Tort egiptean

de ExploraCuisine in Torturi, 22 Mar 2011 | 62339 vizualizari

 

Cu ocazia aniversarii a 4 ani de casnicie, am considerat reteta de tort egiptean foarte potrivita pentru aceasta zi frumoasa! sa fiti iubiti! (reteta e preluata de pe blogul Amaliei)

 

INGREDIENTE

  • Pt o foaie (ne trebuie 3 foi):        
  • 2 albusuri        
  • 2 linguri zahar        
  • 0.5 linguri faina        
  • 40 g alune macinate (eu am folosit nuci caju sau "cashews")
  • Pt crema 1:        
  • 6 galbenusuri        
  • 6 linguri zahar        
  • 340 ml lapte        
  • 2 linguri faina        
  • 170 g unt (la temp camerei)        
  • vanilie
  • Pt crema 2:        
  • 250 ml frisca lichida        
  • 150 g zahar        
  • 120 g alune zdrobite bucati mai mari
  • Pt decor:        
  • 250 ml frisca.        
  • 50 g ciocolata alba        
  • picaturi de zahar ars.
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort egiptean:

Mai intai ne ocupam de foi. Maruntim 40 g nuci caju pentru prima foaie.

Separam 2 albusuri de galbenusuri si batem albusurile spuma cu 2 linguri zahar. Adaugam alunele macinate amestecate cu faina si incorporam in bezea. Tapetam fundul unei tavi de copt cu diametrul de 24 cm cu hartie de copt (eu am pus staniol, dar va sugerez hartia de copt sa nu se lipeasca foile) si nivelam bezeaua pe forma. Punem in cuptorul preincins la 160 grade pentru 20-25 minute.
Intre timp, spalam ustensilele si ne apucam de a doua foaie, in total sunt 3 foi. Scoatem din cuptor prima foaie si o punem pe a doua.

Dupa ce am terminat cu foile si le-am pus la racit pe un gratar, ne apucam de crema 1. Amestecam intr-un vas galbenusurile cu zaharul.
Adaugam peste galbenusuri laptele si faina si lasam sa fiarba la foc mic, amestecand continuu. Crema se va ingrosa treptat pana va deveni ca o budinca. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca complet.

Mixam untul intr-un bol putin si adaugam cate o lingura din crema de vanilie treptat si mixam, la sfarsit adaugand vanilie. Crema obtinuta o dam la frigider pana ne ocupam de a doua, timp in care se va intari putin.

Acum ne apucam de crema 2. Topim zaharul pe foc mic, pana se caramelizeaza frumos, fara a se arde, si il turnam in strat subtire pe o foaie de copt Lasam zaharul ars sa se raceasca, il rupem bucati si il punem intr-o punga mare care se sigileaza si il batem bine cu sucitorul. Zaharul ars zdrobit: (eu am luat cateva "picaturi" mai mari pentru decor)

Intr-un bol mixam frisca foarte bine si adaugam alunele zdrobite si zaharul ars. Crema 2 este gata:

Scoatem crema 1 de la frigider si ne apucam de asamblat. Foaie+1/3 crema 1+1/3 crema 2, foaie, etc. Punem o foaie pe un platou si peste intindem 1/3 din crema 1. Intindem 1/3 din crema 2 peste.Repetam actiunea pana cand terminam cu stratul din crema 2.

Batem optional 250 ml frisca si intindem deasupra. Razuim ciocolata alba si punem picaturile de zahar ars. Tortul frumos decorat il dam la frigider pentru minim 6 ore, timp in care zaharul ars se va topi in crema.Si o felie delicioasa de tort ca sa sarbatorim :)

Bon appetit si sa fiti iubiti!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort egiptean" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 40 %
249.99 lei
149.99 lei

Fierbator Style Black

- 37 %
299.99 lei
189.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (42)

ralu_ca 1

12.04.2014, 08:48

cred ca e delicios !

Retete cu Margareta Cismasiu 1

30.03.2015, 23:40

Lina24 1

27.12.2015, 08:58

este ceva de vis

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Lau

Lau 9

13340 puncte

oanapl

9380 puncte

Rocsi

5980 puncte

vasimur

4160 puncte

mirela0911

4100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Tarta cu branzeturi grecesti
  • 13

    L

  • 14

    MA

  • 15

    MI

  • 16

    J

  • 17

    V

  • 18

    S

  • 19

    D

Black Friday Oster Romania
RETETA RECOMANDATA
Tort