Spirala cu prune si mac

de La Ancuta in Dulciuri, 23 Aug 2011 | 4936 vizualizari

 

Cu acest desert am raspuns invitatiei facuta de Gaby, gazda de luna aceasta a provocarii Dulce Romanie.

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 500 g faina
  • 200 ml lapte caldut
  • 80 g zahar
  • 80 g unt
  • 1 praf de sare
  • 1 ou
  • 25 g drojdie proaspata
  • Umplutura:
  • 300 g mac
  • 100 g zahar
  • 100 ml lapte
  • 2 albusuri
  • ~500 g prune
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Spirala cu prune si mac:

Dizolvam drojdia in putin lapte caldut in care am adaugat o lingura de zahar. Lasam sa activeze 5 minute.

Cernem faina intr-un vas. Facem o gaura in mijloc in care punem oul si drojdia dospita. Adaugam restul de zahar iar pe margini presaram sarea. Incepem sa framanatma si adaugam treptat laptele caldut. Adaugam apoi usor untul topit, dar nu fierbinte.
Framantam un aluat elastic, care nu se mai lipeste de maini.

Acoperim cu un prosop si lasam sa dospeasca, pana isi dubleza volumul (~1 ora).

Intre timp pregatim umplutura: Punem laptele la fiert impreuna cu zaharul. Cand s-a topit zaharul si laptele incepe sa fiarba adaugam macul si amestecam pana se omogenizeaza. Dam deoparte si lasam la racit.

Mixam albusurile spuma impreuna cu un praf de sare. Amestecam usor spuma cu macul.

Aluatul dospit il rasturnam pe masa de lucru usor infainata.
Impartim aluatul in 3. Intindem din fiecare bucata de aluat o foaie dreptunghiulara pe care repartizam umplutura de mac. Rulam foile formand astfel 3 suluri.

Ungem o tava rotunda cu ulei. Din primul sul formam o sirala pe care o punem in mijlocul tavii. Continuam cu celelalte doua suluri de aluat, pana umplem tava. (nu stiu cat de bine am reusit sa explic). La final in tava trebuie sa aveti un "melc" destul de mare :).

Prunele le spalam iar apoi le taiem pe jumatate, scotand samburii. Pentru ca am avut prune destul de mari, le-am taiat sferturi.

Bucatile de prune le "indesam" in intreiorul spiralei.

Ungem spirala cu galbenus desfacut in doua linguri de lapte.

Dam apoi la cuptor, la foc potrivit, timp de 30-40 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra. Lasam sa se raceasca in tava, apoi scoatem pe un platou si pudram cu zahar.

Portionam spirala si putem servi :).

Daca ti-a placut reteta noastra "Spirala cu prune si mac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (51)

Xandrinne 1

26.08.2011, 22:47

Foarte frumos arata!

Mitinita 1

27.08.2011, 00:24

frumos ai raspuns la provocare

La Ancuta 1

29.08.2011, 09:15

Xandrinne, Adina va multumesc

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Tosca