Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi pe lemne

de Ksenya in Mancaruri cu carne, 24 Sep 2018 | 5255 vizualizari

 

Sarmalele de fata sunt facute dupa o tehnologie veche. Dupa parerea mea sunt cele mai bune sarmale preparate astfel. Din pacate le  o data pe an cand se face hramul bisericii in satul respectiv si le duc la 20 de km de Bacau. Atunci se incinge cuptorul vechi de peste 100 de ani.
Cu timpul s-au modernizat multe in curtea omului. S-a daramat casa veche cu cerdac, s-a construit una noua cu etaj, insa cuptorul a ramas, inca a ramas. Duc oala seara pe la 7, se baga in cuptorul pregatit de cu zi. Am gasit inca 7 oale adunate de pe la neamuri si vecini cu a mea erau 8 oale  pregatite. La 8 PM se sigileaza gura cuptorului cu lut si ceva paie pentru priza si se scoate capacul de la gura sobei a 2-a zi cand se sfarseste slujba la biserica, cand fiecare vine sa-si ia sarmalele calde asteptate de musafiri.
Frumoase traditii, sper sa se pastreze cat mai mult timp.
Multumesc pe aceasta cale Valentinei pentru ca a pastrat cuptorul  si pentru ca imi face loc mereu si oalei mele .Daca aveti astfel de noroc, faceti neaparat, chiar daca procesul este lung, rezultatul insa este unul pe masura. Ies putin coapte si un parfum si gust aparte.

 

INGREDIENTE

  • Pentru oala mea de 8 l am folosit
  • 1,5 kg pulpa porc
  • 1 kg pulpa vita
  • 400 gr burta porc
  • 1 cana mare orez rotund
  • 1 cana mica untura de pasare (rata,gasca,gaina)
  • 1 kg ceapa
  • 1 kg rosii
  • Piper
  • Cimbru
  • Marar (optional)
  • Ceapa verde
  • Sare
  • 1 cana de bors de putina daca varza este dulce
  • 1 capatina varza dulce aleasa pentru sarmale
  • Frunze de vita
  • 5-6 Bucati de sorici afumati
  • Tije de marar uscat
Portii: 30
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi pe lemne:

Oala de lut o scufundam pentru o ora in apa, intre timp pregatim frunzele pentru umplut. Oparim varza si frunzele de vita in apa sarata.

Carnea eu am o tocat-o la cutit, puteti folosi robotul.

Ceapa am tocat-o  si am calit-o cu putina untura de pasare pana ceapa s-a caramelizat foarte usor.

Rosiile le-am dat prin razatoare si le-am scazut intr-o tigaie pana s-au ingrosat ca un bullion mai gros.

Am lasat totul la racit (ceapa si rosiile) si am adaugat apoi carnea, orezul, mararul verde, ceapa verde, amestecam, potrivim de sare si piper. Umplutura este gata.

La baza oalei am pus untura de pasare, am facut un pat de tije de marar, apoi am captusit cu partea tare de la frunzele de varza si am inceput  sa asez sarmalele in straturi. Intre ele si cate o bucata de sorici.

Eu incep mereu cu cele de vita.

Intre straturi am pus cateva bucati de soricisi o crenguta de cimbru.

La sfarsi am facut un capac din foi de varza si am turnat cana de bors, am completat cu apa, atat cat sa acopere bine sarmalele si le-am dat la cuptor pana a 2-a zi.

 

 

 Se servesc cu smantana ,mamaliga si ardei iute .

O nebunie!

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Daca varza este murata, nu mai folositi borsul.

2

Borsul este valabil numai la varza dulce.

3

Scuturati oala inainte de servi, astfel sarmalele se vor lua mai usor.

4

Introduceti umplutura in frigider inainte de a forma sarmalele, astfel le veti rula mai usor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale in oala de lut pregatite in cuptor vechi pe lemne" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Sarmalute traditionale moldovenesti