Tort cu cafea si mascarpone

de Miha in Torturi, 12 Apr 2011 | 5135 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema:
  • 2 galbenusuri
  • 3 linguri lapte
  • 50 g zahar
  • 50 g ciocolata alba
  • 3 foi de gelatina
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml frisca lichida/smantana dulce pentru frisca
  • esenta de vanilie
  • Pentru blatul de piscot:
  • 18 piscoturi Savoiardi
  • Pentru insiropat:
  • cafea tare fara zahar
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu cafea si mascarpone:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana vom obtine o spuma tare si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie, ca pentru maioneza, se toarna peste spuma de albus si se omogenizeaza usor. Incorporam usor, cu miscari de jos in sus, si faina amestecata cu praful de copt. Compozitia se imparte in 2 parti si se coc 2 blaturi intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt, in cuptorul incins la foc mediu, in jur de 15 minute fiecare. Dupa ce s-au copt se scot pe un gratar si se lasa la racit, fara sa le suprapunem.

Crema:

Gelatina se pune la hidratat in apa rece.

Galbenusurile se mixeaza bine bine cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga laptele rece, se omogenizeaza si se pune la fiert la baine-marine. Cand s-a infierbantat se pune ciocolata rupta bucatele. Amestecand continuu se fierbe pana compozitia se ingroasa. Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget, moment in care adaugam foile de gelatina, pe care le-am stors bine de apa. Se omogenizeaza si se lasa la racit complet.

In crema racita punem branza mascarpone si mixam pana la incorporarea completa. La sfarsit, punem frisca batuta si amestecam usor.

In tava in care am copt blaturile tapetata cu folie alimentara punem un blat pe care-l insiropam cu cafea. Turnam cu o lingura pe toata suprafata blatului, din loc in loc.

Crema o impartim in 2 parti.

E posibil, sa iasa mai lichida compozitia, datorita smantanii. Daca veti folosi frisca vegetala va iesi o idee mai ferma. Nu e nici o problema, o puneti cateva minute la congelator si se va ingrosa.

Peste blatul insiropam turnam o parte din crema, apoi forman un nou blat din piscoturi, pe care le insiropam in cafea. Piscoturile le inmuiem foarte putin in cafea si numai pe o parte. Turnam si cealalta parte din crema, acoperim cu cel de-al doilea blat insiropat cu cafea si dam la rece pentru cel putin 3 ore. De preferat ar fi sa stea peste noapte.

Se rastoarna pe un platou si se orneaza cu frisca, piscoturi si un praf de cacao. Sau dupa cum va este dorinta.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu cafea si mascarpone" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (39)

MotanLaOale 1

15.04.2011, 17:02

bun si frumos

adry88 1

31.05.2011, 21:24

ralumaria 1

01.09.2012, 19:11

am facut si eu tortul acesta saptamana trecuta,am folosit cantitatile duble pt ca l-am facut in tava dreptunghiulara.a fost delicios.mii de multumiri pt reteta!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Chec savarina cu frisca si capsuni
  • 17

    MA

  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

  • 21

    S

  • 22

    D

  • 23

    L