Saviecuta cu mac, Baigli sau cozonacei ca-n Banat

de Sabina in Prajituri, 9 Iul 2009 | 58257 vizualizari

 

Reteta de la Laura Sava.

 

INGREDIENTE

Aluat:

  • 500 grame faina
  • 250 grame margarina
  • 2 linguri mari de smantana (acra nu frisca lichida)
  • 100 grame untura de porc
  • 2 galbenusuri
  • un praf de sare si unul de zahar

Maia:

  • 25 grame drojdie proaspata
  • 2 lingurite zahar
  • putin lapte caldut (nu fierbinte!)

Umplutura:

  • 500 grame mac
  • 200 grame zahar
  • 100 ml lapte

Pentru uns:

  • 2 galbenusuri
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Saviecuta cu mac, Baigli sau cozonacei ca-n Banat:

Prima data se face maiaua: punem drojdia intr-un bol, presaram zahar deasupra si amestecam bine. Adaugam laptele si presaram putina faina peste intreaga compozitie. In 5-10 minute, daca drojdia e proaspata, trebuie sa creasca. Punem toata faina intr-un bol incapator si adaugam maiaua, apoi smantana, un praf de sare, zahar si galbenusurile (albusurile se vor folosi ulterior la compozitia de mac, pentru a le subtia). Incorporam toate ingredientele.

Adaugam apoi untura si margarina la temperatura camerei si framantam bine, bine pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe maini. Acoperim si lasati la dospit langa o sursa de caldura, pana isi dubleaza volumul. In acest timp, pregatim umplutura.

Incalzeste laptele intr-o craticioara, impreuna cu zaharul. Cand zaharul se topeste, adaugam macul. Cand cele doua compozitii se racesc, amestecam cu albusurile batute spuma cu putin zahar. Rezulta o compozitie super-dulce. Daca macul e prea uscat, se poate fierbe putin gris cu lapte si se adauga compozitiei, facand-o astfel mai "pufoasa".

Aluatul dospit. Dupa ce a crescut se portioneaza cu cutitul in 4 parti egale. Intindem cu sucitorul fiecare segment in parte. Sa nu va deruteze faptul ca aluatul "cade" in momentul in care il taiati cu cutitul, nu ii afecteaza fragezimea. Pudram masa cu putina faina si intindem foaia de aluat cat mai subtire posibil. Intindem pe foaie compozitia de mac si rulam. Ies patru cozonacei, saviecute sau baigli.

Le punem in tava tapetata cu hartie de copt si le ungem cu galbenus de ou. Se baga tava in cuptorul deja incins, pentru jumatate de ora, la 180 grade C. Faceti testul cu scobitoarea neaparat!

Absolut minunate! Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Saviecuta cu mac, Baigli sau cozonacei ca-n Banat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

gaby_gabytza 1

16.09.2011, 17:48

place

cocolina 1

18.04.2012, 13:34

Super buni imi plac cu mult mac si putina coca

pasticera 1

08.04.2015, 18:10

Macul se poate pune întreg,sau trebuie neapărat măcinat?

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chiftelute in sos de rosii, o reteta gustoasa si rapida

de laura_n 7

ieri la 20:19

Snitel pane din piept de pui cu parmeza

de Caty 2

ieri la 14:16

Cotlet de miel preparat la cuptor sau la gratar

ieri la 12:15

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mac si nuca de cocos