Tort egiptean

de Ina in Torturi, 29 Dec 2016 | 5635 vizualizari

 

Este unul din cele mai fine si gustoase torturi preparate si servite de mine.
Desi pare greu de realizat, nu este deloc asa.
Merita incercat macar o data in viata! 
 
A fost tortul Revelionului 2016, dar abia acum am descoperit ca nu postasem reteta... 

 

INGREDIENTE

pentru un singur blat :

  • 3 albusuri
  • un praf de sare
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura faina
  • 2 linguri cu varf de nuci prajite, macinate

( avem nevoie de 4 blaturi, deci vom inmulti cu 4 cantitatile necesare ) crema de vanilie:

  • 8 galbenusuri
  • 10 linguri zahar
  • 2,5 linguri amidon
  • 400 ml lapte
  • 5-6 picaturi esenta vanilie
  • 200 g unt

crema de frisca cu crant :

  • 200 g zahar
  • 150 g miez de nuca, prajita si maruntita
  • 300 ml frisca

pentru ornat :

  • miez de nuca, prajita si tocata marunt
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort egiptean:

Blat :


Prajim nucile si le macinam la robot.


Batem albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul, apoi faina si nuca macinata.


Punem amestecul intr-o forma de tort rotunda, tapetata cu hartie pentru copt, nivelam si coacem in cuptorul preincalzit pentru aprox 12 min, la foc mediu, pana devine usor auriu.


Procedam la fel si cu celelalte 3 blaturi.


Nu desprindem hartia pentru copt decat cand asamblam tortul si blaturile sunt complet reci ( in caz contrar riscam sa rupem blaturile )


Crema de vanilie :


Mixam galbenusurile cu zaharul, apoi adaugam esenta, amidonul si laptele, continuand mixarea pe foc. Cand amestecul se ingroasa si devine ca o budinca oprim focul si lasam budinca sa se raceasca .


Mixam untul spuma si-l incorporam in crema rece.


Crema de frisca si crant:


Caramelizam zaharul si cand acesta este perfect lichefiat adaugam miezul de nuca prajita si tocata la cutit. Amestecam pana ce nuca este complet acoperita de zahar, apoi turnam totul pe o hartie de copt, nivelam si lasam sa se raceasca.


Cand crantul s-a racit complet pisam marunt totul si amestecam cu frisca, obtinand ce­a de­a doua crema.


Personal am preferat sa presar crantul peste stratul de frisca, in momentul asamblarii tortului.


Asamblare: foaie de blat - strat de crema de vanilie - strat de crema de frisca si crant de nuca, apoi iar blat - strat de crema de vanilie - strat de crema de frisca si crant de nuca... pana ajungem la ultimul blat.


Ungem tortul pe exterior cu crema de vanilie pentru a face priza cu nuca tocata.


Tapetam peretii tortului cu nuca tocata si cu crant de nuca, iar daca ne ramane si frisca decoram dupa preferinte.


Lasam tortul la rece cateva ore inainte de a-l portiona si servi.

 

TIPS-URI

1

Tava folosita a avut diametrul de 24,5 cm.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort egiptean" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (25)

Ina 1

31.12.2016, 22:53

Va multumesc pentru aprecieri!

Gherca Daniela 1

09.01.2017, 18:06

trebuie sa il fac si eu!

RODIMUR 1

03.08.2017, 20:45

E un tort pe care vreau foarte mult să-l fac, într-o zi...Arată splendid! L-am și trecut la favorite...

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Oana

8060 puncte

AlexTeacher

7030 puncte

Rocsi

6130 puncte

AnaDavid

5540 puncte

Constelatialeu

5390 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert prajitura cu gutui
  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

RETETA RECOMANDATA
Tort cu crema de lamaie