Tort aniversar cu alune de padure si ciocolata

de ancutsa in Torturi, 17 Oct 2016 | 856 vizualizari

 

Pentru aniversarea mamei am pregatit un tort crema de alune de padure, crema de ciocolata neagra, imbracat in ciocolata alba si frisca.

 

INGREDIENTE

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 oua + 3 albusuri;
  • un varf lingurita sare;
  • 1 lingura zeama de lamaie;
  • 6 linguri de zahar;
  • o ceasca ulei;
  • 7 linguri de faina;
  • un praf de copt;
  • pentru crema cu alune de padure:
  • 3 galbenusuri;
  • 350 ml lapte;
  • 3 linguri zahar;
  • 2 linguri (cu varf) faina;
  • 2 lingurite zahar vanilat Bourbon;
  • 100 g unt;
  • Cateva alune de padure;
  • In plus: putina ciocolata neagra si o lingura de lapte pentru crema de ciocolata
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 350 ml;
  • 4 linguri zahar;
  • 2 lingurite esenta de rom (sau dupa gust);
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • 200 ml frisca lichida;
  • 250 g ciocolata alba;
  • 3 linguri lapte;
  • Cacao sau ness pentru pudrat
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort aniversar cu alune de padure si ciocolata:

Blatul:


Se separa cele 8 oua: folosim toate albusurile la pandispan, apoi dintre galbenusuri folosim doar 5 la pandispan, iar celelalte 3 galbenusuri la crema.


Asadar, se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se obtine o spuma, se adauga zeama de lamaie, zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile, uleiul, praful de copt si faina amestecand bine. Se obtine o compozitie usor moale, care se toarna intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptor cam 35 de minute. Vom obtine un pandispan alb, pufos.



Siropul:


Pentru sirop, se fierb la foc mic, apa cu zaharul, eu las sa fiarba cam 5 minute. Dupa ce se da ibricul de pe foc, se adauga si esenta de rom sau alte esente care va plac.



Se lasa la racit blatul si siropul.



Tortul meu a iesit destul de inalt, asa ca l-am taiat in patru parti si l-am insiropat.



Crema cu alune de padure: se incalzeste laptele intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat si faina. Se toarna incet laptele cald, se omogenizeaza si apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Se fierbe pana se ingroasa. Dupa ce se da de pe foc, se adauga untul si se amesteca bine. Se lasa la racit.


Se sparg cateva alune de padure, se prajesc cu tot cu pielita intr-o craticioara cu putina sare (fara ulei). Se rumenesc bine, nu va temeti daca se innegreste coaja, pentru ca oricum le vom decoji. Dupa ce se racesc alunele, se decojesc si se dau prin rasnita de cafea, ca sa obtinem o pudra fina. Se adauga alunele macinate la crema si se amesteca cu mixerul ca sa se uniformizeze pudra de alune.


Pentru crema de ciocolata neagra: din crema de alune dam deoparte putina intr-un castronel. Separat, se incalzeste putin lapte intr-un ibric, adaugam cateva patratele de ciocolata neagra si amestecam bine pana se topeste ciocolata, care se rastoarna apoi peste crema din castronel.



Asamblare si decor:


Pentru asamblarea tortului se intinde bine jumatate din crema de alune peste primul strat de la pandispan, se adauga al doilea strat de pandispan, acum crema de ciocolata neagra, al treilea strat de pandispan, cealalta jumatate de crema de alune si capacul tortului.



Se pregateste glazura incalzind putin lapte, apoi se adauga ciocolata alba rupta in bucatele si se amesteca bine pana se topeste ciocolata, care se toarna apoi cu grija peste tort, astfel incat sa acoperim bine capacul si eventual lateralele. Se da la frigider pana se incheaga ciocolata.


Apoi se bate frisca lichida pana devine consistenta si matasoasa si se orneaza mai departe tortul. Se pudreaza cu cacao sau ness.



Se da la rece inainte de servire.



Pofta Buna!




Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2016/10/tort-aniversar-cu-alune-de-padure-si.html

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort aniversar cu alune de padure si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (11)

diaconta 1

17.10.2016, 21:56

Ce tort minunat ai facut
La multi ani si multa sanatate mamei tale

ancutsa 1

18.10.2016, 10:21

Cristinuta, iti multumesc frumos!

ancutsa 1

18.10.2016, 10:22

Draga Claudia, multumesc tare mult!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Tort pentru mama