Urși de mamaliga cu branza

de RODIMUR in Mancare copii, 16 Oct 2018 | 15294 vizualizari

 

Zilele trecute mă găndeam ce mâncare să fac, care să meargă cu o mămăliguță bună și caldă, așa cum îmi place mie și cum n-am mai mâncat de mult timp. Mi-am adus aminte atunci de ”urșii” pe care ni-i făceau părinții în copilărie, ca să ne îndemne să mâncăm. ”Urșii” pe care-i mâncam în copilărie aveau o formă lunguiață (nu rotundă, cum are bulzul, în alte zone) și fie erau tăvăliți imediat în brânză fărâmițată și uscată, fie erau făcuți la cuptor, fie erau prăjiți la grătar sau în tigaie, cu unt. Am ales ultima variantă, pentru că preparați astfel, mi se par mai buni. 
N-am făcut decât 4 ”urși”, pentru două persoane și au ieșit foarte buni...

 

INGREDIENTE

  • 500 ml de apă
  • 200 grame de făină de mălai
  • 200 grame de brânză de burduf
  • sare
  • 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 50 grame de unt
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Urși de mamaliga cu branza:

Se pune apa cu sare în ceaun și când se încălzește, se adaugă mălaiul grisat, ”în ploaie” și se amestecă întruna, ca să nu se formeze cocoloașe. Se lasă ceaunul la foc iute și se amestecă din când în când, până ce mămăliguța este fiartă și bine legată, dar nu foarte tare.

Se răstoarnă mămăliguța pe o planșetă de lemn și se lasă câteva minute, să se răcorească, pentru a putea fi prelucrată. Ca să se răcească mai repede, se împarte în patru părți egale.

Se ia câte o bucată de mămăliguță, se aplatizează și în mijloc se pune o lingură încărcată de brânză de burduf. Se adună capetele pentru a închide înăuntru brânza și se dă ”ursului” o  formă lunguiață.

După ce s-au făcut toți patru ”urși”, urmând aceleași etape, se prăjesc într-o tigaie în care s-a pus, în prealabil, uleiul și untul.

Se rumenesc ”urșii”, pe toate fețele (dar ușor, ca să nu facă o pojghiță tare) și în timp ce se prepară, se toarnă unt topit peste ei.

Se servesc calzi, eventual cu smântână, după dorință. Peste ei, se toarnă, în farfurie, 1-2 linguri din untul în care s-au rumenit.

Cine nu vrea să-i prăjească, dacă are brânză sărată uscată și fărâmițată, îi poate tăvăli prin ea, imediat ce au fost făcuți, după care se servesc, calzi.

TIPS-URI

1

Mămăliguța trebuie să fie deasă, dar nu foarte tare, ca să poată fi prelucrată.

2

Dacă mămăliguța nu este bine lipită/modelată, brânza de burduf din interior poate ieși în tigaie, când ”urșii” sunt rumeniți și ei se pot sfărâma.

3

Nu-i țineți prea mult la prăjit, ca să nu facă o pojghiță tare. Ei trebuie rumeniți ușor și între timp, brânza din interior se înmoaie, la căldură.

4

Dacă nu vreți să prăjiți urșii în tigaie, puteți să-i puneți, cu unt, într-un vas termorezistent, la cuptorul încins, pentru 10-15 minute și să-i întoarceți pe toate fețele.

5

”Urșii” pot fi preparați și pe grătar, dar există riscul de a se lipi și desface.

Daca ti-a placut reteta noastra "Urși de mamaliga cu branza" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

RODIMUR 1

19.10.2018, 20:39

Rocsi, mă bucur că știi de urși... Aveam impresia că numai pe vremea mea se mânca așa ceva și că tinerii nici nu știu despre ce este vorba...Mulțumesc frumos!

Alexandra Burz 1

12.12.2018, 22:32

RODIMUR 1

12.12.2018, 23:36

Merci, Alexandra!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chiftelute in sos de rosii, o reteta gustoasa si rapida

de laura_n 7

ieri la 20:19

Snitel pane din piept de pui cu parmeza

de Caty 2

ieri la 14:16

Cotlet de miel preparat la cuptor sau la gratar

ieri la 12:15

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Budinca de dovlecei