Tochitura cu garnitura de ciupercute si rosii cherry

de Lia_ in Porc, 26 Sep 2013 | 13810 vizualizari

 

Desi tochitura este un preparat foarte popular, l-am gatit rar nu pentru ca nu ne-ar fi placut ci pentru ca in concedii este felul de mancare pe care il comandam cel mai des.
Ei bine, perioada de concedii a trecut, a venit timpul sa-l readuc pe masa noastra dar voiam sa-l mai imbogatesc cu "un ceva"... Pentru asta am aruncat un ochi si in bucataras.ro unde am gasit zeci de retete de tochitura cu mamaliguta dar toate cam la fel.
Pana la urma am gasit "ceva"-ul acela, garnitura cu ciupercute si rosii cherry. Dupa o reteta a Laurei Adamache.

 

INGREDIENTE

  • TOCHITURA
  • 500 g carne de porc slaba
  • 500 g carne de vita
  • 1 ceapa mare
  • 5-6 catei usturoi
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1/2 cana suc de rosii
  • 1-2 cani apa
  • 1 pahar vin alb demisec de buna calitate
  • 3 linguri faina
  • patrunjel
  • sare
  • piper boabe
  • piper macinat
  • GARNITURA
  • 300 g ciuperci champignon
  • 5-6 rosii cherry
  • 2 catei usturoi necuratati
  • 1 ardei iute uscat
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1/2 pahar vin alb demisec
  • 2 lingurite sos soia light
  • piper proaspat macinat
  • sare (nu mai este nevoie daca sosul de soya este foarte sarat)
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tochitura cu garnitura de ciupercute si rosii cherry:

PREPARARE TOCHITURA

Carnea o taiem in bucatele potrivite pe care le tavalim prin faina.  Acum, sa va spun cum procedez eu pentru o pudrare uniforma cu faina, din doua miscari.  Se pune faina intr-o punga cu zip sau o punga mai grosuta si mai maricica.  Introduceti bucatile de carne, strangeti bine punga la gura dar lasand volum liber suficient pentru ca atunci cand o scuturam, carnea sa aiba loc sa intre in contact cu faina pe toate partile.  Foarte important este ca apoi sa indepartam surplusul de faina.  Optim pentru mine a fost sa le rastorm in cosul de la steamer care are orificii foarte mari si am facut miscarea ca si cand as cerne faina deasupra chiuvetei si absolut tot surplusul a cazut prin orificiile respective si carnea a ramas pudrata perfect asa cum am aratat in poza nr.2.

Mai departe, adaugam uleiul intr-o cratita incapatoare si cand este incins, adaugam bucatile de carne scuturate bine de faina in exces. Le calim pana cand isi schimba culoarea, cca 2-3 minute, apoi le scoatem din cratita, le punem intr-o farfurie adanca pe care o acoperim cu un capac.

Punem in cratita ceapa taiata julienne si usturoiul tocat marunt.  Le calim 1 minut, apoi adaugam carnea si amestecam bine.

Adaugam vinul alb si asteptam un pic pana ce alcoolul s-a evaporat. Ceea ce v-am povestit pana acum am gatit intr-o cratita antiaderenta pentru ca oala mea inox, desi groasa, imi lipeste orice as praji in ea.
 
Abia la acest pas am mutat totul in cratita inox. Am adaugat sucul de rosii, am amestecat cu 1 cana cu apa, boabele de piper, piperul macinat, patrunjel tocat si putina sare (nu adaugati prea multa sare de la inceput pentru ca sosul scade si mancarea poate deveni prea sarata). Acoperim cratita cu capac si lasam tochitura sa fiarba la foc mic pentru cca 2 ore.

Desi imi place mancarea fiarta indelung la foc mic, va spun ca aici mi-ar fi fost de folos o oala sub presiune pentru ca timpul ma fugareste, ziua e parca din ce in ce mai scurta iar pentru o femeie activa este un recipient de gatit zic eu de mare ajutor. Timpul de fierbere se scurteaza cu cel putin 70% si se face economie la energie.

Cum acum gatesc cu o oala normala, va recomand (ma adresez incepatorilor) ca in cazul in care sosul scade prea mult dar carnea nu este complet patrunsa, sa mai adaugati treptat apa calduta. Dupa ce carnea a fiert complet, potrivim tochitura de sare.

PREPARARE GARNITURA

Incingem uleiul de masline intr-o tigaie antiaderenta si adaugam usturoiul necuratat si ardeiul iute tocat marunt.  Le calim 1 minut, apoi adaugam ciupercile si rosiile intregi.  Amestecam bine, adaugam sosul de soia si le calim cca 2-3 minute. Adaugam vinul alb si piperul.  Amestecam ciupercile pe foc mediu pana cand alcoolul este complet evaporat. Ciupercile si rosiile nu trebuie sa fie moi, ci usor crocante.

In momentul in care rosiile incep "sa se zbarceasca" dar sosul inca n-a scazut, ar fi bine sa le scoateti intr-o farfurie pt. ca se vor terciui daca vor fi prelucrate termic mai mult.

Asamblam in farfurie tochitura de porc si vita alaturi de mamaliguta calda si garnitura de ciuperci si rosii cherry.

Intamplarea a facut sa primesc o sticla de vin exceptional de la un mic producator din Arges care in cantitate mica, a mers de minune cu tocanita.

Sa aveti pofta la masa!

TIPS-URI

1

Bucatile de carne le puteti pudra cu faina intr-o punga inchisa etans. Obligatoriu carnea se va scutura bine de excesul de faina.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tochitura cu garnitura de ciupercute si rosii cherry" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Mancare de cartofi cu carne de porc