Tarte Tatin

de Sylvia in Prajituri, 31 Oct 2011 | 8254 vizualizari

 

Aceasta tarta de mere este celebra si reprezinta un simbol in gastronomia franceza, in ziua de azi exista o multime de derivatii ale aceste tarte clasice cu mere, avem tarte tatin cu fructe confiate, avem tarte tatin sarate de toate dimensiunile si toate formele. Povestea acestei tarte este chiar amuzanta, numele ei vine de la cele doua surori Tatin, Stéphanie (1838-1917) et Caroline Tatin (1847-1911) care detineau un restaurant, care exista si astazi « hôtel-restaurant Tatin », situat in fata garii din Sologne. Intr-o duminica dimineata , in timp ce preapara o tarta , una dintre surori arde tarta si avand intentia de a recupera compozitia aseaza umplutura de mere intr-o tava si o acopera cu o foaie de tarta. Rezultatul este excelent si mult apreciat de vanatorii care erau clientii de baza ai restaurantului astfel incat tarta iesita din “greseala ” devine emblema restaurantului si una dintre emblemele gastronomiei franceze, daca gustati tarta veti intelege de ce, merele au o cu totul ata textura caramelizate in avans, tarta de deasupra ramane crocanta dar imbibata cu aroma merelor…. o minunatie. Concluzia o trageti singuri in viata lucrurile simple iesite din hasard devin adesea emblematice … sau poate ca e ceva mai mult decat atat, pasiunea pentru arta culinara nu are limite, mereu alte cautari, alte experiente, alte incercari, chiar atunci cand cautam sa dregem un esec … pot sa ne aduca lucruri nemaipomenite. Eu am tras o concluzie mai particulara, care reiese si din acest simplu fapt ca si din o multime de alte experiente : nu ceea ce facem in viata ne da definitia de Oameni ci CUM facem ceea ce facem in viata, orice lucru marunt ar fi el ne da definitia de Oameni. Lucru facut cu pasiune, cu abnegatie, cu responsabilitate si cautand mereu o imbunatatire ne defineste, fie ca suntem avocati, arhitecti, bucatari, invatatori … am avut ocazia sa cunosc cateva meserii si in viata si sa interferez cu sute daca nu mii de oameni si pot sa spun ca am intalnit oameni dfeosebiti care schimbau lumea cu un graunte mic de noutate in orice domeniu s-ar fi aflat ei… dar sa revenim la tarta noastra .

 

INGREDIENTE

  • Avem nevoie
  • 1,5 pana la 2 kg de mere,
  • o foaie de tarta ( reteta originala e cu foaie de tarta brisée/ sfaramicioasa, cu unt dar eu prefer insa aceasta tarta cu aluat de foietaj asa ca am folosit acest aluat ),
  • 150-200 grame de zahar in functie de cat de dulci sunt merele
  • 100 grame de unt.
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tarte Tatin:

 Merele se curata si se taie in 8 parti, eu lem taiat cu aparatul de decupat mere care scoate si cotorul. Se caramelizeaza intr-o tigaie mai adanca untul cu zaharul si apoi se adauga merele si optional putina scortisoara. Se lasa sa mijoteze la foc mic 10-15 minute, incercand sa amestecam cat mai putin posibil si ajutand apa daca observam ca scade sucul dar in general merele nu pun aceasta problema. Reteta de baza era cu caramelizarea merelor in cuptor dar in ultima vreme s-a optat pentru caramelizarea merelor intr-o tigaie asa controland mult mai bine temperatura si rotind merele le asiguram o caramelizare uniforma si omogena.

 Se aseaza merele intr-o tava tapetata cu unt. Se invelesc apoi cu o foaie de tarta, cu grija ca marginile sa inveleasca bine interiorul tartei.  Se coace tarta la 200-210 grade pentru 15-20 minute la jumatatea cuptorului cu o tava de protectie sau un covor de silicon sub tava cu tarta . Dupa ce o scoatem o lasam 2-3 minute si o intoarcem cu grija pe un platou. Avem in fata ochilor un rezultat apetisant si va asigur ca dupa ce o veti gusta veti reface reteta din nou si din nou ….

Daca ti-a placut reteta noastra "Tarte Tatin" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (36)

gaby_gabytza 1

17.11.2011, 20:40

place

Sylvia 1

21.11.2011, 18:53

multumesc de laude

mamaieelena 1

20.12.2011, 15:34

mmmm buna rau

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Tarta cu zmeura