Tort cu crema de lamaie si caramel

de adasev12 in Torturi, 20 Sep 2011 | 6601 vizualizari

 

fiindca azi fetita mea scumpa Bianca Daniela a facut 3 luni , trebuia sa fac neaparat un tortulet....care a iesit mai degraba ca o prajitura...dar combinatiile au fost reusite....zic eu....oricum, jumatate s-a dus deja...din ce a mai ramas, va servesc si pe voi cu drag...care poftiti,desigur....

 

INGREDIENTE

  • pt blat:
  • 5 oua
  • 5 lg zahar
  • 3 lg faina
  • 4 lg budinca de ciocolata, praf
  • 2 lg ulei
  • 2 maini de nuci taiate marunt
  • 50 g ciocolata neagra taiata bucatele mici
  • un praf de copt
  • sirop:
  • 200 ml apa
  • 2 lg zahar
  • esenta de rom tare
  • crema de  lamaie:
  • 2 lamai+ coaja de lamaie
  • 200 g unt
  • 200 g zahar pudra
  • 2 lg amidon
  • 200 ml lapte
  • 2 oua
  • o lg sirop de menta
  • crema caramel:
  • 8 lg zahar
  • 200 ml lapte
  • 200 ml frisca
  • o lg amidon
  • 15 g gelatina ( era cred suficient si 10 g)
  • glazura neagra:
  • 150 g ciocolata amaruie
  • 100 ml frisca
  • o lg unt
  • glazura alba:
  • 50 g ciocolata alba
  • 50 ml frisca
  • o lg amidon
  • 50 ml lapte
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de lamaie si caramel:

Blatul: se bat spuma albusurile cu zaharul, apoi se adauga pe rand galbenusurile. Se pune apoi uleiul si se mixeaza in continuare. Se adauga faina pe rand, amestecand usor cu lingura, apoi praful de budinca. Praful de copt se stinge cu apa minerala si se adauga la compozitie. Se pune apoi nuca taiata marunt, nu macinata si bucati de ciocolata maruntele. Se amesteca usor si se toarna in forma tapetata cu unt si faina. Se da la copt  la cuptorul preincalzit, la 180 grade. E gata cand se desprind marginile tortului de tava. Se scoate blatul pe un prosop sau foaie de copt  si se lasa la racit.

intre timp se prepara cremele.

Crema de lamaie: untul cu zaharul pudra se freaca spuma, apoi se adauga zeama de lamaie, coaja  si siropul de menta. Laptele se amesteca cu amidonul si o lingura de zahar, apoi se pune pe foc pana se ingroasa. Se lasa la racit apoi se amesteca cu crema. Se lasa la frigider .

Crema de caramel: se caramelizeaza 8 linguri de zahar, apoi se stinge cu laptele, dar cu atentie mare, ca poate da pe dianfara...turnati cate putin...apoi se lasa pe foc pana se topeste cu totul zaharul. Galbenusurile se freaca cu amidonul apoi se toarna peste ele, in fir subtire, caramelul si se pune iar pe foc, pana se ingroasa ca o ciulama...la foc mic.

Gelatina se hidrateaza cu putina apa apoi se pune la foc mic sa se topeasca...se amesteca cu crema de caramel, apoi se lasa crema la racit.

Albusurile se bat spuma tare si se adauga  putin cate putin la crema, la fel si frisca, se bate bine si se incorporeaza in crema. Se lasa la rece pana la asamblarea tortului.

Asamblare: blatul se taie in doua si se insiropeaza fiecare parte ff bine cu siropul facut din apa, zahar si esenta de rom.

In tava in care s-a copt tortul ( eu am avut dioar tava dreptunghiulara de data aceasta si tortul nu a iesit foarte inalt...daca aveam rotunda, si doar de 20 cm era perfect...) se pune primul blat insiropat foarte bine, apoi crema de lamaie ( desi era mai bine sa fi pus intai crema caramel, fiindca s-a cam intarit  de la gelatina si am intins-o mai greu...), apoi al doilea blat  insiropat si crema caramel deasupra. Se lasa la frigider cateva ore...eu l-am facut aseara si a stat pana azi dimineata .

Glazura : se topeste ciocolata cu frisca si untul la foc mic, apoi se toarna calda peste tort ...se niveleaza frumos si se lasa la rece.

Glazura alba: ciocolata si frisca se pun la foc mic sa se topeasca. Amidonul se dilueaza cu laptele si se pune pe foc pana se ingroasa bine, apoi se amesteca cu ciocolata. Cu aceasta glazura am facut floricelele de deasupra. Pe lateral am mai pus cateva smocuri de crema de lamaie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de lamaie si caramel" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Tort "LAPTE DE PASARE" (3)