Sos pentru friptura de miel

de Sylvia in Clasice, 18 Apr 2014 | 23079 vizualizari

 

Va prezint o reteta simpla dar delicioasa, un sos usor picant si aromatizat cu menta perfect pentru friptura de miel. Daca faceti friptura de miel la cuptor puteti sa filtrati sucul ramas in urma coacerii si sa il folositi ca baza pentru acest sos, eu am facut sosul cu bucatile de carne pe acre le-am inlaturat atunci cand am facut cotletele de miel. Daca veti face cotlete sau gratar de miel nu aveti baza de sos si trebuie sa procedati urmand reteta pas cu pas. Sosurile sunt putin mai complicat de facut dar sunt emblema si fundamentul oricarui adevarat fel de mancare, in restaurante chef-ul de cuisine sau cineva special delegat de el se ocupa de acestea, se presupune deci ca e nevoie de indemandare, rabdare si un simt al gustului bine definit.

 

INGREDIENTE

  • carne de miel ce ramane dupa sortarea bucatilor de carne de friptura
  • ceapa echalotte
  • vil alb demi-sec
  • concentrat de rosii
  • un catel de usturoi
  • fond de vita/supa de vita
  • ulei masline
  • unt
  • bouchet garni/legatura de patrunjel, cimbru, dafin
  • fulgi de ardei iute
  • menta verde
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sos pentru friptura de miel:

Se pun la prajit in putin ulei de masline bucatile de carne, este important sa nu fie numai grasime si sa fie si carne cu os care da gust foarte bun.

Cand sunt colorate bine pe toate partile se adauga ceapa echalotte taiata fin , putina sare de mare ( f putina )  se lasa la colorat si se deglaseaza cu vin alb cam 250 ml. Dupa ce deglasaj se lasa sa se reduca vinul la jumatate sa se elibereze alcoolul prin fierbere si adauga fondul de vita/supa de vita concentrata , in jur de 750 ml-pana la 1 litru . Se adauga un catel de usturoi intreg, fulgii de ardei iute , buchetul garni ( care este o legaturica de patrunjel, cimbru si dafin ) , se pune concentratul de tomate : o lingura mare ( atentie sa nu fie acrisor ) .

Se lasa sa fiarba incet pret de mai bine de 40 de minute la foc foarte mic, sa se reduca incet cantitatea . Deoarece fondul de vita este sarat se pune doar putina sare de mare la inceput pe ceapa si nu se mai pune decat la sfarsit daca e cazul , pentru ca prin reductie se accentueaza procentul de sare din sos. Este importanta sa porniti cu o cantitate suficienta de lichid si sa lasati sa scada incet fara sa mai adaugati, asa veti obtine un gust intens si veti avea la final un gust onctuos. La sfarsit se aauga frunze de menta verzi si se mai lasa 2-3 minute. Se filreaza sosul printr-o sita foarte fina si se ingroasa cu unt , montare cu un se numeste procedeul. Se pun 2-3 bucati de unt cat o nuca si se amesteca energic cu un tel rotund fara sa se mai puna pe foc. 

\La sfarsit se rectifica cu sare sau piper, puteti sa il faceti atat de iute cat doriti, aroma de menta reiese fin si este o minuntie de sos, o sa va indragostiti de el. Se poate pastra la frigider 2-3 zile , se poate congela si reutiliza la nevoie. 

TIPS-URI

1

porinti cu o cantittate mare de lichid ca baza ca sa aveti o reductie de sos constanta fara sa mai adaugati apa

2

nu puteneti sare decat foarte putin, fondul de vita are sare si prin reductie creste concentratia

3

daca sosul dupa montajul cu unt este prea lichid, s-a ratat o etapa undeva , se poate rectifica amestecand o cantitate mica de unt la temperatura camerei cu egalul cantitatiilui in faina si acest amestec se pune in sos si se da un clocot ( la o lingurita de faina o lingurita de unt )

4

daca sosul este prea acid se poate rectifica cu putina miere sau zahar brun , dupa ce ati pus concentratul de rosii verificati aciditatea

Daca ti-a placut reteta noastra "Sos pentru friptura de miel" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert pasca fara aluat, cu ricotta si merisoare