Tort Rigo Jancsi

de Corinuta in Torturi, 26 Apr 2011 | 11245 vizualizari

 

Acest tort i-l dedic lui Medi cu mare drag! La multi ani draga mea, sa ai parte de tot binele din lume! Te puuup!

 

INGREDIENTE

  • Ptr blat:
  • 5 oua
  • 120 g zahar
  • 70 g faina
  • 20 g cacao
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • Ptr crema:
  • 2 oua
  • 200 g zahar
  • 300 g lapte
  • 2 linguri faina sau amidon
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 100 g unt sau margarina
  • Ptr glazura:
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingura amidon
  • 5 linguri zahar praf
  • 2-3 lingurite apa rece
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Rigo Jancsi:

Rigo Jancsi este o reteta cu poveste. Este o prajitura traditionala maghiara care si-a castigat popularitatea in imperiul Austro-Ungar si poarta numele unui violonist celebru Rigo Jancsi. Acesta canta intr-un restaurant din Paris in 1896, unde lua cina Printesa Clara Ward impreuna cu sotul ei Printul Joseph. Se pare ca Jancsi si Clara s-au indragostit cand s-au vazut si s-au casatorit ulterior, dupa ce printesa si-a parasit sotul. Intre 1896 si 1898, ziarele vremii au scris foarte mult despre cei doi, iar desertul a fost numit asa in amintirea povestii lor de dragoste. Am pus si o poza cu cei doi ;)


Si acum despre reteta. Am primit-o acum foarte multi ani (vreo 16) de la o colega de clasa si am modificat-o foarte putin, adaugand ciocolata in crema si facand-o sub forma de tort.


Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, se adauga zaharul in ploaie si se bate pana la topire. Galbenusurile frecate cu uleiul se adauga la albusuri amestecand incet. Faina cernuta cu cacaua si praful de copt impreuna se adauga putin cate putin amestecand de jos in sus sa nu se formeze cocoloase.


Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade si se tapeteaza o forma de tort cu hartie de copt. Se toarna blatul in forma si se niveleaza deasupra, apoi se da la cuptor timp de 25 de minute. Dupa ce s-a racit se taie in doua.


Pentru crema se mixeaza ouale cu zaharul, se adauga faina sau amidonul, apoi laptele putin cate putin si se pun la fiert. Se fierbe pana devine o pasta groasa amestecand continuu. Dupa ce o luam de pe foc incorporam ciocolata rupta bucati si la sfarsit untul. Acoperim cu o folie transparenta si dam la frigider pana se raceste. Se prepara glazura amestecand bine toate ingredientele.


Blatul se poate insiropa cu sirop de rom sau cafea, apoi se umple cu crema si deasupra se toarna glazura.


Va servesc pe toti cu o feliuta! Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

blatul se poate dubla, adaugand 5 oua, 100 g nuca macinata si dubland cantitatea de faina, iar atunci e perfect pentru tava mare de la aragaz. In acest caz puneti crema deasupra si glazura peste ea.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Rigo Jancsi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

COMENTARII (36)

Corinuta 1

27.04.2011, 21:31

asta a fost tare de tot Medi...sa dau o fuga pan' la voi.....macar de-as fi asa aproape!

adry88 1

31.05.2011, 15:56

superb

-Miti- 1

28.03.2012, 19:45

acuma vad eu cine-i rigo jancsi

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!