Sticky toffee pudding

de mentasirozmarin in Dulciuri, 22 Noi 2011 | 12022 vizualizari

 

Sticky toffee pudding este un desert clasic in bucataria britanica, constand intr-un blat lipicios, acoperit cu sos caramel si servit cu budinca sau inghetata de vanilie. Este un desert simplu de preparat, din categoria "comfort food" pe care cu siguranta il veti indragi, mai ales in serile lungi de iarna.

 

INGREDIENTE

pentru blat:  

  • 175 grame curmale fara samburi, taiate bucati
  • o lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 300 mililitri apa clocotita
  • 50 grame unt nesarat
  • 80 grame zahar alb fin
  • 80 grame zahar brun tip Muscovado
  • doua oua
  • 175 grame faina
  • o lingurita de praf de copt
  • un praf de cuisoare (sau scortisoara)
  • 75 grame nuci prajite si taiate in bucatele
  • un praf de sare

  pentru sos:  

  • 115 grame unt nesarat
  • 75 grame zahar alb
  • 40 grame zahar brun tip Muscovado
  • 140 ml smantana dulce pentru gatit
  • un praf de sare

  pentru "garnitura": budinca de vanilie sau inghetata de vanilie

Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sticky toffee pudding:

 

 Incepem prin a preincalzi cuptorul la 180 de grade si pregatim sosul:

Se pun toate ingredientele pentru sos intr-o craticioara si se pun pe aragaz la foc mic, amestecand incet, pana cand untul incepe sa se topeasca. Dupa ce untul este topit in totalitate, se da focul mai mare si se lasa sa fiarba pentru aproximativ 4 minute, pana cand sosul se ingroasa, amestecand din cand in cand.

 

 Cand sosul este gata, il luam de pe foc, turnam aproximativ jumatate din cantitate pe fundul tavii de copt (eu am folosit un vas yena de marime medie), lasam sa se raceasca putin si introducem tava in frigider pana cand preparam compozitia pentru blat.

        Intre timp, punem curmalele intr-un vas, adaugam apa clocotita si bicarbonatul si acoperim cu un capac, pentru a lasa curmalele sa se inmoaie.

        Pentru a prepara blatul:

        Intr-un castron ametecam untul cu zaharul pana cand se omogenizeaza si rezulta o compozitie cremoasa. 

        Adaugam ouale batute, treptat, putin cate putin, amestecand cu grija pana se incorporeaza in totalitate. Este important sa nu punem intreaga cantitate de oua deodata, pentru ca riscam sa se taie compozitia. 

         Dupa ce s-au incorporat ouale, se adauga faina, praful de copt, praful de cuisoare si un praf de sare,  amestecand in continuare cu o lingura de lemn. 

        La final, adaugam nucile si curmalele impreuna cu apa in care au stat si amestecam compzitia pentru a se omogeniza. Compozitia finala va fi destul de lichida, insa tocmai din acest motiv blatul va iesi lipicios, de unde si numele acestui minunat desert. Turnam compozitia in vasul de copt si dam la cuptor pentru 40 de minute.

        Pentru servire, incalzim sosul de caramel, turnam din belsug peste o bucata generoasa de blat si asezam alaturi o cupa cu inghetata de vanilie. Este delicios!!!!

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Sticky toffee pudding" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

danakarin 1

23.11.2011, 22:41

ma bucur ca ai revenit cu o reteta ! mi se par interesante aceste contributii britanice !!!

MIUTA 1

24.11.2011, 23:25

Foarte bun imi placeeeee

CostinC 1

06.12.2016, 18:12

Excelenta reteta! Am testat-o, urmand toti pasii si cantitatile si a iesit perfecta! Multumesc!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prajitura Kiss