Tort de pandispan cu crema de ness

de alinutza1983 in Torturi, 19 Oct 2010 | 10449 vizualizari

 

Absolut delicios...o prajitura pe care mi-o amintesc cu drag...mama o facea la orice sarbatoare!

 

INGREDIENTE

  • PENTRU BLAT:
  • 6 oua
  • 6 linguri cu zahar tos
  • 6 linguri faina
  • 8 linguri apa rece
  • 1 vf lingurita sare
  • 1praf de copt
  • esente la alegere
  • PENTRU CREMA:
  • 1praf budinca de vanilie ( sau caramel)
  • 500 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • PENTRU SIROP:
  • 150 gr. zahar
  • 200 ml apa
  • 50 gr ness
  • PENTRU GLAZURA:
  • 2 albusuri
  • 150 gr zahar
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de pandispan cu crema de ness:

Blatul pentru acest tort este unul simplu, adica cel de pandispan ( pe care eu il ador: ) ). Singura diferenta ar consta in cele 8 linguri de apa (care face aluatul mai pufos si il ajuta sa creasca la copt- si, ca atare am putea renunta la praful de copt ).


Cum procedam:


1. Separam galbenusurile de albus; apoi, batem albusurile spuma, intr-un vas curat, degresat ( care neaparat trebuie sa fie si bine uscat, caci altfel, albusurile isi lasa o apa, si fac ca aluatul sa nu se coaca asa cum ar trebui ).


2 .Dupa acest prim pas, se da deoparte bezeaua obtinuta si se trece la cel de-al doilea vas, in care avem galbenusurile; le luam pe acestea si le batem cu 8 linguri de apa , pana devin spuma; apoi, se adauga zaharul, se bate cu telul ( mixerul ) pana se dizolva si se adauga faina in ploaie. Dupa ce acest mix devine omogen, punem lingura cu lingura bezeaua de albus peste. Cand aluatul este bine incorporat, se va turna intr-o tava unsa si tapetata cu faina ( sau hartie de copt). Eu am ales sa o tapetez cu faina pentru ca am folosit o tava de guguluf si mi-ar fi fost greu sa fixez hartia de copt. Aluatul se coace la foc potrivit, apoi dupa testul cu scobitoarea, cand este gata, se lasa la racit in tava, urmand sa se desprinda cu atentie abia in momentul cand e racit complet. Blatul astfel obtinut se va taia in 2 sau mai multe sectiuni, pe lat; se insiropeaza initial cu siropul din apa si zahar ( fiert si parfumat cu ness- sau daca preferati cu cafea ) , apoi se va umple cu budinca de vanilie preparata conform instructiunilor de pe ambalaj, la care mai daugam si 2 galbenusuri de ou.


Farmecul acestei prajituri consta in glazura cu care se acopera; cat timp pandispanul sta la racit, preparam o glazura delicioasa din albusuri de ou si zahar caramel si niste decoratiuni din zahar caramelizat. Punem la topit , la foc mic , pe aragaz 150 gr de zahar, avand grija sa nu se arda, sa ramana de o culoare maroniu deschis , pentru ca altfel capata gust amar. Cu ajutorul unei lingurite, luam zaharul lichid si desenam diverse modele pe o hartie de copt, apoi dam deoparte si lasam la racit. Cand sunt complet reci se vor desprinde cu usurinta de pe hartia de copt.


Cum preparam glazura: Batem 2 albusuri spuma tare ( cu un vf de lg de sare ), apoi turnam treptat zaharul caramelizat, avand grija sa batem energic in bezea , pentru a se ingloba bine caramelul; cand am adaugat tot zaharul caramelizat , punem si 1-2 lingurite de nes ( dupa gust ) si omogenizam totul. Cu aceasta crema densa , usor crocanta ( pentru ca raman mici conlomeratii de zahar ars ) se va imbraca la final tortul.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de pandispan cu crema de ness" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (15)

Laly 1

20.10.2010, 19:31

Daca este cu ness vreau doua portii

alinutza1983 1

20.10.2010, 21:41

sarumana fetelor!...cam lipsa azi pe site...am fost la filmul recomandat de Bucataras!

nadina73 1

25.10.2010, 01:46

ce bine arata5f

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

Rocsi

5552 puncte

RODIMUR

4690 puncte

lucy2002

3971 puncte

mihaelar63

3812 puncte

oanapl

3041 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa crema de cartofi si ceapa coapte la crock pot

ieri la 23:16

Ciuperci umplute cu carne de pui la cuptor

ieri la 17:58

Prajitura cu crema de ciocolata si mure

de Rocsi 9

ieri la 10:54

RETETA RECOMANDATA
Desert tort racoros cu mere