Tort Rigo Jancsi

de Corinuta in Torturi, 26 Apr 2011 | 12517 vizualizari

 

Acest tort i-l dedic lui Medi cu mare drag! La multi ani draga mea, sa ai parte de tot binele din lume! Te puuup!

 

INGREDIENTE

  • Ptr blat:
  • 5 oua
  • 120 g zahar
  • 70 g faina
  • 20 g cacao
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • Ptr crema:
  • 2 oua
  • 200 g zahar
  • 300 g lapte
  • 2 linguri faina sau amidon
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 100 g unt sau margarina
  • Ptr glazura:
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingura amidon
  • 5 linguri zahar praf
  • 2-3 lingurite apa rece
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Rigo Jancsi:

Rigo Jancsi este o reteta cu poveste. Este o prajitura traditionala maghiara care si-a castigat popularitatea in imperiul Austro-Ungar si poarta numele unui violonist celebru Rigo Jancsi. Acesta canta intr-un restaurant din Paris in 1896, unde lua cina Printesa Clara Ward impreuna cu sotul ei Printul Joseph. Se pare ca Jancsi si Clara s-au indragostit cand s-au vazut si s-au casatorit ulterior, dupa ce printesa si-a parasit sotul. Intre 1896 si 1898, ziarele vremii au scris foarte mult despre cei doi, iar desertul a fost numit asa in amintirea povestii lor de dragoste. Am pus si o poza cu cei doi ;)


Si acum despre reteta. Am primit-o acum foarte multi ani (vreo 16) de la o colega de clasa si am modificat-o foarte putin, adaugand ciocolata in crema si facand-o sub forma de tort.


Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, se adauga zaharul in ploaie si se bate pana la topire. Galbenusurile frecate cu uleiul se adauga la albusuri amestecand incet. Faina cernuta cu cacaua si praful de copt impreuna se adauga putin cate putin amestecand de jos in sus sa nu se formeze cocoloase.


Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade si se tapeteaza o forma de tort cu hartie de copt. Se toarna blatul in forma si se niveleaza deasupra, apoi se da la cuptor timp de 25 de minute. Dupa ce s-a racit se taie in doua.


Pentru crema se mixeaza ouale cu zaharul, se adauga faina sau amidonul, apoi laptele putin cate putin si se pun la fiert. Se fierbe pana devine o pasta groasa amestecand continuu. Dupa ce o luam de pe foc incorporam ciocolata rupta bucati si la sfarsit untul. Acoperim cu o folie transparenta si dam la frigider pana se raceste. Se prepara glazura amestecand bine toate ingredientele.


Blatul se poate insiropa cu sirop de rom sau cafea, apoi se umple cu crema si deasupra se toarna glazura.


Va servesc pe toti cu o feliuta! Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

blatul se poate dubla, adaugand 5 oua, 100 g nuca macinata si dubland cantitatea de faina, iar atunci e perfect pentru tava mare de la aragaz. In acest caz puneti crema deasupra si glazura peste ea.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Rigo Jancsi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (36)

Corinuta 1

27.04.2011, 21:31

asta a fost tare de tot Medi...sa dau o fuga pan' la voi.....macar de-as fi asa aproape!

adry88 1

31.05.2011, 15:56

superb

Adinuta san 1

28.03.2012, 19:45

acuma vad eu cine-i rigo jancsi

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mirela0911

6780 puncte

Constelatialeu

6020 puncte

RODIMUR

5680 puncte

mihaelar63

5600 puncte

 Adi

4000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert piersicute
  • 03

    L

  • 04

    MA

  • 05

    MI

  • 06

    J

  • 07

    V

  • 08

    S

  • 09

    D

RETETA RECOMANDATA
Tort diplomat