Saviecuta cu mac, Baigli sau cozonacei ca-n Banat

de Sabina in Prajituri, 9 Iul 2009 | 40620 vizualizari

 

Reteta de la Laura Sava.

 

INGREDIENTE

Aluat:

  • 500 grame faina
  • 250 grame margarina
  • 2 linguri mari de smantana (acra nu frisca lichida)
  • 100 grame untura de porc
  • 2 galbenusuri
  • un praf de sare si unul de zahar

Maia:

  • 25 grame drojdie proaspata
  • 2 lingurite zahar
  • putin lapte caldut (nu fierbinte!)

Umplutura:

  • 500 grame mac
  • 200 grame zahar
  • 100 ml lapte

Pentru uns:

  • 2 galbenusuri
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Saviecuta cu mac, Baigli sau cozonacei ca-n Banat:

Prima data se face maiaua: punem drojdia intr-un bol, presaram zahar deasupra si amestecam bine. Adaugam laptele si presaram putina faina peste intreaga compozitie. In 5-10 minute, daca drojdia e proaspata, trebuie sa creasca. Punem toata faina intr-un bol incapator si adaugam maiaua, apoi smantana, un praf de sare, zahar si galbenusurile (albusurile se vor folosi ulterior la compozitia de mac, pentru a le subtia). Incorporam toate ingredientele.


Adaugam apoi untura si margarina la temperatura camerei si framantam bine, bine pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe maini. Acoperim si lasati la dospit langa o sursa de caldura. In acest timp, pregatim umplutura.


Incalzeste laptele intr-o craticioara, impreuna cu zaharul. Cand zaharul se topeste, adaugam macul. Cand cele doua compozitii se racesc, amestecam cu albusurile batute spuma cu putin zahar. Rezulta o compozitie super-dulce. Daca macul e prea uscat, se poate fierbe putin gris cu lapte si se adauga compozitiei, facand-o astfel mai "pufoasa".


Aluatul dospit. Dupa ce a crescut se portioneaza cu cutitul in 4 parti egale. Intindem cu sucitorul fiecare segment in parte. Sa nu va deruteze faptul ca aluatul "cade" in momentul in care il taiati cu cutitul, nu ii afecteaza fragezimea. Pudram masa cu putina faina si intindem foaia de aluat cat mai subtire posibil. Intindem pe foaie compozitia de mac si rulam. Ies patru cozonacei, saviecute sau baigli.


Le punem in tava tapetata cu hartie de copt si le ungem cu galbenus de ou. Se baga tava in cuptorul deja incins, pentru jumatate de ora, la 180 grade C. Faceti testul cu scobitoarea neaparat!


Absolut minunate! Pofta buna!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Saviecuta cu mac, Baigli sau cozonacei ca-n Banat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Ultra Sonic Steam

- 31 %
799.99 lei
549.99 lei

Perie cu aer cald 600W

- 20 %
279.99 lei
223.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (18)

gaby_gabytza 1

16.09.2011, 17:48

place

cocolina 1

18.04.2012, 13:34

Super buni imi plac cu mult mac si putina coca

pasticera 1

08.04.2015, 18:10

Macul se poate pune întreg,sau trebuie neapărat măcinat?

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

TOP
utilizatori

RODIMUR

7980 puncte

Lau

Lau 9

7680 puncte

MotanLaOale

7660 puncte

mihaelar63

7160 puncte

mirela0911

5860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

O pizza de te lingi pe degete
  • 12

    D

  • 13

    L

  • 14

    MA

  • 15

    MI

  • 16

    J

  • 17

    V

  • 18

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Choix-uri cu crema de vanilie