Tarta cremoasa ("Pastel de Nata")

de gamilici in Prajituri, 2 Mar 2010 | 7281 vizualizari

 

Desert traditional portughez , se gaseste in majoriatea cafenelelor .
Desi inca nu le-am facut in casa, postez reteta fiindca le ador, in speranta ca intr-o zi le voi face.Daca nu eu , atunci poate se incumeta un bucataras :)

Asa ca pozele sunt de pe net ...

 

INGREDIENTE

20 forme mici (aluminiu sau metal). Pentru aluat :

  • 300 g faina ;
  • 250 g unt fara sare;
  • 1 lingurita sare
  • apa cat cuprinde

Pentru umplutura/crema:

  • 1/2 litru lapte;
  • 9 galbenusuri:
  • 10 linguri zahar brun
  • 60 g faina;
  • 20 g faina de porumb;
  • 1 betisor de scortisoara;
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 2 lingurite esenta de vanilie;
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tarta cremoasa ("Pastel de Nata"):

Aluatul :

Se amesteca faina cu apa si sare pana cand se formeaza aluatul.

Untul (250 g ) se imparte in 3.

Pe masa de lucru presarata cu faina se intinde aluatul cu facaletul cat sa iasa un dreptunghi , care se unge cu 1 parte de unt.

Apoi se taie dreptunghiul cu cutit in 3 parti egale ,  care se pun una peste alta cu partea unsa in jos. Se repeta de inca 2 ori (se intinde din nou,se unge cu unt si se impatureste,), apoi se lasa la frigider aproximativ 20 min.

Se scoate din frigider , se intinde din nou de aceeasi dimensiune. Pe urma din latura de jos se ruleaza strans pana la capatul celeilalte laturi (ca un tub).

Din tubul format se taie 20 bucati (3-4 cm). Fiecare bucata se pune intr-o forma si  se incepe sa se intinda aluatul pe forma,incepand de la mijloc, in asa fel incat doar fundul si lateralul formei sa fie cu aluat (mijlocul gol pentru umplutura).

Umplutura :

Gablenusurile se bat in bain-marie cu zaharul brun. Laptele se pune la fiert cu betisorul de scortisoara , coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie, se scoate betisorul si se lasa sa se raceasca. Apoi se amesteca faina de grau cu faina de porumb si se adauga in lapte, la fel si gablenusurile.

Cu aceasta  crema , umplem formele pe care le introducem la cuptorul preincalzit la maxim.

Sunt gata cand deasupra crema si aluatul sunt putin arse.

Se presara zahar tos sau scortisoara  si se servesc (calde sau reci).

 

Important! VIDEO :

http://www.youtube.com/watch?v=USeKSLon0n8&feature=related

 

TIPS-URI

1

Se poate folosi orice fel de zahar.

2

Pentru impaturit vezi VIDEO.

3

Untule e impartit in 3 parti, deci se intinde,se impatureste si se unge cu unt de 3 ori.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tarta cremoasa ("Pastel de Nata")" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (12)

Criss 1

08.10.2011, 07:43

Ce deliciu!

Mirela_Tilvescu 1

17.06.2012, 17:43

buna,locuiesc in Portugalia de 8 ani si am mancat de foarte multe ori pasteis de nata dar am si facut de cateva ori si imi plac f mult.Am descoperit site-ul de putin timp si ma bucur sa gasesc retete diferite si deosebite.Felicitari!

taniafrispa 1

03.10.2012, 21:08

DA FOARTE GUSTOASE,AM LOCUIT SI EU CU FAMILIA ME APROAPE 2 ANI IN PORTUGALIA SI VREAU SA ZIC CA AU PRAJITURI FOARTE BUNE DAR NU NUMAI,SI MINCAREA LOR ESTE FOARTE SANATOASA.IMI PLACE FOARTE MULT STILUL LOR SANATOS DE A MINCA,FARA PRAJELI,CIT M SANATOS POSIBIL

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

12850 puncte

Rux

Rux 9

10160 puncte

mihaelar63

8020 puncte

katty

7870 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Tort Napoleon
  • 23

    J

  • 24

    V

  • 25

    S

  • 26

    D

  • 27

    L

  • 28

    MA

  • 01

    MI