Tiramisu (reteta originala)

de cristinne in Prajituri, 6 Sep 2010 | 108637 vizualizari

 

Am mai macat tiramisu pana acum, dar nu am facut niciodata. E prima data cand fac si am zis ca trebuie sa respect intocmai reteta originala. Pe unde am mancat pana cum, pot spune ca la noi in tara, o singura data am nimerit ceva asemanator cu notiunea de tiramisu italian ca la mama lui. Cofetariile isi cam bat joc si ce fac ele nu se numesc tiramisu (folosesc blat in loc de piscoturi si o crema fada in loc de crema de mascarpone, rezultatul final fiind o prajitura cu crema fara gust). Nu numai cofetariile, insa si multe dintre bucataresele pe unde am gustat, fac tiramisu cu o crema din frisca lichida si nu cu mascarpone,deci rezultatul fiind cu totul altul decat cel asteptat, insa cine a gustat cu adevarat un tiramisu bun, nu il va uita niciodata! Cazul meu,:)) Am macar in Italia la "el" acasa si am mancat in Romania (la o cafenea italieneasca dintr-un mall "Il gelato", unde intr-adevar am zis ca papilele mele gustative au dat de rai!

 

INGREDIENTE

  • piscoturi - 24 bucati ;
  • mascarpone: 500 gr;
  • oua: 5;
  • cacao neagra;
  • cafea;
  • coniac;
  • zahar: 7 linguri;
  • fulgi de ciocolata rasa: 3 linguri;
Portii: 6
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tiramisu (reteta originala):

Se separa ouale.

Se bat albusurile spuma.

Se bat separat galbenusurile cu zaharul, adaugandu-se esenta de rom pana se fac crema. Se face separat cafeaua (espresso).

Se raceste cafeaua.

Se incorporeaza crema de galbenusuri cu branza mascarpone si apoi si albusurile de ou batute spuma. Eu am folosit mixerul si nu recomand pt ca mi s-a cam subtiat crema finala (nu mult dar asa mi s-a parut. Recomand  sa se foloseasca o paleta pt incorporat amestecurile la final.

Se face amestecul lichid din cafea si coniac (cine are, va pune si vin de Marsala, eu nu am gasit in Romania).

Se pune intr-o tava cu pereti mai inalti (eu nu am gasit la indemana  si am facut pereti falsi din staniol, puteam folosi tava de chec dar acum mi-a dat prin cap:))), se pune un strat de piscoturi date prin cafea (inmuiate pe ambele parti), apoi un strat de crema, apoi iar un strat de piscoturi inmuiate in cafea, apoi ultimul de crema. Se pudreaza la final cu o sita cu cacao neagra si cu fulgii de ciocolata (ciocolata neagra rasa).

Se da la rece pentru minim 5 ore.

 Este absolut un deliciu!

 Crema de mascarpone este fabuloasa;)) merita toti banii, desi mi s-a parut exagerat de scumpa, deh, nu mancam tiramisu zilnic asa ca merita!

 

 

TIPS-URI

1

la final incorporati amestecurile (albusul de ou batut, galbenusurile si crema de mascarpone, cu o paleta, nu cu mixerul pt ca se fluidizeaza prea tare crema finala).

2

nu folositi altceva decar branza mascarpone! nu se compara cu nimic;

3

Mascarpone este o brânză triplu-crema, confecţionata dintr-o smântâna proaspătă, în general, scăzut in grăsimi. Este formata din laptele de vacă,  acesta fiind cica hrănita cu ierburi speciale:ierburi proaspete şi flori - un regim alimentar special, care creează un gust unic deseori descris ca fiind "proaspăt şi delicios". Mascarpone este utilizat în mâncăruri regionale din Lombardia, unde este o specialitate.. Când e proaspătă, miroase a lapte şi smântână şi adesea, este utilizata în loc de unt pentru a îngroşa şi îmbogăţi rissoti. Brânză apartine ca origine din zona dintre Lodi şi Abbiategrasso, la vest şi la sud de Milano, probabil pe la sfârşitul secolului 16-lea sau la începutul lui al 17 lea. Unii spun ca numele a venit de la "mas que bueno" (în spaniolă pentru "mai bun decât bun"), deşi poate au fost doar o hotărâre efectuata de către un oficial spaniol atunci când Lombardia a fost dominată de Spania.. Sau, poate veni de la "mascarpia", dialectul local pentru ricotta, deoarece ambele brânzeturi sunt făcute printr-un proces practic identic. Asadar mascarpone nu este o smantana cum multi spun.Cum este obtinuta : Laptele de vacă se aseaza, şi după ce crema a crescut în mod natural la suprafaţa laptelui, aceasta se degreseaza , se toarna în containere metalice, şi se încălzeşte într-un cazan dublu. Se odihneste la frigider timp de 12 de ore în containere speciale, unde se separă zerul.. Mascarponele (minus zer) este pusa în saci de pânză şi ii e permis să continue epurarea zerului sau inca 24 de ore suplimentare. Informaţii nutriţionale: Mascarpone are 453 de calorii pentru fiecare 100 de grame (3-1/2 oz) şi. Un conţinut relativ ridicat de grăsime de 47%. (traducere proprie a unor informatii dupa un site italienesc)

Daca ti-a placut reteta noastra "Tiramisu (reteta originala)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

RuxyRux 1

22.12.2010, 12:24

Pay daca sunt atoatestiutori nu prea au cum sa taca nu-i asa Brandusa scumpa? Ca-i mananca limba... ...eu chiar am sa-l rog pe bucataras sa imi stearga reteta de tiramisu subrezit...

- Andreea - 1

31.12.2012, 17:38

Cristinne daca iei in calcul faptul ca ai facut pentru prima oara...eu zic ca rezultatul este excelent .BRAVO

Rahela Velicu 1

07.06.2021, 16:47

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prajitura Snickers