Tort poiana cu maci

de Anastasia in Torturi, 19 Feb 2011 | 13960 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • blat :
  • 6 oua
  • 150 gr. zahar
  • 250gr miere de albini
  • 300 gr. unt
  • 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 360 gr faina
  • 75 ml lapte
  • 50 gr nuca macinata
  • crema:
  • 1 kg. smantana 20-30 % grasime
  • 150 gr zahar
  • 2 pachetele gelatina
  • pentru uns tortul inainte de al imbraca cu pasta de zahar:
  • 200 gr unt moale
  • 3 linguri zahar farin ( pudra )
  • pasta de zahar pentru figurine:
  • 1 lingurita gelatina Dr.Oetker
  • 2,5 lingurite apa rece
  • 1 lingurita miere de albini sau glucoza lichida
  • 1 lingurita ulei de floarea soarelui
  • 225 gr. zahar farin cernut
  • 0,5 lingurita camedy sau agar-agar sau gel fix de la Dr.Oetker pentru gemuri
  • 1/2 albus de ou
  • coloranti alimentari de culoare verede si rosie
  • pasta de zahar pentru imbracat tortul:
  • 1,5 albus de ou
  • 3 linguri de miere sau glucoza lichida
  • 3 lingurite de apa
  • 675 gr. zahar farin cernut
  • pentru decor: 
  • flori de maci si coloranti alimentari praf diluati cu apa albastru, verde, rosu pentru pictat.
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort poiana cu maci:

Reprezentare video Tort poiana cu maci

blat:
Se mixeaza ouale cu zaharul pana la dizolvarea completa a zaharului si albirea masei.
Se adauga mierea de albini daca este tare, se topeste pana devine fluida la bain-marie.
Se adauga untul moale si se mixeaza pana se omogenizeaza.
Se adauga laptele nuca si faina cernuta cu bicarbonatul de sodiu, se amesteca bine si se toarna in tava mare de la cuptor asternuta cu o hartie de copt unsa cu unt.
tava se acopera cu o folie de aluminiu si se coace in cuptorul preaincalzit timp de 30 de minute la 200 grade C.
Blatul se raceste apoi se taie in fasii in dependenta de latimea tavei, la mine e de 30 pe 40 si eu am taiat 3 fasii pentru ca tortul se asambleaza in forma de spirala a cate 7,5 cm pe lungimea tavei si apoi fiecare fasie inca odata pe orizontala, rezultand 6 foi doua dintre ele au mers pentru acoperirea tavei peste care sa asamblat mai departe tortul cu diametriul de 22 cm.

crema:
Smantana de temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pana la topirea lui apoi se adauga gelatina hidratata in apa cat cuprinde si topida la bain-marie mai intai o diluati in putina smantana si apoi o incorporati pe toata in smantana ramasa ca sa nu sa se streseza gelatina si sa se incorporeze in smantana cat mai uniform, mai mi xati pana obtineti o consistenta numai buna de uns pe foi.

asamblare:
Fasiile de blat se ung cu crema una cate una si se asambleaza ruland prima fisie ca pe o rulada, o puneti in centrul tavei si continuati sa contruiti spirala in continuarie la ultima margina de la fasia precedentacand terminati de asamblat, imbracati cercul de la tava cu diametru de 22 de cm. si lasati tortul la frigider pentru ~ 2 ore ca se se formeze bine si sa fie cat mai ferma constructia.

Eu am folosit baza de la o tava mai mare pe care am aranjat doua fasii din blatul pregatit, le-am insiropat cu un compot de mere ca sa nu fie uscat si dupa ce am asamblat tortul si l-am racit bine am taiat si marginile in surplus.

Dupa ce s-a racit tortul il imbracati cu crema de unt din toate partile ca sa-i pregatiti terenul pentru pasta de zahar, care va veni peste el si are nevoie de o suprafata dreapta si fara devieri.
puneti tortul iar la frigider astfel ca crema de unt cu care a-ti uns tortul sa fie rece si tare.

preparare pasta de zahar pentru flori:
Puneti gelatina hidratata in apa, mierea, si uleiul intr-un vas pe aburi si amestecati pana se dizolva bine , apoi o turnati in centru zaharului farin cernut si amestecat cu agar-agarul si amestecati pana se formeaza o coca apoi ajutativa cu mana pana obtineti un aluat moale si lucios, inveliti in folie alimentara si puneti la frigider pentru 2 ore, cad il scoateti de la frigider, il framantati putin pana devine elastic, dar nu foarte moale.
Rupeti bucatele de dimensiuni potrivite pentru al colora in culorile verde pentru interiorul macului si rosie pentru petalele florilor.

pasta de zahar pentru fondat:
puneti intr-un vas zaharul farin si turnati in centrul lui albusul amestecat cu mierea si apa si amestecati pana obtineti o bila rotunda, o framantati apoi cu mainile pe masa de lucru presarata cu zahar farin pana devine lucioasa, pasta trebuie sa devina destul de densa si elastica, daca este prea moale si se lipeste de degete puteti sa mai adaugati zahar farin daca este prea tare si se usuca repede o potriviti cu putina apa fiarta rece.
Pasta pregatiata o infasurati in folie alimentara si o puneti in frigider pentru 2 ore, cand o lucrati o framantati putin pana i-si revine si este buna pentru intins.
Eu am intinso intre doua folii alimentare asternute pe masa si una peste pasta ca sa nu sa se lipeasca si sa nu ma folosesc de zahar farin pentru a o intinde, am scos stratul de deasupra a foliei si am infasutrat foaia obtinuta de pasta pe citor ca sa o deplasez usor peste tort si sa nu o rup, dupa care am aranjat uniform pasta cu mainile pe toata suprafata tortului si am scos folia ramasa.

decor
flori de maci
si coloranti praf diluati cu apa albastru, verde, rosu pentru pictat.

sfat- incepeti pictatul atunci cant pasta de pe tort este uscata bine !

Pofta mare !

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort poiana cu maci" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (82)

Ancutsa 1

14.09.2016, 15:40

Arata minunat!

UrsanMihaela 1

22.01.2018, 22:37

foarte frumosi au iesit macii

Rahela Velicu 1

04.06.2021, 15:56

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Tort cu bezea si crema de vanilie