Tort de Dragobete

de Anamaria7 in Torturi, 13 Feb 2011 | 5674 vizualizari

 

Pentru ca si noi, romanii, avem stropul nostru de originalitate. Ce tot atatia Valentini? Dragobetele e al nost', sa-l onoram cum se cuvine! :) E devreme inca, stiu, dar, din pacate, duminica viitoare plec iar la Cluj la facultate... nu prind Dragobetele acasa :-

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 150gr zahar
  • 1 pliculet zahar vanilinat
  • 200gr faina
  • 1 praf de copt
  • 100gr migdale macinate
  • 100gr ciocolata neagra
  • Pentru crema:
  • 300ml frisca lichida
  • 200gr crema de branza
  • 3-4lg gem de caise
  • Pentru sirop:
  • 200ml apa
  • 3 plicuri ciocolata calda
  • 150gr zahar
  • Pentru glazura de ciocolata:
  • 50gr ciocolata neagra
  • 50gr ciocolata cu lapte
  • 25gr unt
  • 50ml frisca lichida
  • Pentru decor :
  • 6lg zahar - ("parul de zane" & co.)
  • arahide si stafide trase in ciocolata
  • alune de padure
  • 4 sferturi waffles - [daca tot am cumparat aparat :), reteta urmeaza separat]
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de Dragobete:

Cuptorul se incalzeste la 190C. Tapetam cu ulei si faina (nu ca mine... ca am uitat de faina :D) o forma rotunda (eu am folosit una de chec, cu gaura in mijloc - mi-a iesit un tort inaaaalt :D).


Blatul:


Batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul si mixam pana cand compozitia capata luciu si se tine de paletele mixerului. Galbenusurile se adauga pe rand, apoi ciocolata topita pe baie de aburi, iar la final inglobam faina - amestecata in prealabil cu praful de copt si migdalele macinate - cu miscari usoare de sus in jos, cu o lingura mare.


Turnam compozitia in forma si tinem la cuptor pana cand nu mai lipeste si trece testul scobitorii. Cand e gata, blatul scos din cuptor se tine in forma inca 5min, apoi se rastoarna cu grija pe un gratar unde se raceste complet.


Crema:


Frisca se mixeaza pana la consistenta potrivita, apoi se adauga crema de branza si gemul si se omogenizeaza.


Sirop:


Zaharul se topeste in apa pe foc, apoi se adauga pliculetele de ciocolata calda. Cand s-au dizolvat, siropul se tine la racit.


Glazura:


Ciocolata si untul se topesc in frisca pe baie de aburi. Glazura se tine 5min la racit, dar nu mai mult, altfel se intareste.


Asamblare:


Blatul se taie in trei, se insiropeaza bine si se umple cu crema, inclusiv deasupra ultimului strat de blat. Se aseaza feliile de waffles peste care va curge glazura, apoi decoram cu restul de bombonele & co.


Pentru "parul de zane", caramelizam zaharul si cu o lingurita luam cate putin si tragem in fir subtire in jurul tortului. Cu cat e caramelul mai fierbinte, cu atata firul va fi mai subtire. Restul de caramel se rastoarna pe o suprafata de lemn si se sparge.



Si pentru ca e o ocazie speciala, vreau sa amintesc tuturor bucatarasilor cateva strofe din cea mai frumoasa poezie romaneasca:


Luceafarul - Mihai Eminescu


"(...)Din umbra falnicelor bolţi

Ea pasul şi-l îndreaptă

Lângă fereastră, unde-n colţ

Luceafărul aşteaptă.



Privea în zare cum pe mări

Răsare şi străluce,

Pe mişcătoarele cărări

Corăbii negre duce.



Îl vede azi, îl vede mâni,

Astfel dorinţa-i gata;

El iar, privind de săptămâni,

Îi cade dragă fata.



Cum ea pe coate-şi răzima

Visând ale ei tâmple

De dorul lui şi inima

Şi sufletu-i se împle.



Şi cât de viu s-aprinde el

În orişicare sară,

Spre umbra negrului castel

Când ea o să-i apară. (...)"


"Iubirea nu este un târg: te iubesc pentru că mă iubeşti. Iubirea este o certitudine: te iubesc pentru că te iubesc.", Liviu Rebreanu ("Jar")


Reteta participa la provocarea "Dulce Romanie"

 

TIPS-URI

1

Eu am folosit crema de branza, dar sunt sigura ca si branza mascarpone mergea foarte bine.

2

Cine nu doreste gem in crema poate inlocui cu cateva linguri de zahar pudra.

3

Nu e nevoie de gelatina (daca folositi crema de branza, nu mascarpone), in momentul in care adaugati branza, crema se intareste suficient; nu stiu daca asta e si cazul pentru mascarpone.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de Dragobete" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (38)

Lau 1

19.02.2011, 22:33

asubana 1

20.03.2011, 20:26

super si ce inalt este

adry88 1

04.07.2011, 15:52

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Musaca cu piure de cartofi
  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

RETETA RECOMANDATA
Tort profiterol