iase putin mai tare ca si pandispanul obisnuit dar se inmoaie foatrte bine cu crema si din acest motiv si tehnica de preparare este asa ..

Daca ti-a placut reteta noastra "Sapca de cazac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (27)

babi5 1

28.09.2013, 08:45

Rocsi sa stii ca este buna ,buna

babi5 1

28.09.2013, 08:46

Crisulina este foarte buna..

babi5 1

28.09.2013, 08:48

Merisor am rasfoit prin caetul cu povesti si am cautat sa fac ceva si repede ,nu am mai facuto tare de mult este buna buna

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Valurile Dunarii (Donauwellen)
  • 14

    J

  • 15

    V

  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu foi de miere