Tort cu ciocolată “Interzis copiilor”

de simonacallas in Torturi, 8 Mai 2014 | 1750 vizualizari

 

Vă prezint un desert decadent, ciocolatos şi plin de savoare… simplu, caloric şi elegant… de împărtăşit cu prietenii sau cu persoana iubită, la o cină romantică… E prezentabil şi ademenitor… excentric şi irezistibil… nu se recomandă copiilor, deoarece conţine vin roşu, a cărui aromă se simte destul de puternic, şi în nări şi pe papilele gustative… completată cu scorţişoară, vanilie şi întregită de savoarea delicată, uşor acrişoară, a fructelor de physalis, care se potrivesc perfect cu ciocolata…

 

INGREDIENTE

Pentru blat:
  • 85 g unt la temperatura camerei
  • 230 g zahăr
  • 1 ou întreg
  • 1 gălbenuş
  • 180 ml vin roşu
  • 2-3 picături extract de vanilie
  • 135 g făină
  • 40 g cacao neagră
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 1/4 linguriţă bicarbonat de sodiu
  • 1/4 linguriţă scorţişoară măcinată
Pentru marginea de ciocolată cu buline portocalii:
  • 20 g ciocolată portocalie (opţional)
  • 50 g ciocolată neagră
Pentru glazură:
  • 50 g ciocolată neagră
  • 1 lingură ulei
Pentru decor:
  • 8-10 fructe physalis
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu ciocolată “Interzis copiilor”:

Am preîncălzit cuptorul aragazului, am uns cu unt şi am tapetat cu hârtie de copt o formă rotundă cu diametrul de 20 cm.


Am mixat untul cu zahărul până când a devenit pufos, am adăugat oul întreg şi gălbenuşul, mixând până când am obţinut o cremă fină, apoi am încorporat vinul şi extractul de vanilie. Făina, cacaoa, scorţişoara, praful de copt şi bicarbonatul le-am cernut deasupra amestecului umed. Am amestecat cu mixerul până când s-a încorporat cam jumătate, apoi am amestecat cu spatula până s-a omogenizat bine. Am turnat compoziţia în formă şi am copt la foc mediu timp de 40 minute (se verifică cu scobitoarea). Prăjitura, scosă din cuptor, am lăsat-o să se răcească circa 15 minute în tavă, apoi am scos-o şi am pus-o pe un grătar până la răcirea completă.


Pentru decorarea marginii, am decupat din hârtie cerată două fîşii de lăţime egală cu înălţimea tortului şi de lungime cam jumătate din circumferinţa tortului. Am topit ciocolata portocalie şi, cu capătul neascuţit al unui beţişor de lemn, am marcat pe fâşiile de hârtie cerată, din loc în loc, bulinuţe. Am lăsat să se întărească, apoi am topit ciocolata neagră şi, cu ajutorul unei spatule, am întins pe toată suprafaţa fâşiilor. Am aşteptat să se întărească pe jumătate şi am lipit fâşiile de marginea tortului. Am dat la rece până când ciocolata s-a întărit de tot, apoi am desprins hârtia.


Pentru glazura de deasupra, am topit ciocolata împreună cu uleiul, am omogenizat şi am turnat pe tort. Am pus fructele de physalis, înainte să se întărească glazura.

 

TIPS-URI

1

Se poate folosi orice tip de vin roşu, eu am avut demisec

2

Vinul nu se găteşte total în cuptor, blatul păstrează aromă şi gust destul de evidente; de aceea acest desert nu este recomandat copiilor

3

Ciocolata portocalie pe care am folosit-o pentru buline este de tipul tasty melts, cu aromă de portocale; se poate folosi ciocolată albă colorată în portocaliu cu colorant alimentar pe bază de ulei

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu ciocolată “Interzis copiilor”" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (30)

simonacallas 1

09.05.2014, 07:10

Cleme

Lia_ 1

09.05.2014, 19:11

am venit sa citesc daca mi-ai raspuns )
eu tot mov o vad ))
sigur ca n-ar fi influentat culoarea dc puneai vin in ciocolata, dar tot cautam explicatii
e de la fundal precis

Lavinia 1

09.05.2014, 20:56

minunat

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

INGHETATA "PARADIS" CU FRUCTE DE PADURE SI CIOCOLATA

ieri la 22:10

Spirale cu mozzarella

de GeorgiG 5

ieri la 21:30

Cum se umple borșul

de RODIMUR 4

ieri la 20:49

Tort diplomat

ieri la 20:17

Gem de caise

de RODIMUR 4

ieri la 18:38

RETETA RECOMANDATA
Tort aniversar pentru Bia