Tort Caramel

de La Ancuta in Torturi, 6 Dec 2010 | 3333 vizualizari

 

Pentru tata. Si un LA MULTI ANI tuturor sarbatoritilor

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 5 oua
  • 100 g zahar
  • 2 linguri ulei
  • 100 g faina
  • 30 g amidon
  • 1 praf de copt
  • 3 linguri bilute de ciocolata
  • Crema:
  • 3 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 220 ml lapte
  • 250 ml frisca
  • 1 lingura amidon
  • 19 g gelatina
  • Sirop:
  • 50 g zahar
  • 100 ml apa
  • 2 linguri lichior de ciocolata (eu nu am pus)
  • Glazura:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 50 ml frisca
  • 1 lingura lichior de ciocolata (eu am pus coniac)
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Caramel:

Blatul:

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare iar apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana devine o spuma lucioasa.

Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se adauga in fir subtire peste albusurile spuma. Se amesteca pana se incorporeaza.

Faina se amesteca cu amidonul si praful de copt si se adauga in amestecul de oua.

La final adaugam bilutele de ciocolata si amestecam pana se incorporeaza.

Se torna aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor, la foc potrivit pana se rumeneste deasupra si trece testul scobitorii.

Crema:

Galbenusurile se amesteca cu amidonul.

Gelatina se pune la hidratat in cateva linguri de apa rece.

Se pune zaharul pe foc si se caramelizeaza. Cand a capatat o culoare aurie se ia de pe foc si se adauga laptele fierbinte. Atentie la aburi si la faptul ca se umfla.

Se pune iar pe foc si se amesteca pana se topeste tot zaharul.

Se adauga caramelul fierbinte peste galbenusuri. Se adauga incet avand grija sa amestecam energic pentru a nu se face cocoloase.

Se pune pe foc si se amesteca pana incepe sa se ingroase (capata aspectul unei smantani.

Lasam budinca la racit putin, iar cand a ajuns la temperatura suportabila pentru deget adaugam gelatina hidratata.

Dam la frigider pana incepe sa se intareasca.

Frisca o batem pana devine pufoasa si apoi adaugam in budinca de caramel

Siropul:

Punem apa cu zaharul pe foc si lasam pana se topeste tot zaharul.

Il lasam sa se raceasca iar apoi adugam lichiorul de ciocolata.

Glazura:

Punem pe foc mic ciocolata cu frisca si lasam sa se topeasca. Luam de pe foc si adaugam untul. Amestecam pana se topeste.

Lasam sa se raceasca iar cand a capatat aspectul unei smantani mai groase adaugam lichiorul de ciocolata (in cazul meu: coniacul).

Asamblarea:

Blatul racit il taiem de doua ori pe orizontala.

Impartim crema in doua si umplem cu ea blaturile insiropate.

Punem deasupra glazura, incepand de la mjloc, si o repartizam pe toata suprafata tortului.

Am ornat cu nuci caramelizate si turturi de zahar caramelizat

pentru nuca caramelizata:

100 g nuca

100 g zahar

Am caramelizat zaharul si am adaugat nuca netaiata. Am intins pe o bucata de hartie de copt unsa cu unt si am lasat sa se racesca. Am bagat nuca intr-o punga si am zdrobit-o cu sucitorul.

Pentru turturi:

cateva linguri de zahara le-am pus la caramelizat apoi cu o furculita am trasat linii pe o foaie de copt unsa cu unt.

Sursa 

Multumesc Miha.

 

Va poftesc la o felie de tort (cadou de la Mos Nicolae)

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (34)

lilik 1

07.12.2010, 10:18

la multi ani tatalui tau
e f invitant tortul

ela 1

24.12.2010, 00:38

eu cum am ratat evenimentul????

La Ancuta 1

24.12.2010, 01:22

Ela cine stie pe unde ai umblat cand eu stigam ca am facut tort

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

9500 puncte

Rux

Rux 9

8350 puncte

Constelatialeu

7970 puncte

oanapl

7280 puncte

Lau

Lau 9

6610 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Prajitura sah la Cleme
  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

  • 21

    S

  • 22

    D

  • 23

    L

  • 24

    MA

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!