Tort din turta dulce, cu jeleu de portocale si crema de frisca

de simona72 in , 5 Dec 2018 | 3345 vizualizari

 

E o poveste de iarna acest tort! De fiecare data sarbatorim 1 Decembrie intre prieteni. Avem oameni dragi care-si serbeaza aniversarea in aceasta zi plina de istorie. Pentru ca, totusi, decembrie este luna in care daruim cel mai mult, iar cei mici il asteapta pe Mos Craciun am gandit tortul in spiritul Craciunului. Am vrut sa ne bucucarm de pe acum de turta dulce aromata, portocalele parfumate si delicioasa frisca Montare d’oro.
Am facut blaturi din turta dulce, 4 bucati, dar se pot face si mai putine daca doriti un tort nu prea inalt, apoi un jeleu din portocale si crema de frisca cu ciocolata alba. Decorul este la alegerea voastra…

 

INGREDIENTE

  • Pentru blaturile din turta dulce:
  • 2 oua
  • 150 gr zahar
  • 100 gr miere
  • 2 linguri melasa
  • 100 gr unt topit
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • Mirodenii pentru turta dulce(eu am folosit: scortisoara, lavanda culinara, nucsoara, coaja de portocala)
  • 500-550 gr faina
  • Pentru jeleul de portocale:
  • 1 kg portocale
  • 3 linguri zahar
  • 50 ml whisky
  • 1 plic gelatina granule
  • In plus:
  • 100 gr ciocolata neagra
  • 100 gr ciocolata alba
  • 500 ml frisca Montare d’oro
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort din turta dulce, cu jeleu de portocale si crema de frisca:

Pentru turta dulce: intr-un bol se pun ouale si zaharul. Se amesteca cu un tel pana sunt bine incorporate. Se adauga mierea si melasa se amesteca cu telul, se transfera pe foc la flacara cea mai mica, se amesteca cu telul si se lasa pana zaharul este topit. Atentie sa nu fiarba compozitia!!! Se adauga untul topit si restul ingredientelor mai putin faina. Se amesteca cu telul pana la incorporare. La final se adauga faina treptat, se amesteca cu telul pana compozitia o permite, apoi trecem la framantat aluatul cu mainile pe masa de lucru. 500 gr faina ar trebui sa fie sufcicent, dar se poate sa mai trebuiasca sa folositi putin mai mult, asta depinde de tipul de faina folosit. Se inveleste aluatul in folie alimentara si se da la frigider pentru 20-30 minute. Pe masa de lucru usor infaina se scoate aluatul si se taie cu cutitul in patru parti aproximativ egale. Se pudreaza masa cu faina de cate ori este nevoie, ca sa nu se lipeasca aluatul de masa sau sucitor. Se intinde prima bucata de aluat intr-o foaie de aproximativ 0,5cm. Peste aluat se pune forma rotunda in care urmeaza sa asamblam tortul. Se decupeaza cu un cutit bine ascutit, se pune in tava captusita cu hartie de copt. Se repeta si cu celelalte bucati de aluat. Se coc blaturile la cuptorul incins la 175-180 grade pentru 5 minute, maxim 6. Se lasa blaturile sa se raceasca complet. Din restul de aluat se decupeaza diferite forme de turta dulce cu care urmeaza sa ornati tortul(eu am folosit omuleti, braduti, stelute).

Pentru jeleul de portocale: cu un cutit bine ascutit se curata portocalele de coaja, dar si de partea alba care se afla pe coaja. Este nevoie sa avem doar pulpa de portocale, fara pielite, acestea fiind amare la gust. Dupa ce ati curatat portocalele de coaja, cu acelasi cutit se taie feliile de portocale pe langa pielitele ce delimiteaza feliile. In felul acesta am ales doar feliile fara pielite. Se pune pulpa de portocale astfel aleasa intr-o craticioara. Stoarcem resturile de suc si-l punem peste pulpa. Adaugam zaharul si alcoolul(whisky pentru aroma) si punem craticioara pe foc. Lasam pe foc pana zaharul este topit, iar compizotia este usor legata. Gelatina se pune la hidratat in 50 ml apa rece pentru 10 minute. Se adauga la jeleul fierbinte, se amesteca pana se dizolva gelatina. Se da la rece pana incepe sa se inchege, dar sa nu se intareasca complet.

Ciocolata alba si ciocolata neagra se topeste pe baie de aburi, fiecare intr-un castron separat.

Frisca Montare d’oro este o frisca indulcita, care dupa gustul meu nu a mai trebuit adaugat zahar. Daca totusi nu va satisface gustul puteti sa suplimentati zaharul…

Eu am procedat astfel: ciocolata alba topita am amestecat-o cu frisca lichida, apoi am mixat-o pana a capatat consistenta. Din aceasta crema am luat 3 linguri deoparte si am amestecat-o cu 50 gr ciocolata neagra topita. Restul de 50 gr de ciocolata neagra se imparte in doua si se ung doua blaturi din turta dulce.

Asamblare: se ia o forma de tort(20 cm), cu marginile detasabile si se imbraca in folie alimentara. Se pune un blat de turta dulce uns cu ciocolata, peste se pune jumatate din jeleul de portocale, se da la frigider pentru 30 minute. Se continua asamblarea tortului cu o parte din frisca alba. Peste frisca se pune o foaie de blat din turta dulce(fara ciocolata), se fixeaza bine cu mainile blatul in crema de frisca. Peste acest blat se pune frisca cu ciocolata neagra, apoi blatul uns cu ciocolata neagra, jeleul de portocale ramas, frisca alba si un ultim blat. Se inveleste tortul in folie alimentara si se da la frigider pentru cel putin 6-8 ore(eu l-am lasat peste noapte). Este necesar sa se lase la frigider pentru ca foile din turta dulce sa se inmoaie. Se imbraca tortul cu o parte din frisca alba ramasa. Se decoreaza dupa preferinte…eu am folosit deasupra o mandarina taiata in jumatate, un baton de scortisoara, jeleuri…iar marginile le-am decorat cu omuleti din turta dulce.

Sarbatori fericite!!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort din turta dulce, cu jeleu de portocale si crema de frisca" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Reteta de tort Constelatialeu, universul meu colorat (desertul cu nr.1000)