Tort Dobos

de MOKUSKA in Torturi, 12 Feb 2014 | 3101 vizualizari

 

Tortul meu preferat, este o onoare sa cunosc aceasta reteta . Cu drag va impartasesc secretele mele.

 

INGREDIENTE

  • Pentru un blat (aveti nevoie de 6 blaturi):
  • 1 ou mare (rece de la frigider),
  • 20 g zahar,
  • 30 g faina,
  • praf de sare si praf de copt ( eu nu pun de fiecare data, dar se poate presara putin in faina),
  • strop de ulei.
  • Crema:
  • 220 g oua,
  • 220 g zahar,
  • 35 g intaritor alimentar ( eu nu pun, dar pentru siguranta va recomand, mai ales daca preparati prima oara reteta),
  • esenta de vanilie (sau baton de vanilie, este foarte importanta vanilia din crema!)
  • 280 g unt (eu am folosit unt romanesc, 75% grasime, nimic special sau scump),
  • 70 g cacao de calitate mai bunicica..
  • Glazura:
  • 1 blat,
  • zahar topit (cu 2 plicuri de vanilie)
  • Hartie de copt, 6 bucati x 24-25 cm diametru
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Dobos:

Se pregatesc cele 6 bucati de hartie de copt (cerata-foto) si tavile (am folosit doua tavi de aragaz, nimic special.) Am folosit o oala de diametru 25 cm pentru a desena "cerculetele"( sa nu fie mai mare de 25 ca iese blatul prea subtire), se taie cu foarfeca fiecare separat, se pun deoparte. Se incalzeste cuptorul si incepeti sa preparati blaturile. Va recomand, desi va ia mai mult din timpul pretios, sa faceti fiecare blat separat:


Se amesteca 1 galbenus cu zaharul si stropul de ulei, se amesteca in faina putin praf de copt (un praf, nu mai mult), se bate albusul cu praf de sare si usor se amesteca. Cu aceasta compozitie se unge forma din hartia de copt, care a fost asezata in prealabil in tava.

Se pune la copt. Atentie! Se coc super repede. Eu pana sa pregatesc blatul nr. 2, trebuie sa scot blatul nr 1, cca 3-4 min, pana prind o culoare galbena. Cele 6 blaturi se lasa la racit cu hartie!! ( eu le pun unul peste altul).


Crema: 220g oua cu 220 g zahar amestecati cu telul si puneti la fiert pe bain marine ( se aseaza pe apa deja clocotita), se amesteca pana devine o spuma.(foto). Dupa ce ati luat-o de pe foc puneti vanilia, sa nu se piarda esenta. Spuma se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.


35g intaritor alimentar ( eu nu pun, dar pentru siguranta va recomand, mai ales daca preparati pentru prima data reteta),280g unt (eu am folosit unt romanesc, 75% grasime, nimic special sau scump), 70g cacao de calitate mai bunicica- se amesteca bine cu mixerul pana se face spuma. Spuma din oua si zahar, deja racit, se adauga treptat in compozitia cu unt si fara oprire se bate cu mixerul.


Cu aceasta creama se umplu cele 5 blaturi, se lasa putina compozitie si pentru ornat.


Glazura: Se topeste zaharul la foc foarte-foarte mic (atentie sa nu se arda, daca se arde repetati din nou). Inainte sa luati de pe foc se pun 2 plicuri de zahar vanilat. Se pregateste blatul nr 6 pe o masa libera, se toarna in mijlocul blatului zaharul topit, cu un cutit mare, uns cu unt (nu altceva ca prinde gust!) cu miscari foarte rapide intindeti glazura pana la margini(atentie la miscarile rapide sa nu va ardeti !).Cu un cutit foarte ascutit si uns cu unt, incepeti sa impartiti glazura (foto), Eu am taiat de la 12 pana la 16 felii, depinde de nr de invitati.


Dupa ce ornati tortul pe placul Dvs,(eu de Craciun am presarat peste crema nuci macinate) se aseaza feliile de zahar ars pe muchie (sau nu).


Pofta buna si astept sugestii.


 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Dobos" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 60 %
499.99 lei
199.99 lei

Caserola vidare 2.366 L

- 35 %
199.99 lei
129.99 lei

Panini Maker Large

- 49 %
389.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (27)

MOKUSKA 1

18.02.2014, 14:52

Krystyan Trendy 1

04.08.2014, 13:49

ce tort delicios

simona72 1

23.10.2015, 21:28

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Dobos tort