Sarmale de post cu orez si ciuperci

de Dana_Retetegg in Mancaruri de post, 11 Mar 2012 | 5925 vizualizari

 

Pentru ca suntem in post, va prezint reteta mea de sarmale de post cu orez si ciuperci.

 

INGREDIENTE

  • 2 verze murate medii,
  • 400 gr orez,
  • 10 ciuperci champignon,
  • 1 ceapa rosie,
  • 2 cepe albe,
  • 1 morcov,
  • 1 ardei rosu,
  • suc de rosii (cam 1 litru),
  • sare, 
  • piper boabe,
  • foi de dafin, 
  • maghiran,
  • oregano, 
  • cimbru,
  • boia dulce, 
  • marar.
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmale de post cu orez si ciuperci:

Am pus orezul intr-un bol cu apa si l-am lasat cam 2 ore. Apoi l-am scurs si l-am spalat bine.

Am tocat marunt (cu robotul) ceapa, morcovul, ardeiul.

Le-am pus la calit in putin ulei si cand s-au inmuiat am adaugat ciupercile taiate in bucati mici.

Cand legumele au devenit moi, am pus orezul, condimentele (sare, maghiran, oregano, cimbru, boia dulce) si o ceasca cu apa. Am amestecat permanent sa nu se lipeasca, iar spre final am adaugat 300 ml suc de rosii si marar tocat marunt.

Am lasat apoi compozitia 30 de minute sa se raceasca.

In acest timp am pregatit foile de varza pentru umplut. Le-am desfacut pe fiecare in parte usor, le-am taiat cotoarele si l-am pus intr-o farfurie una peste alta sa le pot manevra usor la umplere.

Cand compozitia cu orez si ciuperci s-a racit am trecut la partea mai migaloasa, adica am inceput sa formez sarmalutele.

Pe o margine a foii de varza am asezat o lingura de umplutura, am rulat foaia pana la jumatate, apoi am tras marginile peste sarmaua deja formata si am rulat pana la capat (nu le-am strans foarte tare pentru ca orezul se mai umfla la fierbere).

Am facut niste sarmale mai mari fiindca nu-mi place sa ma migalesc prea mult la ele. Daca totusi foile de varza sunt foarte mari si nu vrem sarmale gigant, le taiam in 2.

In oala in care am fiert sarmalele am pus un rand de varza tocata (adica foile mai mici de langa cotor).

Am asezat apoi sarmalele pe marginea oalei in straturi. In mijloc unde a ramas loc gol am umplut tot cu varza tocata marunt. La fel am pus si deasupra.

Am adaugat sucul de rosii (eu vreo 600-700 ml), crengute de marar verde, boabe de piper si foi de dafin.

Am umplut cu apa si am pus la fiert la foc potrivit. Am avut varza murata cumparata si a fost putin cam acra si cam sarata asa ca am umplut la fierbere doar cu apa. Daca varza nu-i sarata sau acra putem umple cu zeama de varza.

Eu le-am lasat pe foc aprox. 2 ore, e bine sa gustati si sa vedeti cand este varza bine fiarta.


Pofta buna si post usor va doresc!!

 

TIPS-URI

1

Nu stiu cate sarmale mi-au iesit ca nu le-am numarat, insa au fost destul de multe pentru noi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale de post cu orez si ciuperci" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

Dana_Retetegg 1

12.03.2012, 12:07

Zamfira 1

30.03.2012, 22:36

e ceva...nu am cunvinte....este una din preferatele mele, felicitari pentru postarea retetei!!!

Dana_Retetegg 1

02.04.2012, 21:33

merci mult

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Rux

Rux 9

12420 puncte

oanapl

8690 puncte

Rocsi

8420 puncte

Constelatialeu

7600 puncte

mihaelar63

5970 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!