Tocana taraneasca de pui, cu ceapa si rosii

de merisor in Pui, 16 Iul 2015 | 17585 vizualizari

 

Imi amintesc (emoticon care saliveaza, yummmmm :))), de doua mancaruri pe care le prepara mama cu carne de pui fraged, de curte si anume: ostropelul preparat cu usturoi verde, din abundenta si tocana aceasta cu multa ceapa, amandoua servite cu mamaliguta calda. Nu voi reusi sa redau in veci acel gust al copilariei, in primul rand pentru ca ingredientele erau naturale, bio si in al doilea rand pentru ca erau preparate in vase de lut, la foc de lemne... Reteta este simpla, fara prea multe condimente, am incercat sa o prepar exact asa cum o preparau gospodinele la acea vreme, doar ca nu am prajit ceapa asa cum prevedea reteta, din motive de sanatate, ci am inabusit-o. Gustul nu e acelasi, dar este mai sanatos asa, insa pentru cei care nu au probleme cu stomacul sau ficatul, le recomand sa incerce prajirea cepei, va avea un gust aparte.

 

INGREDIENTE

  • 1 pui fraged de curte
  • 500 gr ceapa(rosie + galbena)
  • 500 gr rosii proaspete
  • 1 capatana usturoi
  • 3 linguri grasime(animala sau ulei)
  • sare dupa gust
  • 1 lingurita zahar(optional)
  • un praf cimbru
  • un praf piper
  • doua foi dafin
  • 1/2 legatura patrunjel
  • 1/2 legatura marar
  • Pentru servit:
  • mamaliguta calda
  • branza telemea, veche
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tocana taraneasca de pui, cu ceapa si rosii:

Puiul meu a fost impanat cu multa grasime, asa ca am separat-o si am topit-o, apoi am folosit-o in loc de ulei.


Se transeaza puiul in bucati, de preferinta destul de mici, dar eu le-am lasat mai mari, asa cum le prefera baietii mei, trebuie sa tin cont si de preferintele lor, nu? Ca doar pentru ei gatesc. :)))


Presaram peste bucatile de pui, sare si piper si le frecam bine sa patrunda condimentele in carne.


Intr-un vas incapator, o tigaie sau tuci, punem grasimea la incins si prajim carnea in ea, la foc iute, intorcand-o de pe o parte pe alta sa se rumenesca uniform. O prajim bine, apoi o trecem in alt vas.


Strecuram grasimea din tigaie, intr-un alt vas, pentru a inlatura eventualele resturi arse. Se intampla sa se mai arda si sa se lipesca grasimea, asa ca ne asiguram ca va fi curata cea pe care o folosim la mancare.


Ceapa curatata, spalata si scursa bine, o taiem fasii mai mari si o adaugam in grasimea din vas.


Amestecam in ea de cateva ori, la foc incet, apoi adaugam cativa stropi de apa, acoperim vasul si o lasam sa se inabuseasca pana cand devine sticloasa.


Avem grija sa mai picuram din cand in cand apa peste ea, sa nu se arda.


Intre timp pregatim restul ingredientelor.


Rosiile le oparim in apa fiarta ca sa le decojim usor, apoi le indepartam cotoarele si le trecem prin robot impreuna cu usturoiul curatat.


Peste ceapa inabusita, adaugam rosiile si usturoiul si presaram putina sare.


Acoperim vasul si il lasam la foc mediu pana cand mancarea incepe sa fiarba intens.


Presaram condimentele, amestecam usor sa nu strivim ceapa, apoi adaugam carnea de pui, acoperim vasul si il mai lasam pe foc maxim 15 minute.


Gustam mancarea, o mai asezonam cu condimente si sare, adaugam si zaharul, mai amestecam de doua-trei ori si stingem focul.


Tocam mararul si patrunjelul si le adaugam peste mancare.


Servim mancarea calda cu mamaliguta si branza, de fapt asa se servea la noi in Oltenia. :D


 

TIPS-URI

1

Zaharul este optional, se adauga la mancare in functie de gustul rosiilor.

2

Ceapa nu trebuie preparata prea mult, sa nu devina prea moale, trebuie sa o simtim rontaind usor, asta era o povata de-a bunicii mele.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tocana taraneasca de pui, cu ceapa si rosii" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (21)

DIANA B 1

17.07.2015, 08:46

mirela0911 1

17.07.2015, 12:38

Ce bunatate, mai ales cu mamaliga!

noiinbucatarie 1

21.08.2016, 14:21

o bunatate!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

8490 puncte

Constelatialeu

7650 puncte

RODIMUR

7180 puncte

mirela0911

6460 puncte

Rocsi

5000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
RETETA RECOMANDATA
Aripioare de pui crocante