Sarmalute traditionale moldovenesti

de Gherca Daniela in Porc, 24 Sep 2018 | 6354 vizualizari

 

"Provocarea GastroArt"
Sarmalutele moldovenesti sunt diferite de celelalte zone prin simplul fapt ca se foloseste mult sos de rosii, acest lucru le face mai acrisoare in combinatie cu varza murata.
Eu prefer sarmalutele fara prajeala pentru ca imi place mai mult gustul cu ingredientele crude in compozitie, voi puteti face in functie de preferite.
 
Sunt super bune si le recomand cu drag!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg carne tocata de porc (sau amestec porc si vita)
  • 2 cepe medii
  • 100 g orez
  • 250 g rosii bucati in conserva (am folosit o conserva de 400g)
  • patrunjel verde (se poate pune si marar, eu nu am pus)
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • In plus:
  • 1 varza murata
  • 150 g rosii din conserva
  • 2 linguri bulion
  • cimbru
  • apa fiarta
  • 3-4 linguri de ulei
  • 250 g afumatura
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute traditionale moldovenesti:

Pentru inceput punem carnea tocata intr-un lighean.

Ceapa o curatam, o spalam si o taiem cat mai marunt, apoi o punem peste carne. 

Orezul il spalam in apa rece de 2-3 ori si il punem deasupra peste carne si ceapa, asa crud. 

Rosiile din conserva le strivim bine cu furculita si le turnam in lighean peste celelalte ingrediente.

Dupa ce am pus ingredientele necesare condimentam cu sare, piper, patrunjel si cimbru dupa gust.

Amestecam totul foarte bine si lasam compozitia deoparte pana ce ne ocupam de varza, in acest timp orezul se va umfla de la pasta de rosii.

Varza o curatam de cotoare si o portionam in frunzulite de aceeasi marime (in functie de cat de mici sau mari le doriti, eu le-am facut medii). Taiem si afumatura in bucati mai mici, apoi pregatim

oala in care dorim sa le fierbem: turnam uleiul, apoi taiem marunt cotoarele de la varza si le asezam pe fundul oalei, iar peste presaram cateva bucati de afumatura. Asezam oala langa noi si incepem a forma sarmalute. 

Asezam frumos sarmalutele in oala si dupa primul strat mai presaram cateva bucati de afumatura, iar dupa ce le-am terminat de facut punem restul de carne afumata, presaram putin cimbru, turnam si conserva de rosii si bulionul.

Invelim totul in frunze de varza murata si am turnat apa atat cat sa se vada, dar sa nu acopere sarmalele in totalitate, daca mai trebuie se poate completa in timpul fierberii.

Punem oala pe foc si, cand a inceput sa fiarba, dam la foc mic si lasam 1 ora, apoi bagam oala in cuptor la 180°C pentru inca 1 ora 30 minute. In ultimele 20 minute lasam oala fara capac pentru a se rumeni frumos.

Cand sunt gata se pot servi cu mamaliguta, smantana, ardei iuti, ceapa verde sau cu ce va place, oricum sunt minunate si foarte delicioase!

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute traditionale moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

dantes 1

26.09.2018, 10:00

Bune!

Rocsi 1

26.09.2018, 19:37

Sunt gustoase si tare bune! Si eu de ceva timp fac sarmalele cu legumele crude, doar ca eu pun mai multe legume si orez, ca daca au prea multa carne, nu le pot manca

mihaelar63 1

02.10.2018, 01:22

Foarte gustoase

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Sarmale cu crupe-reteta de post