Tocanita de vara, din cartofi

de RODIMUR in Mancaruri de post, 2 Aug 2019 | 9930 vizualizari

 

Tocănița de cartofi este o mâncare foarte gustoasă și ușoară, de post, pe care vara o prepar cu ardei și roșii, care se găsesc din belșug, relativ ieftine și de calitate, adică din grădină, nu din seră, iar iarna o fac cu pastă de tomate, sau cu suc de roșii.
Vara îi asociem o salată de varză, sau de roșii și castraveți (sau numai de castraveți!) iar iarna, murături asortate. Această tocăniță poate fi și o garnitură foarte bună, lângă o porție de friptură.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de cartofi roz
  • 2 morcovi
  • 2 roșii mari
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ardei capia
  • 2 cepe (una galbenă și una roșie)
  • ulei de floarea soarelui
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 1 frunză de dafin
  • sare
  • piper
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tocanita de vara, din cartofi:

Se curăță cele două cepe, se spală, se taie grosier și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă.

Se spală ardeii, se curăță de semințe și de cotoare, se taie julienne și se călesc, de asemenea înăbușit, cu ceapa.

Se curăță morcovii, se spală, se răzuiesc pe răzătoarea mare și se adaugă în vasul în care sunt deja la călit, celelalte legume. După ce morcovii se înmoaie ușor, se adaugă 2-3 pahare cu apă și se lasă la fiert înăbușit, timp de 10-15 minute.

Între timp se spală roșiile, se curăță de coji și de semințe și se taie grosier.

Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie mărunt.

Cartofii se curăță, se spală, se taie în sferturi și se adaugă în vasul cu legumele călite și înăbușite. După un clocot se adaugă roșiile și frunza de dafin.

Se mai lasă tocănița la fiert încă 10 minute și când cartofii sunt pătrunși, fără să se sfărâme, se condimentează cu sare și piper, se ia vasul de pe foc și se presară pătrunjel tocat.

Se servește cu o salată asortată, alături.

TIPS-URI

1

Tăiați grosier legumele, pentru că altminteri există riscul să rezulte un terci.

2

Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu capete un gust amar. Căliți-o la foc mic și în ulei suficient, ca să se înmoaie și să rămână dulce.

3

Alegeți cartofi roz, care fierb bine și nu se sfărâmă ușor.

4

Adăugați cartofii când celelalte legume sunt aproape fierte și nu-i fierbeți mai mult decât trebuie, ca să nu se sfărâme.

5

Roșiile decojite și tăiate grosier se adaugă la sfârșit, pentru că fierb cel mai repede.

6

Dacă nu vă place gustul frunzei de dafin, adăugați la sfârșit 2 căței de usturoi pisați.

7

Nu este nevoie să adaugați pastă de tomate, sau suc de roșii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tocanita de vara, din cartofi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

RODIMUR 1

04.08.2019, 20:01

Te cred, Rocsi... Este o mâncare ușoară, bună, economică și destul de rapid de făcut... Mulțumesc pentru atenție!

Panacris 1

05.08.2019, 09:26

RODIMUR 1

05.08.2019, 10:45

Mulțumesc frumos, Cristina!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Mancare de ardei umpluti cu orez si ciuperci