Tort Extaz 1000 sau reteta nr.1000

de Constelatialeu in Torturi, 20 Ian 2017 | 3680 vizualizari

 

Da, am ajuns si la 1000, cand, cum, habar nu am, dar eu una stiu ca m-am distrat de minune pe aici prin zona. Imi amintesc de vremurile in care intram pe aici si ma inspiram, trageam cu ochiul si n-aveam gand sa-mi fac cont. Vedeam la Miha ''o tona '' de retete si ma lua ameteala, imi zicea ''valeu asa multe'' si imi vedeam de ale mele, pana intr-o zi, ma cam saturasem sa ma bata Dia la cap sa-mi fac cont. Asa ca mi-am zis hai si eu, ca cine stie, poate-mi place, ca sa vezi au trecut 4 ani, cu de toate, per total mi-a dat cu plus si nici nu m-am gandit sa fac un scop din a posta retete si sa ajung la 1000, am ajuns fara sa bag de seama......Trebuie sa pomenesc asta, ca altfel azi nu postam reteta cu nr. 1000, imi propusesem ca pe 2 ian 2017 cand am implinit 4 ani de bantuit pe aici sa postez si reteta cu nr.1000, n-a fost sa fie, mi-au crapat aparatele foto, 2 la numar, resuscitate si pararesuscitate...si am zis, asta este....am tras eu de ele cat am putut.....si cum nimic nu-i intamplator si oamenii sunt saritori, Ancuta draguta, mi-a zis ca pandea sa vada cand fac 1000 de retete sa nu rateze, i-am zis ca mai are de pandit, ca nu mai am ce sa resuscitez din aparatele foto.....si cum ea este o fata tare saritoare, mi-a trimis imprumut un aparat foto, mi-am cam prins eu urechile cu el, dar mi-am facut treaba. Multumesc Ancuta draguta si Bucataras dragalas.......Si trebuie sa inchei introducerea ca e mai lunga decat reteta, dar nu inainte de a spune ca m-am inspirat pentru tort de la bucataras Miremirc, Tort Eszterhazy...nu mi-a iesit ca  al ei, nici nu-mi doream, mi-a iesit ca mine, zapacit.......

 

INGREDIENTE

  • Pt. blaturi
  • 8 albusuri
  • 200 g nuci prajite si macinate
  • 150 g zahar
  • Crema
  • 8 galbenusuri
  • 100 g zahar pudra
  • 50 g faina
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 250 ml lapte fierbinte
  • 250 g unt 80% grasime
  • Glazura alba
  • 1 albus
  • 150 g zahar pudra
  • 1 lingurita zeama lamaie
  • ciocolata negra
  • Glazura krantz
  • zahar caramelizat
  • nuca prajita
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Extaz 1000 sau reteta nr.1000:

Blaturi : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat pana am obtinut o spuma tare, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea foarte tare, apoi am adaugat nuca macinata, amestecand de jos in sus, cu miscari lente. Din aceasta cantitate, am obtinut 6 foi. In tava de la aragaz, am pus hartie de copt, cu ajutorul unei farfurii plate mari, am desenat un cerc, apoi am intins prima foaie ( cca 110 g de compozitie pentru fiecare foaie, pus sau minus), am bagat tava la cuptorul preincalzit , cca 7 min. Pe blatul de lucru, am turnat o lingura de apa rece si am scos hartia de copt cu blatul din cuptor, am pus peste, apa rece, apoi cu ajutorul unui cutit cu lama mai lata am desprins blatul de pe folie. Am procedat asa si cu restul de compozitie. Am obtinut 6 blaturi subtiri de bezea cu nuca. Cat au stat la racit, m-am apucat de crema.


Crema: Intr-un castron de inox am pus galbenusurile, zaharul vanilat si zaharul farin si am mixat bine, apoi am adaugat si faina. Am pus laptele pe foc sa dea in clocot si apoi l-am adaugat peste galbenusuri. Am pus castronul peste o oala cu apa fiarta care era pe foc si am amestecat continuu pana s-a ingrosat crema, am pus-o sa se raceasca, in chiuveta. Untul moale l-am pus intr-un castron, apoi am incorporat crema de galbenusuri racita, lingura cu lingura, pana am obtinut o crema spumoasa.


Glazura Krant : Aici n-am cantarit , am pus intr-o craticioara zahar la caramelizat ( cca 6 linguri), apoi am adaugat nuca si am omogenizat, am uns un fund cu ulei si am intins krantzul format, l-am lasat la racit, apoi am pisat cu ajutorul unui ciocan.


Glazura alba: Albusul de ou cu un praf de sare l-am mixat bine, apoi am adaugat zaharul si zeama de lamaie.


Ciocolata am pus-o l-a topit, am avut ciocolata de la Dr.Otker


Montare : Pe un platou, am asezat prima foaie de bezea si am intins un strat de crema, apoi am adaugat foaia a doua, strat de crema, am procedat asa pana am terminat foile si crema, crema am adaugat si pe ultima foaie si pe margini. Apoi, am intins glazura alba, am format 5 cercuri cu ciocolata topita si am trasat cu ajutorul unui bat de frigaruie, linii care au format o panza de paianjen. Marginile le-am imbracat cu krantz.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Extaz 1000 sau reteta nr.1000" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (84)

Constelatialeu 1

27.01.2017, 09:48

Bucataras eu sanscrita hielogrifica inca n-am invatat-o, dar daca e nevoie iti raspund in egipteana constelationista.... ?

gaby_duceag 1

11.02.2017, 09:34

Bravo!
Tortul e grozav! Felicitari pentru tot, Cleme!

Constelatialeu 1

11.02.2017, 19:14

Multumesc, Gaby!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

8490 puncte

Constelatialeu

7650 puncte

RODIMUR

7180 puncte

mirela0911

6460 puncte

Rocsi

5000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
RETETA RECOMANDATA
Diplomat 200