Tort de ciocolata. Reteta nr. 200

de Zamfira in Torturi, 8 Mar 2013 | 5224 vizualizari

 

Ador ciocolata si ador momentele speciale! Am ajuns la reteta cu numarul 200! Frumos, stiu...si mie imi place ideea. Am pregatit acest minunat tort de ciocolata pentru toti ,,bucatarasii,,, toti cei care sunteti alaturi de mine la fiecare reteta, la fiecare postare vesela sau serioasa! >:D< Va multumesc si va astept la o felie de tort cu ciocolata!!! >:D

 

INGREDIENTE

Blat:

  • 8 oua
  • 8 linguri cu varf zahar
  • 6 liguri ulei
  • 2 linguri apa rece
  • 6 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 praf de copt
  • sare

Crema de ciocolata:

  • 2 oua
  • 60 g zahar
  • 200 g ciocolata amaruie (85% cacao)
  • 50 ml cafea
  • 200 ml frisca

Glazura de ciocolata ,,Glassa a specchio di Faggioto,, - lucioasa ca oglinda

  • 450 g zahar
  • 150 g cacao
  • 350 ml apa
  • 300 ml smantana dulce
  • 2 pliculete gelatina
  • (termometru pentru bucatarie)

Sirop: 3 fiole de rom si 50 ml apa sau 200 ml brandy

Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de ciocolata. Reteta nr. 200:

Blatul:Batem spuma albusurile cu sare. Galbenusurile le frecam cu zaharul pana cand isi schimba culoarea si devin galben pal. Apoi adaugam treptat lingura cu lingura uleiul fara a ne opri din mixat ouale. In final adaugam apa.


Faina, cacao si praful de copt il amestecam si-l cernem. Adaugam treptat la galbenusurile de oua, iar in final adaugam albusurile.


Tapetam cu unt si faina o tava cu margine detasabila, turnam compozitia in tava, tragand putin spre margine compozitia, are tendinta de a se umfla mai mult in mijloc.


Timp de coacere: 35 minute, cuptorul sa fie preincalzit, la inceput un foc mediu, apoi reducem temperatura (facem testul cu scobitoarea). Dupa ce se raceste putem scoate blatul din tava si o taiem in trei parti egale.


Crema de ciocolata: mixam albusurile cu 30 g zahar, galbenusurile cu celelate 30 g zahar. Topim ciocolata (de preferat o ciocolata amaruie, concentrata, de calitate, am folosit Heidi 85%, dar cel mai bine era varianta ,,Lindt,,). Lasam ciocolata sa se raceasca putin (40 C), apoi adaugam treptat cafeaua si nu ne oprim din amestecatul compozitiei. Cafeaua trebuie sa aiba aceasi temperatura cu ciocolata topita.


Adaugam ciocolata la galbenusuri si adaugam spuma de oua si frisca. Omogenizam totul cu grija pentru a nu strica consistenta spumei cu miscari de rotatie de jos in sus.


Glazura lucioasa ca oglina ,,Glassa a specchio di Faggiotto"


Omogenizam toate ingredientele (zahar, cacao, apa, smantana), le punem la fiert la foc mic. Timp de ferbere: 10 minute. Temperatura trebuie sa ajunga la 108 C, aici ne-ar fi de folos un termometru de bucatarie. Atentie: glazura are tendinta de a creste in dimensiune si de a da pe afara. Dupa ce a fiert 10 minute, lasam glazura sa se raceasca pana cand ajunge la 40-50 C, timp in care pregatim gelatina. Omogenizam glazura cu gelatina, obligatoriu strecuram glazura si incepem glazurarea.


Blatul taiat in trei. Asezam prima felie pe o tava ingusta care sa ne ajute la scurgerea in exces al glazurii, deci sa aiba aceasi dimensiune cu blatul si sa nu retina glazura. Ungem prima felie de blat cu jumatate din cantitatea de crema. Al doile blat il insiropam (ingredientele de mai sus), ungem cu crema ramasa. Asezam si a treia felie de blat. (daca dorim sa ornam tortul cu floricele din crema, pastrati 4-5 linguri de crema la rece)


Asezam tortul pe un gratar deasupra unel tavi adanci. Turnam cu grija glazura care se va scurge usor si peste marginile tortului, cantitatea scursa o putem recupera din tava. Aceasta glazurare o facem de minimum 5 ori cu pauze intre glazurari de 3-5 minute. Atentie: nu intindeti cu nici un obiect glazura de deasupra tortului, ii veti strica luciul ca oglinda.


Putem orna tortul cu mici foricele din crema de ciocolata, migdale razuite, fistic macinat si ornamente aurii sau argintii.





 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de ciocolata. Reteta nr. 200" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (42)

Alina26 1

09.03.2013, 10:03

mamaaa......ce bine arat!!!!
bravo!!!!

Constelatialeu 1

09.03.2013, 11:56

Frumos tort,nu ma pronunt la gust,ca trebuie gustat...

Zamfira 1

09.03.2013, 17:45

Alina, Constelatialeu, va multumesc!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Friganele sandwich
  • 18

    MA

  • 19

    MI

  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

RETETA RECOMANDATA
Tort de post cu cremă de banane